Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опит за контрабанда на 30 килограма наркотици разследва прокуратурата във Видин

5
Снимка: Окръжна прокуратура-Видин

Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за контрабанда на 30 килограма наркотици. Наркотиците - марихуана и кокаин са открити вчера сутринта  в товарна композиция, на влизане в страната. Задържан е шофьорът, който е турски гражданин, съобщи окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова:

"На 13-ти, шести около 4 часа се явява моторно превозно средство, ТИР с прикачено към него ремарке, управлявано от турски гражданин в посока от Румъния към България на Дунав мост 2 при Видин. Извършва се щателна проверка, след което последва митническа на цялата товарна композиция, при което се установява, че на различни места в естествени кухини е открито високорисково наркотично вещество, около 30 килограма на стойност около 180 хиляди лева. Образувано е досъдебно производство за опит да се пренесе през границата на страната без разрешение на надлежните органи високорисково наркотично вещество. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба. Турският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем. Задържан е за 72 часа от Окръжна прокуратура- Видин и ще бъде изготвено искане до Окръжен съд-Видин  за вземане на най-тежката мярка "задържане под стража". Касае за тежко престъпление по смисъла на закона и особено опасно за нашето общество... В заключение искам да кажа, че особено през последните години дейността на прокуратурата е насочена към ограничаване разпространението на наркотични вещества, а при установяването на такива престъпни деяния, тези дела ги работим приоритетно, така че виновното лице да понесе своята отговорност."


Товарният автомобил е пътувал от Западна Европа за Ирак, уточняват от Апелативната прокуратура в София. Отклонен е за проверка на ТИР терминал, при която инспектори от отдел "Борба с наркотрафика – Дунавска" в Главна дирекция "Митническо разузнаване"  при Агенция "Митници" са намерили полиетиленови пакети и такива, опаковани в алуминиево фолио. Пакетите съдържали зеленикаво-кафява листна маса и пресован бял прах. При извършени полеви тестове веществата реагирали на марихуана, с тегло 27,054 кг, и на кокаин - 2,149 кг. Открити са били общо 12 торби марихуана, като в 4 от тях са били скрити по един пакет с кокаин.

Галерия

Вижте още

Снимката на 29 юли 2021 година

Жълт код за високи температури в 21 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 29 юли.  В късния следобед във Видин температурата достигна 37 градуса.  Заради горещото време в Монтана оросяват улиците. Пред сградата на общината се раздава минерална вода.  Здравното министерство промени заповедта за влизане..

публикувано на 29.07.21 в 18:05

Средно с 64 лева се увеличават пенсиите от октомври

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за..

публикувано на 29.07.21 в 17:05

Кампания предизвиква децата да четат

Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица.  Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили  интереса към четенето при децата, да прекарат време със своите родителите и също така да влязат в библиотека, обясни Цвета Йорданова - председател на..

публикувано на 29.07.21 в 15:50

430 000 лева изплати здравната каса в Монтана на медици за работа на първа линия

За първото полугодие на 2021 година РЗОК – Монтана е платила 7 613 000 лв. в извънболничната помощ . Най-голяма част от тези средства над 2 милиона и 800 000 лв. е за първична извънболнична медицинска помощ, като 65 500 лв. от тях са по методиката, при която се заплаща до 85% извършена дейност. 430 000 лв. са за работа на първа линия. Изплатените..

публикувано на 29.07.21 в 14:43
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Има пари за по- високи пенсии

Служебното правителство обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, а максималната да бъде 1500. Според Ваня Григорова , икономически съветник на КТ "Подкрепа", всичко днес е в ръцете на тези които трябва да съставят правителство и това ще е най- доброто, което..

публикувано на 29.07.21 в 14:35
Снимката е илюстративна.

Водата във Видин - 5 лева през 2026 година

Покачване на цените на водата се очаква в следващите години, според новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" Видин за периода 2022-2026 г. . Новите очаквани цени разкрива управителят на Вик Видин Георги Владов: "За 2022г. общо услугата за 3-те компонента, вода, канал и пречистване, казвам с ДДС е 3,64 лв. при социално поносима цена 4,48..

публикувано на 29.07.21 в 14:27
Общински куклен театър Монтана пред видинска публика

Общински куклен театър - Монтана гостува във Видин

Общински куклен театър - Монтана  гостува във Видин с две представления, включени в програмата на фестивала "Дунавски вълни". Преди обяд а ктьорите представиха  "Една приказно блатна история", на открита сцена пред БиблиоПощата. Второто представление ще се играе пред детската публика в квартал "Нов път" от 17:30 часа, каза Иван Истатков, директор на..

публикувано на 29.07.21 в 14:20