Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана награди четирима почетни граждани

Снимка: Любо Андреев

С химна на Република България, в залата на Младежкия дом, започна тържествената сесия на Общинския съвет на Монтана. Председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов приветства гостите и съветниците, а кметът Златко Живков благодари на съветниците за оказаното съдействие и неспиращата работа в условия на COVID-19. Приветствия отправиха областният управител на Монтана Валери Димитров, представителите на делегациите. Поздрав поднесе и посланикът на Сърбия у нас Желко Йович.


С най-високото почетно отличие на Монтана – почетен гражданин бяха удостоени четирима мъже. Най-възрастният е д-р Георги Георгиев. “На тоя свят всичко може, но не всеки го може”, каза 94-годишният лекар и краеведът:


"Моят скромен принос към здравеопазването и към културната дейност в Монтана. След завършването на медицина аз бях изпратен на границата - военен доктор. След съкращаване имах право на избор, къде да се върна, къде да бъда жител и къде да работя. Предпочетох да дойда в Михайловград, моят роден град и да развия един от секторите на медицинската наука в нашия град на нивото на постиженията на най-добрите в страната."


Още един лекар бе удостоен със званието почетен гражданин. Това е изпълнителният директор на областната болница в Монтана д-р Тони Тодоров:


"Да изкажа първо огромната си благодарност към жителите на община Монтана, колектива на областната болница, Сдружението "Тенец", които ме номинираха за почетен гражданин на Община Монтана. Приемам тази награда първо с вълнение и чест и второ с ангажимент да продължа да отдавам силите, уменията и знанията си за просперитета на лечебното заведение и просперитета на община Монтана. Паричната награда, която се полага ще даря за облагородяване на културната градска среда в община Монтана, по проект съвместно с Общината."


“Ще продължа да помагам на колегите си от общинския съвет в Монтана”, каза дългогодишният председател на общинския съвет, юристът Светлин Николов:


"Искам да благодаря на Общински съвет Монтана, а чрез вас да благодаря и на хората, които са ме избрали, това означава цялото население на община Монтана за това признание, което за мен е голяма чест и голяма отговорност. Искам да благодаря и на моето семейство, което през годините е претърпяло доста несгоди, затова, че ме изтърпя толкова години да се отдам на обществена работа, защото това е хубавото - да дадеш на хората, а не да вземеш." 


Заслужилият треньор по джудо и самбо Ташко Танов също бе удостоен с най-високото отличие на община Монтана:


"Благодаря на Общинския съвет за доверието и за оказаното, което дадоха своя дан, за да бъда награден, но първо искам да благодаря на човека Дончо Планински, който ми даде кабинети и първия знак за напред, защото той видя в това, което ние направихме заедно с вас, да почетем един спортен човек, една спортна надежда в бъдещето за работа с младите, за да може наистина да укрепим младежта, която е бъдещето на нашия град и на България."


Празника на Монтана “Свети Дух” продължава с концерт на местни фолклорни формации и концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова. В 22 часа тази вечер ще има заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на лютеницата и хляба завладя видинското село Ясен

За втора поредна година на площада в село Ясен, жителите на селото събраха почитателите на истинската лютеница и хляба.   "Лютеницата и хлябът не са просто храна – те са част от всяко българско семейство, от спомените ни за детството и домашния уют.  Винаги в нашия регион са правили невероятна лютеница от местни продукти, а хляба винаги..

публикувано на 08.09.24 в 16:21

Стотици посетители събра Фестивала на Турлашката кухня в село Салаш

Стотици посетители от близо и далеч се събраха на първия кулинарен Фестивал на "Турлашката кухня и занаяти" .  Един ден в годината не е достатъчен, за да засвидетелстваме нашето внимание към всички вас, каза в приветственото си слово на откриването на фестивала кмета на Белоградчик  Боян Минков :  "Догодина ще честваме 100 години..

публикувано на 08.09.24 в 12:20

РИК във Враца с нови помещения

Районната избирателна комисия във Враца ще работи в нови, по-просторни помещения, докато организира и проведе предсрочните парламентарни избори за 51-о Народно събрание на 27 октомври, това стана ясно след среща между членовете на РИК и областният управител Николай Николов. Вместо да работи в подземията на областна администрация, както досега, членовете..

публикувано на 08.09.24 в 11:40

Възрастен мъж е в критично състояние след нападение на паркинг във Враца

Възрастен мъж е настанен в болница след нападение на паркинг във Враца. Инцидентът е станал снощи, около 21:30 часа, съобщина от Областната дирекция на МВР.  Жителка на областния град подала сигнал на спешния телефон 112, след като забелязала непознат възрастен мъж между паркираните автомобили. Смятайки го за крадец, жената го нападнала, нанасяйки му..

публикувано на 08.09.24 в 11:23

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в днес, от 19:00 часа, в деня на Рождество Богородично. "Голяма чест, много се радваме, щастливи сме, защото 8 септември е датата, избрана от предишния видински митрополит Дометиан за празник на град Берковица. Тогава е Рождество на пресвета Богородица и..

публикувано на 08.09.24 в 10:00

Строителството на ритейл парка край Враца може да започне до два месеца

До два месеца ще бъде направена първа копка на ритейл парка във Враца , съобщи кметът на общината Калин Каменов, според когото до дни инвеститорът ще внесе проекта за обекта и ще стартират останалите процедури. Новият търговски комплекс ще бъде изграден в пространството до съществуващите вече магазини на изхода към София в Източна промишлена зона...

публикувано на 08.09.24 в 08:42

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. Така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи за спасението на..

публикувано на 08.09.24 в 08:18