Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунка на щъркели донесе първо място на момиче от "Рени арт"

Снимка: Ателие Рени арт

Никол Димитрова от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана спечели първо място в IV Международен конкурс за рисунка -"Животът на един щъркел". Никол е на 11 години, учи в четвърто училище "Иван Вазов" в Монтана, а възпитаници на студиото участват за първи път в конкурса. Никол използва нова техника на рисуване, вероятно това е повлияло и на журито, каза Таня Василева, ръководител на школата по рисуване:

"Конкурсът се организира от село Белозем, община Раковски и вече е традиционен. Пет деца от студиото решиха да се включат, на различна възраст- от 7 до 11 години... Рисунката е изпълнена в техниката стъргана графика, може би и това й е дало преднина- различната техника на изпълнение..."

Никол е петокласничка, посещава студио "Рени арт" отскоро, но обича да рисува от малка. Признава, че отдавна иска да участва в конкурс: 

"... Не е много трудно да се рисува птица... Рисувах с темперни и водни бои, нарисувах картината за пет дни, не очаквах да спечеля първо място... Обичам да рисувам всичко, малко по-трудно ми е да рисувам хора... Сега рисувам оранжево цвете..."

Никол знае за наградата си, но още не я е виждала. За достойното си представяне ще получи като подарък материали за рисуване, плакет във формата на щъркел, грамота и поздравителна картичка от кмета на село Белозем. На 28 юни студио "Рени арт" ще направи годишна изложба на учениците, по традиция тогава се връчват и наградите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00