Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилници радват деца във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Детски работилници учат на сръчност най-малките жители на Видин. Те са разположени пред БиблиоПощата и са част от Инициативата "На базар сме! В Парка!". Кукленият сценограф Хана Шварц ръководи Ателие "Кукли" и споделя, какво научават децата.

"С прости средства как се правят различни кукли, "Петрушка", "Явайка", "Марионетка". И как с прости средства- топче, пръчица, малко детайли, как по различен начин се водят театралните кукли. Защото меките са едно нещо, театралното са друго. И да си направят по едно "кукле".

Ателието ще работи и утре от 11 до 12:30 ч. Другата работилница в крайдунавския парк е рисуване на гипсови фигурки и работи целодневно и през двата дни. Едно от децата участващи в нея не скри радостта си.

"Харесва ми работилницата. Оцветявам фигурката "Елза", в синьо, а косата и е бяла. Избрах синьо, защото роклята и е синя."

Освен работилниците организаторите от платформата "Sтетика" са поканили 25 творци от цялата страна, които днес и утре представят в пространството около БиблиоПощата свои ръчно изработени изделия.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00

В Ружинци започва фолклорен събор

В Ружинци днес започва осмото издание на събора "Традиция и фолклор". Събитията от програмата ще са в продължение на три дни. Готови сме да посрещнем гостите си, отбеляза кметът на общината Александър Александров: "Всичко е подготвено като обстановка. Участниците са ясни - 69 организации, с 977 участника. За първи път са толкова много, близо..

публикувано на 06.09.24 в 09:38

Извънредно ще пръскат срещу комари в Монтана

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината е регистрираните три случая на западно нилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените им места. Въпреки, че..

публикувано на 06.09.24 в 08:41

Рекултивират две клетки на депото за отпадъци във Враца

Предстои рекултивацията на две клетки в депото за битови отпадъци във Враца, съобщиха от общинската управа.  Над 27 000 квадратни метра от депото за битови отпадъци ще се превърнат в зелени площи.  Дейностите ще се реализират в рамките на одобрен проект на местната администрация за рекултивация на Клетка 1.1. и Клетка 1.2. в Регионалното депо за..

публикувано на 06.09.24 в 08:36

Празнуваме 139 години от Съединението на България

На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят се отбелязва с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.  По силата на Берлинския договор от България е разделена на Източна Румелия, която  остава в пределите на Османската империя и Княжество България.  На 6 септември 1885 г. българските..

публикувано на 06.09.24 в 07:48

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00