Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана отбелязаха Международния ден на архивиста

4
Снимка: Любо Андреев

Международният ден на архивите 9 юни преминава под мотото: "Отчетност и прозрачност; отговорност и разнообразие;  сътрудничество. Архивите са част от историческото ни наследство, каза  началникът на архива в Монтана Ангелина Емилова:


"...Нашата институция е мястото, в което се съхранява паметта на бъдещето." 


Кметът на Монтана Златко Живков поздрави архивистите и от името на общината предостави ваучер от 300 лева за закупуването на нов фотоапарат: 


"Изключително е мястото и значението за родовата памет и за всичко, което е свързано с изследванията..."  


Заместник областният управител на Монтана Латинка Симова поднесе поздравителен адрес от името на областния управител

"Архивите са живи, архивите са част от културното наследство на всеки народ, архивите са знание за миналото, архивите са летопис и източник на информация. Респект и уважение към вашия труд и всеотдайност да бъдете съвременните будители и пазители на истинските свидетелства за паметта народна." 


Ангелина Емилова връчи грамоти на Вероника Свиленова за читател на 2020 година, на дарител №1 Василий Миланов, който е син на Милан Миланов – Революцията и е предоставил лични документи на баща си. Грамоти получиха и проф. д-р Иван Гаврилов, финансирал отпечатването на два броя на в. "Архивно ехо", който издава ДА – Монтана и доц. Борислав Великов, спомогнал за отпечатването на винил на документална изложба, посветена на годишнина от рождението на фотографа Ненчо Планински. 


Във фоайето на архива е подредена документална изложба "Да знаем своя род, за да пребъде българското", в която са изложени родословни дървета на цели фамилии, както и на отделни родове от селата Стубел, Сумер и Д-р Йосифово. Представена бе и презентация, посветена на българските архиви, които през тази година отбелязват своята 70-та годишнина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48