Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват фолклорния фестивал "Тъпан бие, хоро се вие" във Флорентин

Снимка: Радио Видин Архив

"Тъпан бие, хоро се вие" е традиционният фолклорен събор във Флорентин, който тази година продължава честването на Спасовден.

Пандемията наруши много традиции в света, включително и в община Ново село. Фолклорният събор в с. Флорентин има повече от десетгодишна традиция, стигал е до 400 участници от Видинско, Монтанско и Румънско. Провеждаше се в края на м. август, защото тогава намалява селската работа в градините, полето и лозята. Тази година обаче, съборът е продължение на храмовия празник "Възнесение Христово" и се провежда на 11 и 12 юни. В трудни мигове всеки търси помощта на Господ и прадедите си.

В петък от 17 часа започва концертната програма на фестивала. Ще се изявят домакините, съседите от Ново село, приятелите от Видин и Тияновци. Гости от чужбина няма да има заради мерките, породени от Ковид-19, на които не всеки може да отговори.

Любителите на лудото хоро "Шира“, познато във Видинско или "Въртежка“ - в Ломско, ще могат да се надиграват в късните часове. Тогава ще бъде обявен и конкурсът за най-добро домашно вино.

В съботния ден фестивалът ще започне в 17 часа с концертна програма, в която ще участват самодейни състави на домакините, състави от Капитановци и Косово, танцов състав "Веселие“ и гостите от с. Байкал, Плевенско. И пак ще има надиграване. Този път изборът на организаторите са се спрели на местното хоро "Алунелу“ или "Алунел“.

Производителите на домашно вино ще могат да видят резултата от своя труд, защото ще бъдат обявени победителите в конкурса. Празникът ще завърши с хоро на мегдана. Ще свири оркестърът на братя Господинови, а в тъмните часове на вечерта ще избухне  празнична заря.

Винарово също кани близки и приятели на селския събор, който е посветен на Спасовден, но за удобство на гражданите кметството го организира през почивните дни. За доброто настроение на домакини и  гости ще се погрижи духов оркестър от гр. Лом.

Вижте още

Безплатен транспорт за Черешова задушница във Видин

Безплатен транспорт до гробищните паркове е осигурен за видинските граждани на 19 юни, когато е втората за тази година задушница, наричана Черешова, съобщават от общинската администрация.   Организиран е безплатен транспорт по линия № 6, със следния маршрут:  кв. "Селище" – 120 апартамента – ж.п. гара – музей "Конака" – бл. "Лотос" – бл. "Палма"..

обновено на 19.06.21 в 09:38

"На базар сме! В парка!" започва във Видин

Инициативата "На базар сме! В Парка!" ще се проведе за втори път във Видин. Организаторите от платформата "Sтетика" са поканили 25 творци от цялата страна, които днес и утре ще представят в пространството около БиблиоПощата свои ръчно изработени изделия. Врати ще отворят и няколко работилници, обясни Белла Антова от организаторите:..

публикувано на 19.06.21 в 09:05
село Лиляче

Изграждат съоражения против наводнения в Лиляче

Подпорни стени и водостоци против наводнения изграждат във врачанското село Лиляче. Дейностите започват в най-кратки срокове, изчаква се разрешително за строеж, разкри за Радио ВИДИН Красимир Петров кмет на населеното място. "През 2017 г. имаше наводнение и от тогава наводнението разруши различните водостоци, влезе в къщите и така натам и сега ще..

публикувано на 19.06.21 в 08:54

Започват проявите за духовния празник на Монтана

Програмата за празника на Монтана Свети Дух е сравнително по-скромна, отколкото познатата в предходните предпандемични години. Все пак някои от събитията са запазени. Проявите през почивните дни започват още днес в 10 ч. с Алея на изкуствата и занаятите, каза за Радио ВИДИН Нели Василева, глaвен експерт "Култура и вероизповедания" в Община Монтана...

публикувано на 19.06.21 в 08:31

7 нови случая на COVID-19 в Северозапада

В областите Видин и Враца са регистрирани по 3 положителни проби на COVID-19, а в Монтана 1. 105 са новите случаи на коронавирус в страната или 0,7 процента от направените близо 15 хиляди теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  В болница се лекуват 1 752 пациенти с Covid-19. Продължава..

публикувано на 19.06.21 в 08:09

Черешова Задушница е

Днес е Черешова Задушница.  В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре. Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината това е най-популярният плод, който често се прибавя към поменалните..

публикувано на 19.06.21 в 07:48

Снимката на 18 юни 2021 година

Танцовото предизвикателството, което завладя целия свят -  "Jerusalema Dance Challange" , се проведе във Видин. Организатор на флашмоба е Клубът по аеробика.  Пациенти инициираха благотворителна кампания в подкрепа на отделението по неврология на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за закупуване на нова апаратура и за..

публикувано на 18.06.21 в 18:10