Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова:

"За разлика от други страни, българските лекари приеха този метод и някои от тях го прилагат много успешно. Знаете, че за всяко ново лечение се изисква време, но когато се видят добрите резултати, хората не се колебаят да го прилагат. Така стана и с реконвалесцентната плазма. Наистина преди около година бяха направени първите преливания във ВМА и след това постепенно в някои градове, които станаха пионери, това са Шумен, Габрово, Петрич, "Св. Анна" София, и оттам вече се разпространи. Този методи привлича по-малките градове, които не винаги ще имат скъпото лекарства ремдесивир, не винаги имат добра апаратура, последна мода апарати..."

Много важно е преливането на плазма да е 10-12 дни от началото на заболяването. У нас това не винаги е възможно, обясни д-р Михайлова:

"При нас пациентите влизат в болница късно някак си, отлагат влизането  по някакви причини - дали от Спешна помощ, дали джипи, не знаем. Обикновено се закъснява с това влизане, а когато плазмата се прелее до 10-12 ден от първите симптоми, има много добър ефект. Въпросът е там, че антителата от плазмата могат да се свържат с вируса, когато има вирус в кръвта, а всъщност вирус в кръвта има първите 10-12 дни. Знаете, че тогава е карантината на всеки, който е заразен. След това вирусът изчезва, той си е нанесъл вече пораженията и ти да преливаш плазма, няма да има такъв добър ефект..."
 
За да се изпълни това условие, лекарите трябва да разполагат с плазма, но това невинаги е така, коментира лекарят:

"Лекарите дори и да искат да преливат плазма, те нямат на разположение плазма. Първо, те трябва да имат плазма първите 10-12 дни, тоест като поискат плазма от Кръвния център, вие във Видин трябва да искате плазма от Националния кръвен център, но като се поиска плазма от Кръвния център тя трябва да се достави и да се влее, да не се отлага. Например Кръвният център в Плевен има много малко донори, тоест там плазмата е кът и лекарите, които искат да преливат казват: "Ние се радваме, когато ни дадат едно сакче". А плазмата действа, когато се прелеят 2-3 сака... Ние призоваваме хората сега, когато са по-спокойни, когато може би имат повече време да потърсят възможност, да отидат до София или в Плевен. Но в София, когато са по някакъв друг повод, да звъннат в Кръвния център и да кажат, че искат да дарят плазма. Условието на Националния кръвен център е, че там се иска  PCR или антигенен тест, да са минали 40 дни от боледуването, там трябват и над 50 кг, тоест това са стандартните изисквания за кръводаряване. Цялата процедура е 2-3 часа с диагностика на кръвта, като става с предварително записване..."

Да се променят критериите за даряване на реконвалесцентна плазма, настояват от сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма": 

"Има едно изискване, което звучи малко абсурдно - да имаш положителен  PCR тест. Това изискване го има в три центъра - Националния кръвен център, в Плевен, Стара Загора и Варна. Но във ВМА примерно ти можеш да дариш само с тест за антитела, също и в Пловдив, което е най-логично, защото дори ако пазиш  PCR-а, ти можеш да нямаш антитела. Нали знаете, че 10% от хората не образуват антитела и излиза, че България има различни стандарти. Според ЕК може да се дарява плазма само с PCR , може да се дарява само с тест за антитела, какъвто е случаят във ВМА, може да се дарява само по клинична картина, тоест отиваш и казваш:" Аз съм боледувал, така съм изкарал...". Хората ти правят тест и виждат, че имаш антитела. Аз мисля, че някъде 70-80% от хората въобще не си направиха  PCR  и ние ги губим като дарители на плазма... Другото ново нещо, което сега възникна и беше поставено като критерий, хората да са преболедували, но не ваксинирани. Аз говорих с хора от ЕК, те ми пратиха последната версия на програмата на ЕС за лечение с плазма и там пише: "Хората, които са ваксинирани и преболедували, могат да даряват плазма... В момента подготвям писмо до д-р Кацаров, с което да питам какво се случва и защо са тези рестрикции."
 
От организацията настояват също в болниците, в които има условия да се дарява плазма, да получат разрешение за това. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00