Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петокласници от Видин на еднодневна екскурзия в Белоградчишко

Снимка: Росен Ракаджиев

Петокласниците от видинската Природо-математическа гимназия се включиха в еднодневна екскурзия "История, духовност и спорт". Това е първата инициатива на гимназията по компенсиращите мерки, занимания по интереси, на министерството на образованието и науката, съобщават от учебното заведение. 

Най-малките ученици от гимназията посетиха Белоградчишката крепост, направиха туристически поход до Боровишкия манастир и завършиха с отдих и спорт в местността Фалковец, заедно с класния си ръководител Росен Ракаджиев и Милена Георгиева - учител по български език и литература.

В град Белоградчик посещението бе съчетано с разглеждане и беседа за древната крепост "Калето", която е една от най-добре запазените крепости в България. Еднодневното пътешествие продължи с поход от село Боровица до Червената църква (Боровишки манастир), където бяха посрещнати от духовници от Видинската света митрополия, от които петокласниците научиха за историята на чудотворния храм. Църквата "Света Троица" е построена през 1866 година от жителите на село Боровица на място в подножието на природния феномен "Боров камък" - огромна червена скала, който е дал и името на селото. До храма е възникнало и гробище, където могат да се видят следите от основите на близките къщи и на килийното училище.

На финала на екскурзията учениците посетиха голям туристически комплекс във Фалковец. Децата опитаха от местните турлашки специалитети, отпочинаха си на хамаците и на голямата поляна, след което се включиха в състезанието "Бързи, смели, сръчни" с няколко интересни и емоционални игри. За участниците имаше подсигурени медали според заетото място в крайното класиране.

Учениците останаха доволни и вече питат за мястото на следващата дестинация.


Вижте още

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Приеха Програмата за управление на отпадъците в Ново село

Общинският съвет на Ново село прие  Програмата за управление на отпадъците за периода 2021 – 2027 г. Приетият документ е редактиран вариант на отхвърлената през юни Програма, поради липса на конкретика. В него има изготвен план за действие през целия период със срокове, очаквани резултати и индикатори за изпълнение на плана. Развита е подробно и..

публикувано на 26.07.21 в 12:39

Община Лом отдава търговски обекти под наем на търг

Публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на две търговски помещения и части от общински имоти, предназначени за разполагане на павилион и маси за консумация ще проведе Община Лом.  Всички обекти се отдават за срок от десет години. Помещенията, предназначени за търговска дейност се намират в сградата на общинския пазар в Лом, на..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Заловиха двама видинчани с наркотици

Двама видинчани са задържани за 24 часа в полицейския арест за притежание и разпространение на наркотици, съобщават от полицията във Видин.  На 23 юли, около 16 часа в село Новоселци на ул. „Първа“, служителите на реда извършили проверки на  мъжете и на ползваните от тях автомобили. Един от задържаните (на 39 г.) е криминално проявен. У него са..

публикувано на 26.07.21 в 11:21