Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунка на щъркели донесе първо място на момиче от "Рени арт"

Снимка: Ателие Рени арт

Никол Димитрова от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана спечели първо място в IV Международен конкурс за рисунка -"Животът на един щъркел". Никол е на 11 години, учи в четвърто училище "Иван Вазов" в Монтана, а възпитаници на студиото участват за първи път в конкурса. Никол използва нова техника на рисуване, вероятно това е повлияло и на журито, каза Таня Василева, ръководител на школата по рисуване:

"Конкурсът се организира от село Белозем, община Раковски и вече е традиционен. Пет деца от студиото решиха да се включат, на различна възраст- от 7 до 11 години... Рисунката е изпълнена в техниката стъргана графика, може би и това й е дало преднина- различната техника на изпълнение..."

Никол е петокласничка, посещава студио "Рени арт" отскоро, но обича да рисува от малка. Признава, че отдавна иска да участва в конкурс: 

"... Не е много трудно да се рисува птица... Рисувах с темперни и водни бои, нарисувах картината за пет дни, не очаквах да спечеля първо място... Обичам да рисувам всичко, малко по-трудно ми е да рисувам хора... Сега рисувам оранжево цвете..."

Никол знае за наградата си, но още не я е виждала. За достойното си представяне ще получи като подарък материали за рисуване, плакет във формата на щъркел, грамота и поздравителна картичка от кмета на село Белозем. На 28 юни студио "Рени арт" ще направи годишна изложба на учениците, по традиция тогава се връчват и наградите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16