Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Крумова: Свободата е най-голямото богатство на Неговановци

6
Снимка: Радио Видин


С "Посоките на делника" гостуваме на село Неговановци. То е част от прочутата със своите лозя и ароматни вина община Ново село. Лозарството и винопроизводството са основен поминък и за Неговановци, където се отглеждат около 2000 декара лозя, изградена е и изба. Цялата земеделска земя на селото се обработва, хората продължават да разчитат на земеделието, но то не е достатъчно, за да им осигури препитание. Затова по-младите се реализират в чужбина, разказа кметът Емилия Крумова:

"В Неговановци по постоянен адрес са 456 човека. Горе-долу толкова са и по настоящ. Така че цифрата в последните 2 години върви около 500. Повечето хора се препитават със земеделие - едни са собственици на земи, други са работещи при тях, с животновъдство. Безработни като във всяко едно населено място в този край има доста, но младите са намерили някакъв начин на препитание, ходят като сезонни работници в Италия, Испания, Франция. За съжаление последната година засегна всички  с  COVID-19 - вирусът, който върлува навсякъде. Това се отрази и на жителите на Неговановци, тъй като повечето гурбетчии бяха принудени да се завърнат, нямаше работа..."

Снимка: Радио Видин
Недостигът на работни места и обезлюдяването са основните проблеми на Неговановци и според жителите на селото.

"Много си отидоха и остана селото може би по-малко от половината. Работа няма тук. Кметството се грижи много добре. Погледнете площада. Заслужава си поста кметицата, млад човек е, но способен. Работа има, когато има програми, иначе арендатори има, но от борсата не се наема никой да отиде при тях, защото особено тук преобладава лозарството, но не всеки е коректен спрямо работниците си. Надници се забавят или пари не се получават... Както виждаш, няма хора, няма никой. Това е основният проблем на селото..."

В Неговановци се радват на обновен площад. Рехабилитирана е и една от главните улици в селото. Предстои ремонт на спортната площадка в училищния двор, разказа кметът:

"На 25 декември приключи асфалтирането на улица "Пета"... Улицата е дълга 850 м, основна е... Площадът започна на 16 март, парите са от постановление на Министерския съвет... Надявам се на хората да им харесва. Едни го приемат с ентусиазъм, на някои им е безразлично, но за мен е един напредък - нещо, което е хубаво за селото... На нас ни предстои обновяване или по-скоро имаме едно игрище в училищния двор, спортна площадка. Пак по европейски проект трябва да се обнови, ремонтира до май месец 2022 година..."

Снимка: Радио Видин
Селото обаче има и много нерешени проблеми. Ремонт на улици, осигуряване на достъп до терена, отреден за нов гробищен парк, изграждане на инсталация за събиране на дъждовните води, са част от най-належащите дейности в Неговановци. За благоустрояване се разчита основно на средства, планирани за капиталови разходи в общинския бюджет:

"Ние, кметовете, всяка година предлагаме в писмен вид капиталови разходи, в които посочваме една сума какво искаме да се направи в селото. За 2020 година Общинският съвет не прие капиталовите разходи, предложени от кмета на Общината, които пък ние, кметовете, бяхме внесли към кмета на Общината... За 2021 година на предпоследната сесия част от общинските съветници всъщност подложиха на гласуване и решиха едни от позициите да не ги приемат за сметка на други, заложени в капиталовите. Аз бях поискала общинският кмет да кандидатства отново за рехабилитация и подмяна на пътна настилка. Една от улиците, която минава от главните порти на църковния храм и свързва с новоасфалтирания път, то е малък участък, може би 100-200 метра, това остана в капиталовите, но другите две точки, които бях предложила, Общинският съвет на ми ги гласува...", обясни кметът.

Недостигът на съдове за битови отпадъци и изхвърлянето на растителни отпадъци в наличните контейнери са друг проблем на Неговановци. Емилия Крумова настоява пред общинското ръководство да бъдат закупени още 10 големи контейнера, които се надява тази година да бъдат осигурени.

Състоянието на църквата "Св. Троица" също тревожи кмета. Храмът, който е един от най-големите в региона и гордост за местните, има нужда от спешен ремонт. Средства обаче няма, каза Емилия Крумова:
Снимка: Радио Видин
"Два от кръстовете, които са се наклонили, почти са паднали. Идваха миналата година представители на две фирми, които мислеха, че ще могат да изправят кръстовете, те са доста тежки, те са метални. Оказаха се, че под металния купол дървената конструкция е загнила и съответно трябва да се намери фирма, която да изгради наново дървената конструкция, за да може да закрепи металния кръст и да се изправи. Един от общинските съветници се опита да ми помогне с фирма, която дойде. Два пъти дойдоха на оглед, качиха се горе, повече не дойдоха. На една от сесиите аз попитах какво се случва, защо повече не идва фирмата, а доколкото разбрах, трябва и доста средства. Тогава ми каза, че сумата за двата купола е около 10 000 лева, които пари ние нямаме...."

Близо 100 години Народно читалище "Светлина" съхранява традициите на Неговановци, но успява да се нагоди и по новостите, които 21 век налага, каза секретарят Марияна Димитрова. 

"Читалището, особено в малко населено място, както е Неговановци, играе роля на средище, където, се пазят уникални неща, най-вече традиции, обичаи. В нашето читалище се срещат младите и старите, просто ей така, или пък старите предават на младите вековните занаяти, песни, танци, най-различни поверия. Там се съхранява абсолютно всичко, връзката с българските корени..."
Снимка: Читалище Неговановци
За пета година културното средище се готви да бъде домакин на празник на носията, който се организира заедно с празника на селото - Петдесетница:

"На 26 юни, надявам се времето да е хубаво, защото в Неговановци ще събера доста хора, облечени в автентични носии. Ще се проведе конкурс за най-красива автентична носия, ще се отличат най-млад и най-възрастен участник, ще има много награди, ще има духова музика, която ще свири на новия ни площад, ще се танцува, играе..."

В края на гостуването ни в Неговановци отново се връщаме в кметството, което дели една сграда с читалището, за да разберем кое в крайна сметка е най-голямото богатство на селото.

"Аз не съм родена тук, но само месторождението ми е на друго място, иначе целия ми съзнателен живот преминава в Неговановци, с един малък промеждутък от 10 години... Какво ме накара да се върна? Липсваше ми свободата. Това ме накара да се върна. Мисля, че това е най-голямото богатство на селото," разказа Емилия Крумова.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38