Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Петров: "Северняци" носят фолклора в сърцата си!

"Северняци" не спират участията си и през лятото

4
Снимка: ФС Северняци

И след годишния си концерт Фолклорна студия "Северняци" не спира да работи. Танцьорите усилено се подготвят за участие в Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Лясковец.  

"Още през миналата година получихме покана за участие в Събора, конкретно в конкурса "Заблеяло ми агънце", но по-късно отмениха събора, тази година отново ни поканиха"- каза за Радио ВИДИН ръководителят на "Северняци" Ерик Петров. 

Студията ще участва в конкурса в категория "Сценични танци" над 18-годишна възраст. На сцената на Петропавловския манастир ще се представят участниците в Работилница за народни хора "Северняци". Те ще изиграят два танца под общото наименование "Картини от Видинско", по музика на Генчо Генчев и хореография на Ерик Петров.


Националният фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България". Конкурсът предоставя възможност за изява на изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство, художествените занаяти и като цяло подкрепя и насърчава участието на деца и младежи. Класираните участници получават Диплом и парична награда.


Само преди дни танцовата формация получи грамота от участието си на Националния фолклорен събор "Де е българското", който се провежда в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" - с. Очиндол, община Мездра. Там Детска фолклорна студия "Севернячета" изиграха Дунавско хоро и Синаговски танц, а танцьорите от Работилница за хора показаха "Чичовата" и "Из Видинско".

През месец юли "Северняци" ще участват на фестивала "Фолклорни нюанси" в Приморско, в краят на август заминават за Албания, за да се включат в Международен фолклорен фестивал в Дуръс. Съставите са търсени и за различни празнични събития в населените места от област Видин. 

"Търсим възможности за изява на съставите ни в страната и чужбина, за да можем да покажем на колкото се може повече хора това прекрасно изкуство - българския танцов, песенен и музикален фолклор. Този уникален фолклор трябва да се показва навсякъде, "Северняци" го обичат и го носят в сърцата си и искат всички да се докоснат до магията на български фолклор"- посочи Ерик Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33