Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монтана посреща четири делегации от побратимените градове за духовния си празник

Снимка: Радио ВИДИН
Монтана поддържа контакти с 13 общини от Европа и Азия. За празника са потвърдили участие и двама посланици, съобщи кметът Златко Живков:

"Двете делегации на Пирот и на Ниш Медиана от Сръбска страна, другата ни партньорска община е Каракал от Румънска и Апиняно от Италия, където също имаха избори и има променена политическа обстановка. Това са четирите. Новият посланик Иуан Богананта на Индонезия също е заявил участие и господин Йович, който беше тук преди известно време - посланика на Сърбия. В съботния ден, освен алеята на занаятите, традиционния фестивал "Бабина душица" е и открития турнир по конен спорт, така че това ще привлече не малко хора, на които, надявам се, това нещо ще им бъде интересно. В неделя възможностите на алеята на занаятите продължава, заедно с това ще бъде и юбилейната киноложка изложба в зоната на новия площад "Кирил Маринов" на улица "Извора" и едно парти с диджей в "Монтенезиум", вечерта, едно младежко парти, което се надявам, че в парк "Монтанезиум", също така ще събере много хора."

В деня на празника на Монтана, в понеделник, в 9 часа в новия храм "Свети Дух" започва божествена литургия, след което шествието ще се отправи към централния площад "Жеравица". В 11 часа е тържествената сесия на Общинския съвет на Монтана:

"Ще бъдат представени и наградени новите почетни граждани на Монтана - те са 4 на брой и във вечерния блок е концерта на Нели Петкова и Нели Рангелова, както и тържествената заря. Ще имаме много гости на "Свети Дух" от различни места, от различни градове, има определени зони в Монтана за търговска дейност, за атракциони. И се надявам този път, също така, всичко да бъде уредено, да бъде нормално, да могат хората да почувстват празника тази година много по-добре, отколкото това се случи миналата година", обясни още кметът Златко Живков.
Вижте още

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Четвъртото издание на патриотичния събор "ВОЙВОДСКА ВЕЧЕР" ще се проведе в петък - 6-ти август 2021г. Събитието ще започне в 18.00 ч. край град Враца - до моста за село Згориград. Гостите на събора могат да видят историческа възстановка на революционна чета от времето на освободителните борби в Македония и Одринско, изпълнена от представители..

публикувано на 31.07.21 в 13:30

Девети занаятчийски базар се провежда във Видин

Занаятчийски базар се провежда пред музей "Конака" във Видин . Изданието е девето по ред и на него се предлагат авторски изделия, каза координатора на базара Албена Стефанова :  "Имаме различни творби, сувенири. Също имаме и щанд с книги на български автори, поети и писатели. Сега имаме и повече летни предложения." Със свой щанд на..

публикувано на 31.07.21 в 12:21

2 деца от Врачанско са осиновени за 1 месец

Две деца от област Враца са били осиновени в страната през изминалия месец, съобщиха от дирекция "Социално подпомагане". Други 70 обаче все още чакат бъдещите си родители. Тъжното е, че 39 от тях са с увреждания и шансът им да бъдат осиновени е доста по-малък. През юни във Врачанско има и трима нови кандидат-осиновители, като така броят на..

публикувано на 31.07.21 в 10:30

Официално откриха събора в село Градец с Ансамбъл "Дунав"

Вчера бе официалното откриване на събора в село Градец, община Видин. Пред сцената на читалището гостуваха Видинския духов оркестър и Ансамбъл "Дунав". Тази вечер гостите ще могат да се насладят на фолклорни състави и оркестър Видин, а утре в неделя ще гостуват фолклорни състави и също оркестър Видин. Събора е отколешна традиция за селото, празнува се..

публикувано на 31.07.21 в 09:17

Асоциацията по ВиК Монтана не подкрепи бизнес - плана на ВиК

Заместник областния управител на област Монтана Латинка Симова бе домакин на извънредното заседание на Асоциация по ВиК Монтана. Представителите на Асоциацията трябваше да изкажат становище относно предложения бизнес - план на ВиК Монтана. Според него от 2022 до 2026 година цената на водата ще се покачва. Аргументите за промяната са непрекъснатото..

публикувано на 31.07.21 в 08:12

Снимката на 30 юли 2021 година

Оранжев код за  опасно горещо време  бе в сила за почти цялата страна.  Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19 . Общо 22..

публикувано на 30.07.21 в 18:05
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов e кандидатът за премиер на ИТН

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Номинацията не беше известна до последно. Председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в..

публикувано на 30.07.21 в 17:21