Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да ги наемат, попитахме Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда" Монтана:


"След като вече приближава летният сезон, както винаги учениците, излизайки във ваканция, някои от тях желаят да се потрудят малко и в тази връзка от нас като Инспекция по труда се изисква да дадем някои разяснения, защото в крайна сметка контролираме законосъобразността на полагането на труда. Законът не категоризира децата като ученици, а като ненавършили 18 години, защото има ученици, които са навършили 18 години и такива, които не са навършили. Навършилите 18 години - за тях няма никаква разлика от останалите работници и могат да бъдат наети на общо основание при всички възможности, които позволява Кодексът на труда. Лицата, ненавършили 18 години, имат така наречения разрешителен режим за наемане на работа, тоест Инспекцията по труда - по седалище на фирмата, която иска да наеме децата, издава предварително разрешение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се поставя въпросът, каква работа е недопустима за учениците, най-общо бих казал, че недопустима работа е тази, която би се отразила негативно на физическото и психическо развитие на младия човек. Срокът, за който може да бъде наето детето или младия човек - няма регламентиран в законодателството срок - може да бъде постоянен, може да бъде срочен. Нашето разрешение важи до прекратяване на договора, при следващо наемане, ако не е навършили лицето 18 години, отново трябва да има разрешение… Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор, което всъщност се отнася до всички работници. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, тъй като това деяние е криминализирано  и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление".


Попитахме и видинските ученици биха ли работили през лятото и с какво смятат, че работата може да им бъде полезна:


"Зависи от обстоятелствата и какви ангажименти имам през лятото. Ще си подсигурявам сама доходите и няма да разчитам единствено на родителите си и това е един начин да се чувстваме по-самостоятелни… Бих. Допълнителни доходи, които сам съм си изкарал и знам как да харча... Не. Защото обичам да работя на село... Да, защо не. Някакви допълнителни доходи. Все някакъв опит, няма значение за каква работа е... Зависи от това дали имам други планове - бих работила през лятото, да. Като занимание, не като парична стойност".


От Инспекцията по труда обясниха още, че са на разположение да дават консултации, както по телефона, така и по всички други канали за комуникация.


Чуйте повече от звуковите файлове.

Вижте още

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система " Живи съкровища-България ".  Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.  Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци  от години е принудена да живее без ток .  В къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и..

публикувано на 23.07.21 в 15:35
село Косово

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че..

публикувано на 23.07.21 в 13:00

Инициатива на ЕС формира общото ни бъдеще

Във време на несигурност и неясно бъдеще, породени от световната COVID-19 пандемия, инициатива на ЕС дава възможност на всеки неин гражданин да оформи бъдещето на Европа. Конференцията за бъдещето на Европа дава правото на граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза да споделят мнение, идеи или препоръки. Това може да..

публикувано на 23.07.21 в 11:00

Панаирът в Ново село започва в събота

Ново село се готви за  Новоселския  панаир. Откриването ще стане в събота, 24 юли, от 19 часа пред читалището.  Новоселският събор се провежда след края на жътвата и тази година е посветен на 145-години от Новоселското въстание 1876 г. Щанд със собствено производство ще предложи най-младата изба в Ново село. Освен представяне на..

публикувано на 23.07.21 в 10:30

Ученици от Видин учиха за НАТУРА 2000

Информационна кампания за ученици от 9 и 10 клас от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин се проведе в Туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000. Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински -..

публикувано на 22.07.21 в 15:43

"Празник на село" събира малки ферми от Северозапада

Малки производители и ферми от Северозапада ще представят своите продукти на първия "Празник на Село". Той ще се проведе в берковското село Ягодово в рамките на три дни - от 30 юли до 1 август. Домакини са хората от местната козеферма "Каряна". Свежи напитки от домашни плодове, музика и танци ще съпътстват събитието. Поканени са производители..

публикувано на 22.07.21 в 15:04