Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова:

"За разлика от други страни, българските лекари приеха този метод и някои от тях го прилагат много успешно. Знаете, че за всяко ново лечение се изисква време, но когато се видят добрите резултати, хората не се колебаят да го прилагат. Така стана и с реконвалесцентната плазма. Наистина преди около година бяха направени първите преливания във ВМА и след това постепенно в някои градове, които станаха пионери, това са Шумен, Габрово, Петрич, "Св. Анна" София, и оттам вече се разпространи. Този методи привлича по-малките градове, които не винаги ще имат скъпото лекарства ремдесивир, не винаги имат добра апаратура, последна мода апарати..."

Много важно е преливането на плазма да е 10-12 дни от началото на заболяването. У нас това не винаги е възможно, обясни д-р Михайлова:

"При нас пациентите влизат в болница късно някак си, отлагат влизането  по някакви причини - дали от Спешна помощ, дали джипи, не знаем. Обикновено се закъснява с това влизане, а когато плазмата се прелее до 10-12 ден от първите симптоми, има много добър ефект. Въпросът е там, че антителата от плазмата могат да се свържат с вируса, когато има вирус в кръвта, а всъщност вирус в кръвта има първите 10-12 дни. Знаете, че тогава е карантината на всеки, който е заразен. След това вирусът изчезва, той си е нанесъл вече пораженията и ти да преливаш плазма, няма да има такъв добър ефект..."
 
За да се изпълни това условие, лекарите трябва да разполагат с плазма, но това невинаги е така, коментира лекарят:

"Лекарите дори и да искат да преливат плазма, те нямат на разположение плазма. Първо, те трябва да имат плазма първите 10-12 дни, тоест като поискат плазма от Кръвния център, вие във Видин трябва да искате плазма от Националния кръвен център, но като се поиска плазма от Кръвния център тя трябва да се достави и да се влее, да не се отлага. Например Кръвният център в Плевен има много малко донори, тоест там плазмата е кът и лекарите, които искат да преливат казват: "Ние се радваме, когато ни дадат едно сакче". А плазмата действа, когато се прелеят 2-3 сака... Ние призоваваме хората сега, когато са по-спокойни, когато може би имат повече време да потърсят възможност, да отидат до София или в Плевен. Но в София, когато са по някакъв друг повод, да звъннат в Кръвния център и да кажат, че искат да дарят плазма. Условието на Националния кръвен център е, че там се иска  PCR или антигенен тест, да са минали 40 дни от боледуването, там трябват и над 50 кг, тоест това са стандартните изисквания за кръводаряване. Цялата процедура е 2-3 часа с диагностика на кръвта, като става с предварително записване..."

Да се променят критериите за даряване на реконвалесцентна плазма, настояват от сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма": 

"Има едно изискване, което звучи малко абсурдно - да имаш положителен  PCR тест. Това изискване го има в три центъра - Националния кръвен център, в Плевен, Стара Загора и Варна. Но във ВМА примерно ти можеш да дариш само с тест за антитела, също и в Пловдив, което е най-логично, защото дори ако пазиш  PCR-а, ти можеш да нямаш антитела. Нали знаете, че 10% от хората не образуват антитела и излиза, че България има различни стандарти. Според ЕК може да се дарява плазма само с PCR , може да се дарява само с тест за антитела, какъвто е случаят във ВМА, може да се дарява само по клинична картина, тоест отиваш и казваш:" Аз съм боледувал, така съм изкарал...". Хората ти правят тест и виждат, че имаш антитела. Аз мисля, че някъде 70-80% от хората въобще не си направиха  PCR  и ние ги губим като дарители на плазма... Другото ново нещо, което сега възникна и беше поставено като критерий, хората да са преболедували, но не ваксинирани. Аз говорих с хора от ЕК, те ми пратиха последната версия на програмата на ЕС за лечение с плазма и там пише: "Хората, които са ваксинирани и преболедували, могат да даряват плазма... В момента подготвям писмо до д-р Кацаров, с което да питам какво се случва и защо са тези рестрикции."
 
От организацията настояват също в болниците, в които има условия да се дарява плазма, да получат разрешение за това. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00