Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старите къщи- нова възможност за привличане на туристи във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Старите къщи на Видин и техните истории и Дунавска променада, по-интересните къщи по брега нарека Дунав. Това са двата маршрута, които предлага на туристите Регионалният исторически музей във Видин. Издаден е и пътеводител на маршрутите.

"Този пътеводител води нашите туристи по два маршрута, които показват красотата на нашия град. С този пътеводител ние искаме да разходим нашите гости из града. Идеята за този пътеводител и този проект, който бе финансиран по програмата на "Америка за България", дойде от Нов български университет", каза директорът на РИМ- Видин Десислава Божидарова.

"В изданието "Къщите още говорят" има една глава, която е посветена на Видин. И тази глава стана основата на тази идея за разработването на два туристически маршрута", разказа Ангелина Гемишева от Център за книгата в Нов български университет. 

2 тома със 660 къщи из цяла България съдържат изданията "Къщите говорят" и "Къщите още говорят", каза един от авторите Мариана Екимова - Мелнишка:

"Интересното е, че отделните очерци за градовете будят този интерес и при местните хора. На българите им е необходимо да се върнат към историята на своите родове, да научат нещо ново, което не знаят."


"Най- напред съм благодарен на Видин, че е имало какво да снимам", допълни фотографът Александър Геров.

Първи по маршрута на старите къщи на Видин, който предлага Регионалния исторически музей, минаха журналистите, водени от директора на музея-Десислава Божидарова. 

И двата маршрута започват от музей "Конака". Централната градска обиколка продължава с къщата на д-р Минков, в която в момента е Дирекцията на РИМ, катедралният храм "Свети Димитър, къщата на митрополит Неофит, къщата на Йоница Николов, къщата на хаджи Иван Хадживълчев, на д-р Илия Евдокимов, на братята Цветан и Ценко Лилкови и други.

Галерия

Вижте още

Млади пианистки от Видин с престижни награди

Две възпитанички на преподавателя по пиано Ана Илиева получиха престижни награди в конкурса "Нашите деца свирят Бах", провел се в Благоевград. Като преподавател тя се гордее с отлично представяне на Анна Русева и на София Ангелова: "...За първи път след толкова години отидох на конкурса с Ани преди две години. Сега тя се включва  за..

публикувано на 15.06.21 в 17:00

Второкласници гостуваха в Радио Видин (ВИДЕО)

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН. По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него. Първата задача, която получиха децата, бе да представят една новинарска емисия, а..

публикувано на 15.06.21 в 17:00
Хрисита Дакова

Най-добрата математичка в област Враца ще кандидатства "Архитектура"

Най-добрата математичка в област Враца е Хрисита Дакова, завършила тази година ППМГ "Проф д-р Иван Ценов"- Враца.  На матурата по математика получава максимален брой точки - 100 и това е най-високото постижение в област Враца. Математиката за Хрисита е приятно и любимо занимание и съвсем логично тя решава да кандидатства с математика:  "По..

публикувано на 15.06.21 в 14:40

Фондация осигурява безплатно море на семейства с деца

Безплатна почивка на море за семейства с деца, които нямат финансова възможност да заведат децата си на българското Черноморие  осигурява з а пета  поредна година фондацията "Ако си дал - България" . Базата, която се предоставя се намира в Поморие  - казва Стефан Чолаков, организатор на инициативата в помощ на родители и деца: " В момента..

публикувано на 15.06.21 в 13:50

"Да опазим реколтата от пожари!" призовават от пожарната

  Информационно-разяснителна кампания под надслов "Да опазим реколтата от пожари!" стартира Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. Инициативата е във връзка с факта, че  през лятото се увеличават пожарите  в природата и земеделските масиви.  Най-честата причина за тях е човешката небрежност, показва  анализът на..

публикувано на 15.06.21 в 12:35

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова: "За разлика от други страни, българските лекари..

публикувано на 14.06.21 в 17:37
кръв кръводаряване

Голяма част от кръводаряванията у нас са под натиск

Над 75% от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това сигнализира Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Заради тази порочна практика малка част от кръводаряването е наистина доброволно, коментира председателят на организацията..

публикувано на 14.06.21 в 15:41