Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потенциалът на STEM образованието дискутират физици във Видин


От днес Видин е домакин на 49-тата Национална конференция по въпросите на обучението по физика, която е на тема "Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища". 

Физиците са гръбнакът на STEM образованието, отбеляза проф. Александър Драйшу, председател на Съюза на физиците, при откриването на научното събитие.

"Част от мотивацията тази конференция да бъде посветена на STEM обучението е, че все повече във физиката се задълбочава специализацията в конкретни направления, което значи, че специалистите навлизат все по-надълбоко, все повече в детайлите. Съвременните проблеми изискват сътрудничество на специалисти от различни области".

От утре започва деловата работа на конференцията, включваща различни доклади и сесии.

Програмата представи проф. Евгения Вълчева, зам. председател на Организационния комитет.

"Имаме две секции. В едната са доклади, посветени на STEM в средното образование. Концепцията, която отскоро се разработва у нас, тръгва именно от него. Имаме и секция висше образование, където колеги ще представят доклади. За последния ден е предвидена дискусия, темата е за модели за интегриране в STEM".

На STEM образованието се възлагат нови надежди да отвори вратите на училището към XXI век, защото съчетава в себе си науката, технологиите и математиката, посочи проф. Иван Лалов, който участва за 46-ти път на Националната конференция.

"Нещата са пряко свързани с интересите, с работните места на бъдещите граждани, които сега се учат и са ученици или студенти. Тази тематика трябва да се свърже с обучението по тези науки, което хем е традиционно, хем трябва да търси връзки като новости".

Идеята за STEM образование е продиктувано от изискванията и потребностите на пазара на труда в световен мащаб, обясни доцент Мая Гайдарова, преподавател във Физическия факултет.

"Това е пазар, променящ се бързо, имащ нужда от хора с нови компетентности, които се изграждат в нова образователна среда. Ние не сме в края на пътя, за да отчитаме резултати какво сме постигнали, ние сега започваме, в началото сме, маркираме пътя, по който може да се стигне до обединяваме на различни науки с цел учениците да придобият такива компетентности, които ще им позволят да бъдат конкурентни".

Най-важното в образованието са хората, разясни проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет на Софийския университет.

"Заниманията с природни науки нито са трудни, нито нямат перспектива. Физическият факултет, малко е известно, по всички класации е класиран като най-престижното учебно заведение в България".

В ролята на експериментатор в Конференцията участва учителят Наско Стаменов, преподавател по химия.

"Модерните проблеми на науката не са единично научни проблеми".

В Работилницата за деца и ученици, която ще се проведе утре в училище "Цар Симеон Велики" се включва и Никола Каравасилев, учител по физика в София.

"Малките деца имат две торби - едната е пълна с ентусиазъм и любопитство, а другатата е с бъдещите им знания. Децата са привлечени най-много от експеримента в науката. Това ще е нашата роля с г-н Стаменов утре. Ще покажем забавни неща: как можем да си направим светеща вода, как можем да видим с очите си магнитното поле на някое магнитче".

Не само ученици от Видин ще участват в Младежката сесия на конференцията, каза Пенка Лазарова.

"Тя включва три компонента: конкурс за есе "Великите открития във физиката през ХХ век". Ще дойдат две деца от София и едно от Свищов, другите са от Видин. Такива са обстоятелствата".

Младежката сесия започва от 8,30 часа утре, като за любителите на физиката, които желаят да проследят представянето на младите учени, ще бъде публикуван линк на сайта на Съюза на физиците в България. 

Над 70 физици от страната пристигнаха за участие в конференцията. 

Председател на Националния организационен комитет е проф. Вили Лилков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02