Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова:

"За разлика от други страни, българските лекари приеха този метод и някои от тях го прилагат много успешно. Знаете, че за всяко ново лечение се изисква време, но когато се видят добрите резултати, хората не се колебаят да го прилагат. Така стана и с реконвалесцентната плазма. Наистина преди около година бяха направени първите преливания във ВМА и след това постепенно в някои градове, които станаха пионери, това са Шумен, Габрово, Петрич, "Св. Анна" София, и оттам вече се разпространи. Този методи привлича по-малките градове, които не винаги ще имат скъпото лекарства ремдесивир, не винаги имат добра апаратура, последна мода апарати..."

Много важно е преливането на плазма да е 10-12 дни от началото на заболяването. У нас това не винаги е възможно, обясни д-р Михайлова:

"При нас пациентите влизат в болница късно някак си, отлагат влизането  по някакви причини - дали от Спешна помощ, дали джипи, не знаем. Обикновено се закъснява с това влизане, а когато плазмата се прелее до 10-12 ден от първите симптоми, има много добър ефект. Въпросът е там, че антителата от плазмата могат да се свържат с вируса, когато има вирус в кръвта, а всъщност вирус в кръвта има първите 10-12 дни. Знаете, че тогава е карантината на всеки, който е заразен. След това вирусът изчезва, той си е нанесъл вече пораженията и ти да преливаш плазма, няма да има такъв добър ефект..."
 
За да се изпълни това условие, лекарите трябва да разполагат с плазма, но това невинаги е така, коментира лекарят:

"Лекарите дори и да искат да преливат плазма, те нямат на разположение плазма. Първо, те трябва да имат плазма първите 10-12 дни, тоест като поискат плазма от Кръвния център, вие във Видин трябва да искате плазма от Националния кръвен център, но като се поиска плазма от Кръвния център тя трябва да се достави и да се влее, да не се отлага. Например Кръвният център в Плевен има много малко донори, тоест там плазмата е кът и лекарите, които искат да преливат казват: "Ние се радваме, когато ни дадат едно сакче". А плазмата действа, когато се прелеят 2-3 сака... Ние призоваваме хората сега, когато са по-спокойни, когато може би имат повече време да потърсят възможност, да отидат до София или в Плевен. Но в София, когато са по някакъв друг повод, да звъннат в Кръвния център и да кажат, че искат да дарят плазма. Условието на Националния кръвен център е, че там се иска  PCR или антигенен тест, да са минали 40 дни от боледуването, там трябват и над 50 кг, тоест това са стандартните изисквания за кръводаряване. Цялата процедура е 2-3 часа с диагностика на кръвта, като става с предварително записване..."

Да се променят критериите за даряване на реконвалесцентна плазма, настояват от сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма": 

"Има едно изискване, което звучи малко абсурдно - да имаш положителен  PCR тест. Това изискване го има в три центъра - Националния кръвен център, в Плевен, Стара Загора и Варна. Но във ВМА примерно ти можеш да дариш само с тест за антитела, също и в Пловдив, което е най-логично, защото дори ако пазиш  PCR-а, ти можеш да нямаш антитела. Нали знаете, че 10% от хората не образуват антитела и излиза, че България има различни стандарти. Според ЕК може да се дарява плазма само с PCR , може да се дарява само с тест за антитела, какъвто е случаят във ВМА, може да се дарява само по клинична картина, тоест отиваш и казваш:" Аз съм боледувал, така съм изкарал...". Хората ти правят тест и виждат, че имаш антитела. Аз мисля, че някъде 70-80% от хората въобще не си направиха  PCR  и ние ги губим като дарители на плазма... Другото ново нещо, което сега възникна и беше поставено като критерий, хората да са преболедували, но не ваксинирани. Аз говорих с хора от ЕК, те ми пратиха последната версия на програмата на ЕС за лечение с плазма и там пише: "Хората, които са ваксинирани и преболедували, могат да даряват плазма... В момента подготвям писмо до д-р Кацаров, с което да питам какво се случва и защо са тези рестрикции."
 
От организацията настояват също в болниците, в които има условия да се дарява плазма, да получат разрешение за това. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15