Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

Снимка: bg.wikipedia.org

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий.

"Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с неделния ден, с Неделята на светите отци от Първия Вселенски Събор. Неслучайно между празниците Възнесение и Петдесетница Църквата чества тези, които са отстоявали догматите за Светата Троица.

Първият Вселенски Събор, състоял се през 325 година в Никея, утвърдил Божествеността на нашия Господ Иисус Христос, утвърдил, че Той е втората Ипостас, второто Лице на Бог Троица.

Веднъж в пределите на Кесария Филипова Христос попитал апостолите за кого Го почитат? Апостол Петър от името на останалите отговорил: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог". И в това изповедание на апостол Петър ние намираме много важно утвърждаване, че Иисус от Назарет е носител на Божествената същност, на Божественото естество. И в знак за правилността на това утвърждаване Христос отговаря: "Ти си Петър и на тоя камък ще съградя църквата Си".

И на днешния ден, ние прославяме светите отци, които утвърдили догмата за Светата Троица. След седмица ние ще се докоснем до тази духовна реалност, която отразява това, което някога, както ние знаем, ще стане и със всеки от нас: Бог Дух Свети ще слезе, и ще се всели в нас, и ще направи от нашите тела живи храмове. Ние молим светите отци, те със своите молитви да учат да прославяме Бог Троица, да ни дадат възможност да почувстваме, че тази прослава зависи пряко от това с какво усърдие ние изпълняваме Божиите заповеди, често много прости. И ако това стане в нашия живот, тогава непременно ще откликнем сърдечно на този велик дар, който е донесъл Христос и който чака всеки от нас. Понеже само този дар е способен да направи всеки от нас истински християнин, истински вярващ човек, истински носител на Божия образ. Амин!"

Автор: Протойерей Георгий Климов

В рубриката "Съвременна Библия" - историята на Фреди Фигърс е силно мотивираща. Роден през 1989 г. той е оставен от неизвестните си родители до контейнер със смет. Днес той е основател и собственик на телекомукационна компания и притежател на много патентни изобретения. Дали биологичните родители на Фреди са знаели какво богатство оставят до контейнерите? В една от своите притчи Христос описва търговец на бисери, който открил съвършения бисер, продал всичко и го купил. Замисляли ли сте се защо Божият Син употребява образа на търговец в тази притча? Историята на Фреди може да ни помогне да разберем!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30