Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Счупени катерушки крият риск за децата

От общината уверяват, че ежедневно се правят огледи на детските площадки и се вземат мерки

Снимка: Радио Видин

Два месеца след ремонта на детските площадки във Видин, родители сигнализират за повредени съоръжения, криещи риск за инциденти с играещите на тях деца. На изпратени до редакцията на Радио Видин снимки се виждат счупени и липсващи елементи на някои от дървените съоръжения на площадката до художествената галерия. Родители, които срещнахме на място, потвърдиха, че проблем има както там, така и на други кътове за игра в града:

"Да, за съжаление на много места забелязваме, че има доста неоправени площадки. Ние също видяхме, че хората работят, но за съжаление явно не навсякъде са оправени. Отделно в кварталите, например в комплекс "Вида", мога да кажа точно пред блок 1 и 2, където е площадката, отново за съжаление са счупени. Има нужда да се оправят...
Ето тук това, счупено е. Там от онази страна пак са го счули. За моето дете, че е малко, е опасно. Ето тук тази пързалка отгоре, тук беше отчупена. Не знам дали са я оправили. Има нужда от ремонт. Ето там на пясъчника са счупили дъсчиците. Не е добре да е така...
Тук не, но там на другите паркове има. До съда има,  до спортната зала има счупени неща. До съда има най-много счупени. Опасно е, точно там, където се катерят. Може да паднат, да се ударят. Въжетата са скъсани...
Вчера ми направи впечатление, че в парк "Толбухин" имаше счупена дъска и децата се притесняваха да минават. Иначе общо взето са добре площадките, има забележки, но трябва да мине човек, да се обръща внимание, иначе не става...
По съоръженията не толкова, но е много мръсно. Не се почиства, пясъчниците са мръсни - капачки от безалкохолни, от бира...Това въобще не е хубаво, защото все пак децата ни си играят там...
Не всички съоръжения са в изправност. Но ми направи впечатление, че на тези площадки, които са направени за по-малки деца  - от 3 до 5 години, идват по-големи, които разрушават..."  

Радио Видин
Необходимо е да има контрол и да не се допускат по-големи деца да използват катерушките за малките. Това зависи от собственото съзнание на самите родители, казаха още видинчани.

Какви ремонтни дейности са изпълнени тази пролет на територията на детските площадки във Видин и какви са причините толкова скоро след годишния ремонт отново да има повредени и опасни за игра съоръжения са два от въпросите, с които се обърнахме към пресцентъра на Община Видин. Днес от администрацията ни отговориха следното: 

"След извършен оглед на съоръженията в детските площадки, през пролетта бяха извършени ремонти, включващи подмяна на дъски и други компрометирани елементи; смяна на седалки на люлки; боядисване на част от съоръженията; възстановяване на огради и др. 

Основната причина за компрометиране на съоръженията в детските площадки е неизползването им по предназначение и в съответствие със спецификацията на даденото съоръжение. Не е допустимо например на люлка, която издържа тегло до 60 кг, да се качат две деца, всяко от които е по 60 кг. Не е допустимо и по-големи деца да използват съоръженията, предназначени за деца от три до пет години.

Ежедневно се правят огледи на детските площадки и при установени повреди се вземат своевременни мерки. Дори в момента се извършват поетапни ремонти на съоръжения в площадката до Спортната зала, детската площадка в началото на Крайдунавския парк и на детската площадка до Речна гара.

Ако граждани установят опасни или повредени съоръжения, те биха могли да подадат сигнал или жалба в Центъра за административно обслужване на Община Видин. Освен това сигнал може да бъде подаден и чрез мобилното приложение "Кмете, виж", на имейла на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благо-устройство" - opchob@vidin.bg."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00