Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видеоигрите като електронен спорт и извънкласна дейност

6
Снимка: School Esports League

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по електронни спортове. Това е нова извънкласна инициатива, стартирала през учебната 2020-2021 година, в която се организират състезания по видеоигри, в които отбори и играчи се състезават един срещу друг, а мачовете и турнирите се излъчват на живо и включват коментар и награден фонд. Освен това имат и теоретична част, в която учат децата да не бъдат токсични (да не се обиждат) по време на игра. School Esports League (SEL) е първата българска училищна еспорт лига. Тя е част от по-голям проект - занимание по интереси "Гейминг концепции", чиято мисия е да въведе електронните спортове на училищно ниво и да ги направи достъпни за всеки ученик в страната. Освен уроците, пречупени през призмата на гейминга, учениците също така се състезават срещу други училища по любимите си компютърни игри, който през пилотната година са две - League of Legends i Counter-Strike: Global Offensive, обясни Иван Кинчев, основател на School Esports League.

"Едната игра, която е включена в първи сезон е League of Legends. Тя е представител на игрите от жанра MOBA (Мултиплеър Онлайн Батъл Арена). Тя е известна с комплексната си стратегия и с това, че играчите балансират и менажират много аспекти, в един много бърз и динамичен геймплей. Двете игри са отборни. На нас българите малко ни куца работата в екип. Това е едно от нещата, които искаме да възпитаме в момчетата и момичетата, които участват в лигата. Един отбор се състои от 5 човека, като отборите имат право на до 4 резерви. Втората игра се казва Counter-Strike: Global Offensive и тя е представител на друг жанр, по известен като FPS (First-person Shooter) или шутър от първо лице. Там играчите не само управляват икономиката в играта, комуникират помежду си, но и координират множество аспекти от отборната си игра, за да увеличат шансовете за победа. Отново отбора се състои от 5 човека и право до 4 резерви. Учениците така или иначе играят тези игри в свободното си време, но целта на лигата и на заниманието като цяло, е да ги играят в една контролирана и модерирана от учител среда. Лигата е разделена на две дивизии, като участниците в League of Legends са 16 отбора, а в CS лигата има 12 представителя. Формата на цялото първенство е лига, т.е наподобява традиционните спортове, както при футбола. В продължение на учебната година отборите играят един срещу друг всеки уикенд. Имаме мачове от 14 и 16 часа всяка събота и неделя. Най интересните мачове биват избирани и стиймвани, т.е. предавани на живо в нашия Twitch канал, където ги коментират коментатори, гледат ги зрители, т.е. момчетата и момичетата, които играят влизат в ролята на професионални eSport атлети, т.е. не са те зрителите, а те играя и другите ги гледат. Това е редовния сезон и ние вече го приключихме почти, като топ 4 класираните отбора получават право да играят на финалната фаза, т.е. турнир на живо в София, където ще се срещнат един срещу друг и ще имат шанса да бъдат първите училищни eSport шампиони на България.  Всъщност електронните спортове точно за това се наричат ESport-ове, защото са социална и отборна дейност, която както във футбола, волейбола, баскетбола много важни са качества като лидерство, работа в екип, комуникационни и социални умения. Важно е аналитичното мислене и умението за решаване на проблеми и вземане на решения. Това са едни от основните умения, които електронните спортове развиват. Това са едни умения, които са преносими, т.е които са полезни по време на целия живот не само в училище, а след това и в бъдеща кариера. Всеки един работодател изисква тези умения."

На финалите по CS:GO се класираха два отбора от видинската английска гимназия. Отборите са кръстени gpche YR и  gpchePEEK, а техните капитани са десетокласника Венелин Венелинов и единайсетокласника Георги Миланов. 

