Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дарителска кампания за доизграждане на STEM център в берковско училище

Снимка: Община Берковица

С благотворителен базар Първо основно училище "Никола Вапцаров" – Берковица започна дарителска кампания за доизграждане на STEM център "Трансформация". 


Базарът бе организиран на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започна дарителската акция. Бяха събрани 1130 лева от предмети, изработени от учениците в школото.


Центърът се изгражда по Национална програма на МОН, с мотото "Страстно създаваме поколение от щастливи, креативни, иновативни и критични мислители".Чрез него ще се усъвършенства съвременната образователна среда и технологии с възможност за смяна в режимите на учене; ще бъде създадено ново учебно STEM съдържание чрез междупредметни връзки; ще бъде съставена училищна програма за кариерно ориентиране. Прилагане на иновативни методи и подходи за ефективно преподаване; промяна в организацията и управлението на учебните процеси; професионално кариерно развитие на учителите и лидерския екип е друга цел на STEM образованието. В превод STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.


Децата взимат участие в експерименти, биват насърчавани да споделя идеите си и да допринася за развитие на групови проекти. Активното участие и обучение чрез практическо приложение и преживяване на наученото, са основните принципи залегнали във всеки урок.


Ръководството на училището, учителският колектив и всички ученици на Първо основно училище благодарят най-сърдечно на всеки добротворец, който даде своята подкрепа за каузата с труд и парични средства.


Кампанията продължава, а дарителската сметка е открита за всеки, който вижда бъдещето в здравата връзка между святото начало на буквата и адаптирането на образователната система към изискванията на новото време.


БАНКА: ОББ

IBAN: BG22UBBS80023300355410

ПОЛУЧАТЕЛ: ПЪРВО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ"

ОСНОВАНИЕ: ДАРЕНИЕ ЗА ЦЕНТЪР


Вижте още

Снимката на 30 юли 2021 година

Оранжев код за  опасно горещо време  бе в сила за почти цялата страна.  Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19 . Общо 22..

публикувано на 30.07.21 в 18:05
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов e кандидатът за премиер на ИТН

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Номинацията не беше известна до последно. Председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в..

публикувано на 30.07.21 в 17:21

Арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в мездренската библиотека. Проявата бе част от заниманията с деца, които продължават вече месец. В началото Димитрина Иванова, завеждащ детския отдел на библиотеката предложи и осъществи с всички участници диктовка на непознат художествен текст, от който децата определиха съществителни, прилагателни, глаголи. След това всеки..

публикувано на 30.07.21 в 17:09
видин дирекция социално подпомагане

Над 250 заявления за помощи за първокласници са подадени в област Видин

Заявленията за отпускане на еднократна помощ за първокласници подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин са над 250. Право на помощта, която е в размер на 300 лева, имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас, обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:..

публикувано на 30.07.21 в 16:00

В жегите предимно хронично болни търсят спешна помощ във Видин

Хората свикнаха да се пазят от горещините, предимно хронично болни търсят спешна помощ през последните дни, обясни завеждащият видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов: "Хората малко свикнаха с тези горещини. И някак си по-скоро реагираха с основното им заболяване. Имам предвид хипертония или някакви сърдечни..

публикувано на 30.07.21 в 15:47

Кулинарна атракция подготвят в Кула

В Кула се подготвят за "Тигана на кулския айдук". Идеята е на Майсторителница "Убавило", разказа за Радио Видин Христела Александрова- главен експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула: "Смятаме да използваме някои от автентичните съдове от Етнографската къща (там има голям калайдисан съд, подобен на тиган) и да направим в него типичното кулско..

публикувано на 30.07.21 в 15:40
жътва комбаин

Успешно завърши жътвата на пшеница и ечемик в област Монтана

За втора поредна година земеделците в област Монтана увеличават добивите от пшеница и ечемик. 647 кг. средно от декар е прибраното жито, което е със 79 кг. повече от реколта 2020 година. Близо 293 000 тона са ожънати от 455 670 декара, съобщават от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Със 130 кг. повече от средното за региона е добивът..

публикувано на 30.07.21 в 15:16