Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юристи и ръководители на институции във Видин са категорично против предлаганата реформа на съдебната карта

Снимка: Радио ВИДИН

Предлаганият от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта в България ще има негативни последствия върху демографското развитие на видинския регион и ще ограничи достъпа до правосъдие. Около това мнение се обединиха ръководители на местни институции, които участваха в дискусия, организирана от Адвокатската колегия. 

"Приемането на този Модел 4 без широко обществено обсъждане крие изключително много рискове... Въвеждането на един такъв Модел 4 ще доведе именно до демографски срив. Като се затвори съдът в Кула и стане едно териториално поделение, не само че ще се закрият няколко работни места, кой млад човек би се върнал в Кула, като първо- няма къде да се работи, второ- няма да може да се завеждат елементарни дела. Ще останат възрастни хора на доизживяване", каза Кирил Груев- председател на Адвокатска колегия Видин, който призова присъстващите да подкрепят Обръщението на Общото събрание на адвокатите от страната с призив за сериозен професионален и обществен дебат, който да доведе до преосмисляне на необходимостта от радикално прекрояване на съдебните райони и промяната на подсъдността.

Съдия Илия Илиев- изпълняващ длъжността председател на Окръжния съд във Видин също заяви, че утвърденият модел за реформа е необмислен и се нуждае от широка обществена дискусия:

"За мен липсва анализ от страна на съдийската колегия при обсъждането на Модел 4. Считам, че измененията на съдебната карта засягат основните права на гражданите и следва да се отчитат всички фактори, а не само натовареността на съдиите."

Против такава реформа се обявиха директорът на Териториална дирекция на ДАНС – Видин Драгомир Дончев, административният ръководител на филиала на Русенския университет във Видин Момчил Станков, адвокат Иво Атанасов, председател на Арбитражно контролната комисия на ПП "Има такъв народ", кметът на община Кула Владимир Владимиров, зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов, председателят на Районния съд в Белоградчик Божидарка Йосифова.

Утвърденият от ВСС Модел 4 предвижда Окръжният съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по- леки дела. Наред с това се посочва повечето районни съдилища, сред които тези в Кула и Белоградчик, да станат териториални отделения. Участниците в днешната работна среща подкрепиха становището на адвокатската колегия против прилагането на този модел, протоколът от дискусията ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет.

Още по темата - в звуковия файл.

Вижте още

БЧК започна раздаването на храни в Белоградчик

В Белоградчик започна раздаването на хранителни продукти за уязвими граждани.   Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства - по един голям  хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукта...

публикувано на 24.09.21 в 16:05

НСИ: Преброителите не изискват лични документи

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщават от пресцентъра на  Националния статистически институт.  Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска..

публикувано на 24.09.21 в 15:14

Откриха канабис в два имота в село Делейна

Видински криминалисти открили канабисови насаждения в два имота в с. Делейна. Задържани са двама мъже и една жена, съобщават от ОД на МВР- Видин. Полицейските действия били предприети на 23 септември, в хода на специализирана операция срещу наркопрестъпността в региона.  В изоставен земеделски имот в Делейна служителите на реда..

публикувано на 24.09.21 в 15:05
КОВИД 19

По-висока температура, отпадналост и задух- основните симптоми на COVID-19

Ако темпът на  растеж на болните от COVID-19 в област Монтана се запази, то в края на месеца или началото на октомври нещата могат да излязат извън контрол. Това заяви личният лекар д-р Людмил Джурджов :  "Населението е безотговорно към собственото си здраве, а не към мерките, които се предлагат от министерството. Няма да обсъждам мерките,..

публикувано на 24.09.21 в 12:45

38 души са започнали работа в общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада

Намаление на равнището безработица с 0,5 %  се отчита за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. В   края на месец август 2021 година общият брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труд" Кула ( общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 615. Спрямо предходния месец се наблюдава намаление на броя регистрирани безработни лица с 14...

публикувано на 24.09.21 в 12:31

Спират тока в центъра на Видин от 13 до 16 часа

За три часа ще бъде ограничено електрозахранването в центъра на Видин, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Прекъсванията са наложителни във връзка с профилактика на съоръженията в подстанция- Театър.  Електрозахранването ще бъде ограничено за времето от 13 до 16 часа, уточняват от електроразпределителното дружество. 

публикувано на 24.09.21 в 11:28
Флашмоб в ОУ

"Каравеловците" от Видин се включиха в Европейския ден на спорта

Със загряване и леки упражнения започна Европейският ден на спорта за третокласниците и четвъртокласниците на ОУ "Любен Каравелов"- Видин. Упражненията показа шестокласничката Рая Пламенова, а студентката Лора Венелинова организира футболните тренировки. Във флашмоба се включиха по-големите момичета.   "Ние вече участваме почти във всички..

публикувано на 24.09.21 в 11:15