Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родените поети нямат избор да не пишат

Поетесата Гълъбина Митева - влюбена в живота

6
Гълъбина Митева, поетеса
Снимка: личен архив
В днешното издание на "Калейдоскоп" на фокус ще е поезията -  как се раждат стиховете и как завладяват съзнанието на твореца, как стигат до нас, читателите.  Ще говорим и за финото усещане за живота покрай нас, за нежното чувство към всяко малко божие творение, за чувството любов, което обгръща всички ни и ни прави по-истински хора и човеци. Гостува ни Гълъбина Митева, родена в дивния Северозапад, в село Крушовица преди 55 години. Откакто се помни животът ѝ е поезия, съдбата ѝ е поезия, от малка има необходимост да пише и да излива своята вътрешна необходимост и емоция върху белия лист. Днес тя подготвя поредната си седма стихосбирка.


Гълъбина живее в родното си село Крушовица, в момента гледа своята възрастна майка. Не работи, защото работа в селото не се намира. Но пък има свободното време да твори и да се наслаждава на природата. Финансово успява да се поддържа с продажбата на своите стихосбирки и от дарения.  Благодарна е на своите читатели, които се радват на всяко нейно ново стихотворение и я подкрепят морално.  А тя не им остава длъжна и казва: "Имам щастието да имам най-прекрасните читатели.". Опитва се да се издържа от изкуството, което създава, трудно е, даже две лета пасе овцете в селото и определя този период като "прекрасен". Трудно е да се тича след стадото, но овцете излъчват божествена енергия и много доброта, смята Гълъбина.


Гълъбина Митева с верния приятел, кучето и с овцетеВ училището в  Крушовица завършва началното си образование, по-късно продължава средното си образование в Техникум по текстил във Враца.
След промените през 1990 година заминава в София, където работи на няколко места, за да може да издържа  децата си. Записва специалност "Педагогика" в Пловдивския университет, но не успява да се дипломира.  
Връща се през 2012 година отново при корените си и при старата вишна в двора на къщата, в която днес живее.
Гълъбина има дъщеря и син. Има и двама внуци - момченце и момиченце.

Издадените стихосбирки са няколко - "Молитва", "Пясъчен свят", "Време за разпятие". Последната стихосбирка, която подготвя за печат е "Чай от джинджифил" .
Гълъбина Митева, поетеса

ПОЕЗИЯТА

"Истинските поети се раждат. И разбира се, не съм само аз. Родените поети нямат избор да не пишат... Имам спомен, когато

още не съм могла да пиша, но стиховете са в главата ми... И този поток от думи си тече, но аз не знам как да го запиша. При мен винаги е така - думите започват да идват, аз не ги търся. Случва се нещо като включване, не е търсено от мен и моментът не винаги е подходящ... Много стихове съм пропуснала да ги запиша и тогава те се връщат там, откъдето са дошли... Изключително странен е този метод на писане, дори за мен самата си остава загадка и не е обяснимо... И още нещо - на един дъх написвам стиха , а пък в същото време рано сутрин ми се е случвало да започна да пиша, сядам под вишната и пиша и ми се струва, че са минали минути, най-много час, а в същото време се отваря портичката и се прибира сина ми и аз разбирам, че той се прибира в 5 часа от работа, а на мен ми се струва, че е минал един час, а пък те са минали осем часа... Нямам обяснение за това."

ЛЮБОВТА

"Любовта е първата причина, поради която пиша... Другите неща, които ме мотивират да пиша са красотата на божествения свят и, разбира се, тъгата. Когато съм тъжна, поезията е един от начините да се освободя от тъгата, болката остава на белия лист и аз чисто нова мога да си продължа без болка."


КРУШОВИЦА
"Когато се върнах тук, разполагах с цялото време на света.  До този момент поезията за мен е нещо, от което не мога да избягам. Така или иначе като не можеш да избягаш, го живееш, Разбрах, че това е продукт, от който има хора, които се нуждаят от това нещо, имат нужда да четат поезия, на някого нещо давам по този начин... Това с изумление го разбрах и вече 2014 година се свърза с мен издателката, с която работя и досега. Маргарита Трифонова се казва тя на издателство "Бряг" - Русе. Това бяха първите ми стъпки посредством, които поезията ми започна да става все по-публична... Тя повярва в мен и ми подаде ръка."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира ш кола за желаещи да свирят на духови музикални инструменти.  Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и..

публикувано на 22.02.24 в 13:00
Народният представител от ПП

Валери Сираков, "Възраждане": Волята на 600 000 българи беше отрязана

Отказът да се проведе референдум за запазване на българския лев показва незачитане на волята на гражданите. Това коментира Валери Сираков, бивш депутат от "Възраждане" и настоящ общински съветник във Видин. По думите му от партията няма да оставят въпроса приключен, след решението на Конституционния съд срещу провеждането на референдум за лева...

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова.  Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

В "Музикална зона" на 22 февруари 2024 слушаме Грегъри Портър

Грегъри Портър е доказан американски джаз и соул певец, автор на песни и актьор. Мекият му баритонов глас лесно покорява слушателите, а песните му са изпълнени с надежда и любов. Двукратният носител на награда "Грами" за пореден път ще посети странанта ни в края на юли. В "Музикална зона за джаз" слушаме песни от наградените албуми Liquid Spirit..

публикувано на 22.02.24 в 09:00
Диляна Цанкова /в средата/, режисьорът Кирил Кирилов /вдясно/ и част от творческия екип на спектакъла

Нови детски песни в премиерния спектакъл на видинския драматичен театър

Много музика и танци ще предложи на детската публика новият спектакъл на видинския драматичен театър "Дороти и вълшебният свят на Оз" . Шест нови детски песнички ще огласят театралната зала на 6 март, когато е премиерата. Автори на музиката към тях са диригентът на Видинския духов оркестър Диляна Цанкова и музикантът Александър Станев. Повечето от..

публикувано на 21.02.24 в 17:25

Предмети от некропола край село Балей са част от национална изложба

Находки от къснобронзовия некропол край видинското село Балей са сред най-впечатляващите експонати в Националната археологическа изложба "Българска археология 2023" . Експозицията е подредена в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките. В нея са показани над 400 експоната от 30 обекта в цялата страна,..

публикувано на 21.02.24 в 15:40