Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразяват зала "Тракийски съкровища" на музея във Враца

Автор:

Конкурс за създаване на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция "Тракийски съкровища" в Регионален исторически музей - Враца бе обявен от Фондация "Америка за България" в партньорство с Община Враца и Регионалния музей. Основната цел е да бъде преобразена експозицията в зала "Тракийски съкровища" в модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти, която да предложи на посетителите от различни възрасти, националности и нива на познания незабравимо преживяване, каза за Радио ВИДИН Юлиана Дечева, програмен експерт "Културно-исторически туризъм" във Фондация "Америка за България":

"Това е конкурс за преобразяване на експозицията в "Тракийски съкровища" в Регионален исторически музей - Враца в модерна интерактивна изложба в съответствие с водещите световни музейни стандарти. Като всяка друга услуга, съвременните хора, знаете, трябва да бъдат привлечени, за да посетят даден музей, а пък музеите от своя страна трябва да предложат нещо, което да развълнува посетителите, да им предостави преживяване, да ги направи активни участници. Трябва да се създаде връзка и диалог между музея и посетителя. Ние от Фондация "Америка за България" оценяваме богатството, което се намира в музея във Враца и искаме да провокираме интереса и вниманието на посетителите, които да оценят тези културни ценности, които музея има. А това става с релевантно за нашето съвремие представяне на историята за артефактите, историческите данни, така че от една страна, разбира се да са исторически научно издържани, но и от друга страна да са поднесени по интересен и разбираем начин за посетителите от всякакви възрасти и нива на познание. Кандидатите трябва да предложат идеи за използване на дигитални технологии, интегриране на аудио-визуални и интерактивни компоненти. Също така ще очакваме да бъдат представени и допълнителни идеи за програми, събития, турове, игри, сувенири и други търговски продукти. Поканата е отворена към кандидати, които трябва да сформират по свой избор екип, който да бъде от дизайнери, архитекти, куратори и различни експерти, които заедно да предложат един цялостен пакет от различни компоненти. Едно от важните условия е в екипа да има поне едно лице, което да е вписано в Регистъра по чл. 165 от закона за Културното наследство, под чието непосредствено ръководство и при спазване на нормативните изисквания следва да се осъществява проекта... Ще има и награден фонд, който е за Първо, Второ и Трето място - подробности за това можете да намерите на сайта на конкурса".

Какви са очакванията и как това ще промени музея попитахме Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей - Враца:

"Очакванията ни са десет годишни, тъй като има един проект, който е изготвен преди повече от 10 години във връзка с реновиране на зала, която представя едни от най-емблематичните за Враца и региона съкровища. Така че, предвид факта, че зала "Рогозенско съкровище" продължава да е един хит сред посетителите, като оборудване, като начин на експониране, като ефекти - това са ни и очакванията - залата, в която са представени и останалите съкровища от врачанско плюс традиционното златарство да добие същия ефект в унисон със съвременните изисквания за представяне на културни ценности... Това, което мога да кажа е че моделът е много удачно избран, именно чрез такава форма на конкурс. Така че стъпка по стъпка нещата могат действително да се развият в доста добра посока."

Срокът за изпращане на въпроси е до 21 юни 2021 година. На 24 юни ще се проведе уебинар за разясняване на най-често задаваните въпроси. Крайният срок за кандидатстване е 27 август 2021 година. Кандидатурите ще бъдат прегледани от 30 август до 9 септември, след което ще последват интервюта с избраните полуфиналисти от 13 септември до 17 септември. Одобреният проект ще бъде обявен на 28 септември 2021 година.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48