Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От следващата седмица: 30 ºC във Видин

Проф. Георги Рачев: Лятото ще е с нормални температури, които ще се сторят по-хладни

По-хладно лято с нормални валежи или лято с по-нормални температури, но и по-малко валежи, очакват климатолозите

Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Светла Милчева


Топли дни с все по-високи температури, потенциално опасен вятър с обявен жълт код, дори силен, но кратък дъжд: това ни предлага от началото си месец юни като атмосферни условия.

Същинското лято започна, макар и хладно, обясни климатологът професор Георги Рачев.

"Засега температурите са под нормата почти в цяла България. Днес ще е много хладен ден, дори във Видин ще стигне малко над 20 градуса. След това започва затопляне. От неделя, т.е след 20, във Видин всеки ден максималната ще е 30 градуса. Още от сряда и четвъртък започва стоплянето. Процесите на малко по-хладно и дъждовно време ще се преместят на Черноморието. Видин и Западна България ще останат в сектор с по-високи температури, макар и нестабилна атмосфера - ще има превалявания в следобедните часове. Видин до този момент не изпълнява месечната си норма на валежите. Създава се впечатление, че вали едва ли не по много всеки ден, а не е така. Сборът е едва 30 % от месечната норма, а утре сме средата на месеца. Топло и сравнително влажно време до 20, а след това с астрономическото лято, което идва в понеделник в 6.30 часа, минималните температури ще са над 20 градуса, а максималните - над 30. Това е пълноценно, пълноправно лято".

Обикновено след хладната пролет, която се наложи през последните години, следва едно по-дъждовно лято през юни и по-топло и сухо през август и септември.

"Засега дългосрочните прогнози не оправдават това. През последните години летата в България са с по-висока температура, но не на всяко едно място по-сухи. Има години, в които валежите са над нормата. Август и септември са по-топли, по-сухи, но това е нормално, така трябва да бъде. Юни и първата половина на юли не отстъпват по отношение на валежите. Специално направих една статистика: по-сухо е до този момент, отколкото през април. Зимата беше влажна, с изключение на февруари. Тогава валя толкова във Видин, че направи 3 пъти нормата. Засега е малко по-сухо. Топла зима, мека зима, с почти 2.5 градуса по-топла от нормалната, а това не е срещано явление. Пролетта беше хладна, с два градуса под нормата. Въпреки всичко, юни може да завърши като сравнително нормален, защото от сряда отново става топло".

По-хладно лято с нормални валежи или лято с по-нормални температури, но и по-малко валежи: това са прогнозите, които противопоставят световните центрове за средносрочни прогнози, посочи още професор Рачев, който от над 35 години професионално се занимава с изследване на климата.

"Лятото няма да е така типично като летата през последните 20-ина години. Температурите ще са нормални. На някои хора това ще им изглежда по-хладно. Американският глобален топ дава малко по-ниски температури от нормалното, а валежите - да бъдат близки до нормалното, дори в Западна България малко по-високи с около 10-15 % от нормалното. Нашият европейски модел дава нормално лято, с нормални температури, с валежи в нормалното и малко по-малки от нормалното. Лятото ще е нормално, но въпросът е да не бъдат валежите формирани от един или два случая. Това не е полезно за селското стопанство. Те трябва да са разпределени равномерно, да бъдат в рамките на няколко дни".

До този момент лятото е по-горещо и още по-влажно, отколкото в предишни години, на мнение са видинчани.

"По-влажно е, но като че ли имаше повечко валежи... Прави впечатление, че всяко следващо лято е все по-горещо... Преди летата не бяха толкова горещи..."


Вижте още

В "Музикална зона" на 05 август 2021 слушаме Енрико Карузо и Луис Армстронг

На втори август се навършиха 100 г. от кончината на един от най-великите гласове на всички времена – Енрико Карузо, а на четвърти август отбелязахме 120-тата годишнина от рождението на най-влиятелния джаз музикант на 20-тото столетие – Луис Армстронг. Две имена в сферата на класиката и джаза, със специфичен маниер на изпълнение – новатори,..

публикувано на 05.08.21 в 09:00

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията. Повече от 200..

публикувано на 04.08.21 в 13:30