Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова:

"За разлика от други страни, българските лекари приеха този метод и някои от тях го прилагат много успешно. Знаете, че за всяко ново лечение се изисква време, но когато се видят добрите резултати, хората не се колебаят да го прилагат. Така стана и с реконвалесцентната плазма. Наистина преди около година бяха направени първите преливания във ВМА и след това постепенно в някои градове, които станаха пионери, това са Шумен, Габрово, Петрич, "Св. Анна" София, и оттам вече се разпространи. Този методи привлича по-малките градове, които не винаги ще имат скъпото лекарства ремдесивир, не винаги имат добра апаратура, последна мода апарати..."

Много важно е преливането на плазма да е 10-12 дни от началото на заболяването. У нас това не винаги е възможно, обясни д-р Михайлова:

"При нас пациентите влизат в болница късно някак си, отлагат влизането  по някакви причини - дали от Спешна помощ, дали джипи, не знаем. Обикновено се закъснява с това влизане, а когато плазмата се прелее до 10-12 ден от първите симптоми, има много добър ефект. Въпросът е там, че антителата от плазмата могат да се свържат с вируса, когато има вирус в кръвта, а всъщност вирус в кръвта има първите 10-12 дни. Знаете, че тогава е карантината на всеки, който е заразен. След това вирусът изчезва, той си е нанесъл вече пораженията и ти да преливаш плазма, няма да има такъв добър ефект..."
 
За да се изпълни това условие, лекарите трябва да разполагат с плазма, но това невинаги е така, коментира лекарят:

"Лекарите дори и да искат да преливат плазма, те нямат на разположение плазма. Първо, те трябва да имат плазма първите 10-12 дни, тоест като поискат плазма от Кръвния център, вие във Видин трябва да искате плазма от Националния кръвен център, но като се поиска плазма от Кръвния център тя трябва да се достави и да се влее, да не се отлага. Например Кръвният център в Плевен има много малко донори, тоест там плазмата е кът и лекарите, които искат да преливат казват: "Ние се радваме, когато ни дадат едно сакче". А плазмата действа, когато се прелеят 2-3 сака... Ние призоваваме хората сега, когато са по-спокойни, когато може би имат повече време да потърсят възможност, да отидат до София или в Плевен. Но в София, когато са по някакъв друг повод, да звъннат в Кръвния център и да кажат, че искат да дарят плазма. Условието на Националния кръвен център е, че там се иска  PCR или антигенен тест, да са минали 40 дни от боледуването, там трябват и над 50 кг, тоест това са стандартните изисквания за кръводаряване. Цялата процедура е 2-3 часа с диагностика на кръвта, като става с предварително записване..."

Да се променят критериите за даряване на реконвалесцентна плазма, настояват от сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма": 

"Има едно изискване, което звучи малко абсурдно - да имаш положителен  PCR тест. Това изискване го има в три центъра - Националния кръвен център, в Плевен, Стара Загора и Варна. Но във ВМА примерно ти можеш да дариш само с тест за антитела, също и в Пловдив, което е най-логично, защото дори ако пазиш  PCR-а, ти можеш да нямаш антитела. Нали знаете, че 10% от хората не образуват антитела и излиза, че България има различни стандарти. Според ЕК може да се дарява плазма само с PCR , може да се дарява само с тест за антитела, какъвто е случаят във ВМА, може да се дарява само по клинична картина, тоест отиваш и казваш:" Аз съм боледувал, така съм изкарал...". Хората ти правят тест и виждат, че имаш антитела. Аз мисля, че някъде 70-80% от хората въобще не си направиха  PCR  и ние ги губим като дарители на плазма... Другото ново нещо, което сега възникна и беше поставено като критерий, хората да са преболедували, но не ваксинирани. Аз говорих с хора от ЕК, те ми пратиха последната версия на програмата на ЕС за лечение с плазма и там пише: "Хората, които са ваксинирани и преболедували, могат да даряват плазма... В момента подготвям писмо до д-р Кацаров, с което да питам какво се случва и защо са тези рестрикции."
 
От организацията настояват също в болниците, в които има условия да се дарява плазма, да получат разрешение за това. 
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 август 2022 слушаме барабаниста Макс Роуч

На 17 август се навършиха 15 г. от кончината на американския бибоп перкусионист, барабанист и композитор Макс Роуч, смятан за един от най-влиятелните барабанисти в джаза. Пионер в бибопа, още през 40-те години на миналото столетие, заедно с барабаниста Кени Кларк създават нова концепция за музикално време – гъвкав ритмичен модел, позволяващ на..

публикувано на 18.08.22 в 09:00

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55