Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана награди четирима почетни граждани

Снимка: Любо Андреев

С химна на Република България, в залата на Младежкия дом, започна тържествената сесия на Общинския съвет на Монтана. Председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов приветства гостите и съветниците, а кметът Златко Живков благодари на съветниците за оказаното съдействие и неспиращата работа в условия на COVID-19. Приветствия отправиха областният управител на Монтана Валери Димитров, представителите на делегациите. Поздрав поднесе и посланикът на Сърбия у нас Желко Йович.


С най-високото почетно отличие на Монтана – почетен гражданин бяха удостоени четирима мъже. Най-възрастният е д-р Георги Георгиев. “На тоя свят всичко може, но не всеки го може”, каза 94-годишният лекар и краеведът:


"Моят скромен принос към здравеопазването и към културната дейност в Монтана. След завършването на медицина аз бях изпратен на границата - военен доктор. След съкращаване имах право на избор, къде да се върна, къде да бъда жител и къде да работя. Предпочетох да дойда в Михайловград, моят роден град и да развия един от секторите на медицинската наука в нашия град на нивото на постиженията на най-добрите в страната."


Още един лекар бе удостоен със званието почетен гражданин. Това е изпълнителният директор на областната болница в Монтана д-р Тони Тодоров:


"Да изкажа първо огромната си благодарност към жителите на община Монтана, колектива на областната болница, Сдружението "Тенец", които ме номинираха за почетен гражданин на Община Монтана. Приемам тази награда първо с вълнение и чест и второ с ангажимент да продължа да отдавам силите, уменията и знанията си за просперитета на лечебното заведение и просперитета на община Монтана. Паричната награда, която се полага ще даря за облагородяване на културната градска среда в община Монтана, по проект съвместно с Общината."


“Ще продължа да помагам на колегите си от общинския съвет в Монтана”, каза дългогодишният председател на общинския съвет, юристът Светлин Николов:


"Искам да благодаря на Общински съвет Монтана, а чрез вас да благодаря и на хората, които са ме избрали, това означава цялото население на община Монтана за това признание, което за мен е голяма чест и голяма отговорност. Искам да благодаря и на моето семейство, което през годините е претърпяло доста несгоди, затова, че ме изтърпя толкова години да се отдам на обществена работа, защото това е хубавото - да дадеш на хората, а не да вземеш." 


Заслужилият треньор по джудо и самбо Ташко Танов също бе удостоен с най-високото отличие на община Монтана:


"Благодаря на Общинския съвет за доверието и за оказаното, което дадоха своя дан, за да бъда награден, но първо искам да благодаря на човека Дончо Планински, който ми даде кабинети и първия знак за напред, защото той видя в това, което ние направихме заедно с вас, да почетем един спортен човек, една спортна надежда в бъдещето за работа с младите, за да може наистина да укрепим младежта, която е бъдещето на нашия град и на България."


Празника на Монтана “Свети Дух” продължава с концерт на местни фолклорни формации и концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова. В 22 часа тази вечер ще има заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34