Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Промени ли пандемията демографските процеси

Снимка: Светослав Цветанов

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт предоставя след края на всяка календарна година.  Преброяването на населението ще ни покаже фактическото положение, каза началникът на отдел "Статистически изследвания" във Видин към НСИ Цветан Цветков:
"Данните, които получаваме в края на всяка година, това е така нареченото изчислено население. То стъпва на базата на предходното преброяване, като за всяка година се добавят родените, изваждат се починалите и също се взима под внимание и механичния прираст, т. е. заселени и изселени. Преброяването ще ни даде една много по-обширна информация. Тук  ще получим информация за сградите. Ще получим и информация за съответните жилища в тези сгради, с тяхната обезпеченост, с какво разполага съответното домакинство. В самото преброяване получаваме информация за етническия характер на населението, за вероизповеданието. Разбира се, това са въпроси, които са по желание. Също така ще получим информация за заетостта, т.е.  лицата къде работят, с каква професия са. За техния здравен статус ще има въпроси в картата. Общо взето, въпросите, които се попълват в анкетната карта, било то електронно или по стандартния начин с анкетьори и преброители, са около 30."

Преброяването трябваше да започне през януари, но заради пандемията кампанията беше отложена. Така началото ще е в 00.00 часа на 7 септeмври, като преброяването първо ще е електронно, а от 18-и септември ще се извършава чрез анкетьори.  Цялата кампания ще приключи в 20 часа на 3 октомври.

"Преброяването се занимава с фактическото население, т.е. тези хора, които откриваме към определен момент на дадения адрес. Ние не се интересуваме дали самото лице има адресна регистрация в град Видин или неговата адресна регистрация е в друго населено място. Щом той обичайно живее във Видин, то той ще бъде преброен тук. Същото се отнася и за обратния вариант. Ако лица са регистрирани в град Видин, но обичайно живеят в други населени места, те ще бъдат преброени като постоянно население в тези населени места"- каза Цветан Цветков.  

По време на преброяването ще се събират данни, които са актуални към 7 септември. 

По данни на НСИ за края на миналата година населението на цялата област Видин е 81 212 жители. Регионът е с най-застаряващо население. 30 % от хората са над 65 години. Тенденцията на обезлюдяване е от десетилетия. Теодора, която е майка на близнаци, е от младите, които са категорични, че ще останат във Видин, но нейни приятели са вече в чужбина:

"На мен ми харесва, че Видин е малък град. В същото време има достъп до много различни услуги- до здравни грижи, до социални услуги, природата е навсякъде около нас. Има детски градини. Изобщо, всичко, което е необходимо да отглеждаш децата си, е налице."

Много от апартаментите в жилищните блокове са вече празни. Повечето от съседите на Райна вече ги няма: 


"Два апартамента са свободни, защото децата са на друго място, а старите починаха. Други са в Испания... Ние лятото сме тук, но през зимата и ние си тръгваме в София при децата."


Навсякъде в региона естественият прираст е отрицателен и намаляването на населението продължава да е тенденция, но през миналата година, която премина под знака на пандемията, в малките общини се наблюдава положителен механичен прираст. Хората, които са се заселили, са повече от тези, които са напуснали. Най-голяма е разликата в община Ново село, където новодошлите са с над 90 повече.  


Вижте още

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията: На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17