Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да ги наемат, попитахме Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда" Монтана:


"След като вече приближава летният сезон, както винаги учениците, излизайки във ваканция, някои от тях желаят да се потрудят малко и в тази връзка от нас като Инспекция по труда се изисква да дадем някои разяснения, защото в крайна сметка контролираме законосъобразността на полагането на труда. Законът не категоризира децата като ученици, а като ненавършили 18 години, защото има ученици, които са навършили 18 години и такива, които не са навършили. Навършилите 18 години - за тях няма никаква разлика от останалите работници и могат да бъдат наети на общо основание при всички възможности, които позволява Кодексът на труда. Лицата, ненавършили 18 години, имат така наречения разрешителен режим за наемане на работа, тоест Инспекцията по труда - по седалище на фирмата, която иска да наеме децата, издава предварително разрешение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се поставя въпросът, каква работа е недопустима за учениците, най-общо бих казал, че недопустима работа е тази, която би се отразила негативно на физическото и психическо развитие на младия човек. Срокът, за който може да бъде наето детето или младия човек - няма регламентиран в законодателството срок - може да бъде постоянен, може да бъде срочен. Нашето разрешение важи до прекратяване на договора, при следващо наемане, ако не е навършили лицето 18 години, отново трябва да има разрешение… Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор, което всъщност се отнася до всички работници. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, тъй като това деяние е криминализирано  и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление".


Попитахме и видинските ученици биха ли работили през лятото и с какво смятат, че работата може да им бъде полезна:


"Зависи от обстоятелствата и какви ангажименти имам през лятото. Ще си подсигурявам сама доходите и няма да разчитам единствено на родителите си и това е един начин да се чувстваме по-самостоятелни… Бих. Допълнителни доходи, които сам съм си изкарал и знам как да харча... Не. Защото обичам да работя на село... Да, защо не. Някакви допълнителни доходи. Все някакъв опит, няма значение за каква работа е... Зависи от това дали имам други планове - бих работила през лятото, да. Като занимание, не като парична стойност".


От Инспекцията по труда обясниха още, че са на разположение да дават консултации, както по телефона, така и по всички други канали за комуникация.


Чуйте повече от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30