"Георги Миланов се казвам. Капитан съм на gpche YR. Никнейма ми в CS e Milanow. Аз лично играя още от четвърти клас. За пръв път играх World of Wracraft, по която ме зариби братовчед ми. След това всичко премина в други игри, като примерно CS и след това започнах да играя Minecraft и League of Legends, но главно винаги играта, която съм играл е била CS. Отначало CS 1.6, а след това се прехвърлих на CS:GO, който го играя вече от 5 години. Ние разбрахме от gpchePEEK в последствие. Записахме се след тях и двата отбора представяме нашето училище. Най важното е да се сработваш с отбора си, защото дори да можеш да играеш сам много добре, ако не се сработваш с другите и не правите тактики, няма как да победите. Има различни роли. Има Enrty fragger, който като цяло съм аз, снайперист, човек, който отговаря за гранатите и другите играят по тактиката. В моя отбор имаме едно момче, което е 12-и клас, едно което е 10-и и другите трима сме 11-и - Spakoindi, PresscoalaBG, iloveichigo и NicoBocco. Радваме се, че два отбора от Видин са на финал и се надяваме да вземем 1-о и 2-о място.", сподели капитанът Георги.

"Венелин Венелинов съм аз, venko в CS. Капитан на gpchePEEK. Аз от малък играя World of Warcraft, след това с приятели CS 1.6 и постепенно като излезе CS:GO вече, започнахме много повече да играем. Едно момче от моя отбор видя стрийм в Twitch. Отначало не знаехме, че е свързано с училище и трябва да е като извънкласна дейност. Мислех, че просто е турнир, в който можем да се запишем свободно и да играем. Първо си мислихме, че няма да стане, обаче след това се свързахме с директора и той на следващия ден ни записа. Много е важно, този аспект, докато играеш да не си както се нарича токсичен, т.е. да не обиждаш опонентите и съотборниците си. Да се забавляваш докато играеш. Нашия отбор всички сме 10-и клас - Dunava34, CapoVerde_04, 5yh40 и Victor1313. Ние имаме шанс да направим видински финал, защото на полуфиналите ние сме в единия кръг, а те са в другия. Ако двата отбора си спечелим полуфиналите ще има видински финал.", сподели капитанът Венелин. 

По време на финалната фаза на лигата на 26 и 27 този месец в София освен купа и медали, победителите ще получат и предметни награди, осигурени от официалния партньор на лигата TELUS International Bulgaria. Освен това, също благодарение на тях, съвместно School Esports League и TELUS даряват по 5 компютъра и 5 монитора на 5 от училищата участващи в лигата, които ще се използват не само за целите на клуб "Гейминг концепции", но и ще обновят частично материално-техническата база на училищата.

Галерия

Вижте още

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Тематично разширяване се наблюдава в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие във Всебългарски V-ти конкурс "Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022" - Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от "Фондация Лъчезар Станчев за поезия" като съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах "Огоста", БНР Радио Видин, Регионална библиотека "Гео Милев" -..

обновено на 11.08.22 в 15:47

"Dunav ultra" ще рекламира Видин

От крепостта "Баба Вида" ще започне Деветото издание на 700-километровия колоездачен преход "Dunav ultra". Ще бъде изградена специална велоарена, където да се съберат всички участници и гости. Ще бъдат изградени няколко щанда, в които ще бъдат представени материали на различните общини, свързани с туризма в България. Тази година събитието е подкрепено..

публикувано на 11.08.22 в 15:35

Кино на открито ще има във Видин

Жители и гости на Видин ще могат да се насладят на "Кино под откритото небе" тази събота. Ще бъде прожектиран българският филм "В сърцето на машината" по случай Международния ден на младежта, организирано от Община Видин. Филмът е сниман по действителни събития, обясни режисьорът Мартин Макариев : "За една затворническа драма става на въпрос..

публикувано на 11.08.22 в 14:09

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от  "умни"  контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в  началото  на..

публикувано на 11.08.22 в 14:03

В "Музикална зона" на 11 август 2022 слушаме Леа Иванова

На 13 август 1923 г. е родена българската джаз певица Леа Иванова. Има характерен алтов глас – алт отвсякъде, както казва самата тя. Макар да изпълнява шлагери, шансони и испанско фламенко, много добре се вписва в родния джаз – тя е сред първите джаз певици у нас. Естествено, няма как да не е подложена на репресии, особено след турне в Америка,..

публикувано на 11.08.22 в 09:00