Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

2000 ученици от област Монтана на външно оценяване за 7 и 10 клас

Снимка: Радио Видин

996 седмокласници и 938 десетокласници от област Монтана ще се явят на Национално външно оценяване, съобщиха от РУО. 

По-важни са изпитите за 7 клас, тъй като резултатите от НВО по български език и литература и математика ще се използват, като балообразуващ елемент при приемането в 8 клас.

Утре в 9 часа започва изпитът по БЕЛ с продължителност от 150 минути. Отново в 9 часа, но в петък е математиката, която включва тест от 23 задачи за 150 минути. На 17 юни е изпитът по чужд език. Желание са изявили 26 ученика от 7 клас. 

938 ученика от региона  ще се явят на НВО за 10 клас. Утре в 8 часа започва проверката по БЕЛ, която предвижда тест от 23 въпроса за 90 минути. Математиката в петък е от 8 часа -  тест от 17 задачи за същото време. На 17 юни е НВО по чужд език, където са изявили желание 70 ученика. На Информационни технологии за измерване на дигитални компетентности, по график са се явили 110 десетокласници. 

Резултатите от външните оценявания за 7 и 10 клас ще станат ясни до 28 юни, уверяват от РУО Монтана.

Вижте още

Община Грамада отделя около 100 000 лв. за сметосъбиране

Община Грамада отделя  104 хиляди лева за сметосъбиране и сметоизвазване на битови отпадъци през 2023 г.  Това стана ясно, след като  Общинския съвет в Грамада утвърди План – сметка за приходите от такса битови отпадъци и разходите за дейност "Чистота" по населените места на общината през 2023 г. Проектът съдържа План-сметка за размера на..

публикувано на 30.11.22 в 08:00

Почитаме свети апостол Андрей Първозвани

Днес, 30 ноември, почитаме свети апостол Андрей Първозвани . Свети Андрей е един от дванайсетте апостоли и е разпънат на кръст в гръцкия град Патра. Нарича се Първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. Той се свързва с вярването, че от него денят..

публикувано на 30.11.22 в 08:00

Община Враца иска сграда срещу задължения на многопрофилната болница

Община Враца иска да придобие сграда срещу данъците, които ѝ дължи Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" за 10 години назад. Това анонсира кметът Калин Каменов, който уточни, че местната управа има намерение да придобие имота, в който се помещаваше затворената частна болница "Вива Медика", като на същото място разкрие хоспис...

публикувано на 30.11.22 в 07:50
Операта

Снимката на 29 ноември 2022 година

Белоградчик и Враца са сред номинираните за годишните  награди  за туризъм.  Електронното  гласуване  за седмите Годишни награди в туризма - 2022 започна. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за следващата година...

публикувано на 29.11.22 в 18:05

Започват проверките за Никулден

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Видин ще извършва извънредни проверки във връзка с предстоящия празник Никулден на местата, на които се продават риба и рибни продукти. Това каза Красимира Стойкова - началник отдел "Контрол на храните" при ОДБХ-Видин: "Ще бъдат проверявани складовете за търговия на едро, веригите,..

публикувано на 29.11.22 в 16:02
Авторът на книгата Илиан Илиев при представянето на изданието

Книга събра автентични рецепти от Северозапада

Специално за представянето на книгата „Вкусно от Северозапада“ в Монтана от Англия пристигна кулинарният фотограф и автор Илиан Илиев. Заедно с шеф Светлана Илиева, финалист в кулинарното телевизионно шоу и шеф Петко Костадинов, инструктор сладкар, те участваха в представянето на книгата, което беше част от кулинарния конкурс „Шарена трапеза”,..

публикувано на 29.11.22 в 15:15

Микробус блокира Е79 край Враца

Катастрофа на бус с чуждестранна регистрация блокира напълно трафика по международния път Е79 между Враца и Мездра . Инцидентът е станал днес следобед на метри от бензиностанцията на "Ромпетрол" на изхода на града под Околчица. Катастрофиралото превозно средство е запречило пътните платна в посока към Мездра. Преди да се обърна на..

публикувано на 29.11.22 в 14:58