Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видеоигрите като електронен спорт и извънкласна дейност

6
Снимка: School Esports League

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по електронни спортове. Това е нова извънкласна инициатива, стартирала през учебната 2020-2021 година, в която се организират състезания по видеоигри, в които отбори и играчи се състезават един срещу друг, а мачовете и турнирите се излъчват на живо и включват коментар и награден фонд. Освен това имат и теоретична част, в която учат децата да не бъдат токсични (да не се обиждат) по време на игра. School Esports League (SEL) е първата българска училищна еспорт лига. Тя е част от по-голям проект - занимание по интереси "Гейминг концепции", чиято мисия е да въведе електронните спортове на училищно ниво и да ги направи достъпни за всеки ученик в страната. Освен уроците, пречупени през призмата на гейминга, учениците също така се състезават срещу други училища по любимите си компютърни игри, който през пилотната година са две - League of Legends i Counter-Strike: Global Offensive, обясни Иван Кинчев, основател на School Esports League.

"Едната игра, която е включена в първи сезон е League of Legends. Тя е представител на игрите от жанра MOBA (Мултиплеър Онлайн Батъл Арена). Тя е известна с комплексната си стратегия и с това, че играчите балансират и менажират много аспекти, в един много бърз и динамичен геймплей. Двете игри са отборни. На нас българите малко ни куца работата в екип. Това е едно от нещата, които искаме да възпитаме в момчетата и момичетата, които участват в лигата. Един отбор се състои от 5 човека, като отборите имат право на до 4 резерви. Втората игра се казва Counter-Strike: Global Offensive и тя е представител на друг жанр, по известен като FPS (First-person Shooter) или шутър от първо лице. Там играчите не само управляват икономиката в играта, комуникират помежду си, но и координират множество аспекти от отборната си игра, за да увеличат шансовете за победа. Отново отбора се състои от 5 човека и право до 4 резерви. Учениците така или иначе играят тези игри в свободното си време, но целта на лигата и на заниманието като цяло, е да ги играят в една контролирана и модерирана от учител среда. Лигата е разделена на две дивизии, като участниците в League of Legends са 16 отбора, а в CS лигата има 12 представителя. Формата на цялото първенство е лига, т.е наподобява традиционните спортове, както при футбола. В продължение на учебната година отборите играят един срещу друг всеки уикенд. Имаме мачове от 14 и 16 часа всяка събота и неделя. Най интересните мачове биват избирани и стиймвани, т.е. предавани на живо в нашия Twitch канал, където ги коментират коментатори, гледат ги зрители, т.е. момчетата и момичетата, които играят влизат в ролята на професионални eSport атлети, т.е. не са те зрителите, а те играя и другите ги гледат. Това е редовния сезон и ние вече го приключихме почти, като топ 4 класираните отбора получават право да играят на финалната фаза, т.е. турнир на живо в София, където ще се срещнат един срещу друг и ще имат шанса да бъдат първите училищни eSport шампиони на България.  Всъщност електронните спортове точно за това се наричат ESport-ове, защото са социална и отборна дейност, която както във футбола, волейбола, баскетбола много важни са качества като лидерство, работа в екип, комуникационни и социални умения. Важно е аналитичното мислене и умението за решаване на проблеми и вземане на решения. Това са едни от основните умения, които електронните спортове развиват. Това са едни умения, които са преносими, т.е които са полезни по време на целия живот не само в училище, а след това и в бъдеща кариера. Всеки един работодател изисква тези умения."

На финалите по CS:GO се класираха два отбора от видинската английска гимназия. Отборите са кръстени gpche YR и  gpchePEEK, а техните капитани са десетокласника Венелин Венелинов и единайсетокласника Георги Миланов. 

"Георги Миланов се казвам. Капитан съм на gpche YR. Никнейма ми в CS e Milanow. Аз лично играя още от четвърти клас. За пръв път играх World of Wracraft, по която ме зариби братовчед ми. След това всичко премина в други игри, като примерно CS и след това започнах да играя Minecraft и League of Legends, но главно винаги играта, която съм играл е била CS. Отначало CS 1.6, а след това се прехвърлих на CS:GO, който го играя вече от 5 години. Ние разбрахме от gpchePEEK в последствие. Записахме се след тях и двата отбора представяме нашето училище. Най важното е да се сработваш с отбора си, защото дори да можеш да играеш сам много добре, ако не се сработваш с другите и не правите тактики, няма как да победите. Има различни роли. Има Enrty fragger, който като цяло съм аз, снайперист, човек, който отговаря за гранатите и другите играят по тактиката. В моя отбор имаме едно момче, което е 12-и клас, едно което е 10-и и другите трима сме 11-и - Spakoindi, PresscoalaBG, iloveichigo и NicoBocco. Радваме се, че два отбора от Видин са на финал и се надяваме да вземем 1-о и 2-о място.", сподели капитанът Георги.

"Венелин Венелинов съм аз, venko в CS. Капитан на gpchePEEK. Аз от малък играя World of Warcraft, след това с приятели CS 1.6 и постепенно като излезе CS:GO вече, започнахме много повече да играем. Едно момче от моя отбор видя стрийм в Twitch. Отначало не знаехме, че е свързано с училище и трябва да е като извънкласна дейност. Мислех, че просто е турнир, в който можем да се запишем свободно и да играем. Първо си мислихме, че няма да стане, обаче след това се свързахме с директора и той на следващия ден ни записа. Много е важно, този аспект, докато играеш да не си както се нарича токсичен, т.е. да не обиждаш опонентите и съотборниците си. Да се забавляваш докато играеш. Нашия отбор всички сме 10-и клас - Dunava34, CapoVerde_04, 5yh40 и Victor1313. Ние имаме шанс да направим видински финал, защото на полуфиналите ние сме в единия кръг, а те са в другия. Ако двата отбора си спечелим полуфиналите ще има видински финал.", сподели капитанът Венелин. 

По време на финалната фаза на лигата на 26 и 27 този месец в София освен купа и медали, победителите ще получат и предметни награди, осигурени от официалния партньор на лигата TELUS International Bulgaria. Освен това, също благодарение на тях, съвместно School Esports League и TELUS даряват по 5 компютъра и 5 монитора на 5 от училищата участващи в лигата, които ще се използват не само за целите на клуб "Гейминг концепции", но и ще обновят частично материално-техническата база на училищата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48