Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Янев обеща средства за Лом

6
Снимка: Радио Видин

Министър-председателят Стефан Янев се запозна на място с пораженията след проливния дъжд паднал в Лом на 5 юни. Заедно с кмета на града Георги Гаврилов премиерът обходи пострадалите улици и заяви, че ще бъдат отпуснати средства от правителството с използването на всички законови средства. Средствата  по отношение на градската среда вероятно ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, а тези за националната пътна мрежа ще се търсят от Агенцията за пътна инфраструктура:

"Това, което се опитваме да покажем е, че държавата трябва да е навсякъде, във всеки български град, близо до всеки български гражданин. Да направим всичко възможно със средствата и в рамките на законовите процедури да окажем помощ на хора, които са претърпели такива щети от природни бедствия. Но разбира се това, което виждаме тук в Лом е една комплексна картина, поне това, което видях до момента. Тази комплексна картина мога да я коментирам в няколко ракурса. Единият от моментите е, че от последната седмица провеждам вече няколко срещи с различни сдружения представители на кметовете на кметства, днес проведох подобна среща и с националното сдружение на общините в Република България. Опитваме се да погледнем проблемите и да бъдем близо до проблемите на хората, които живеят в различните райони на България, от гледна точка на местната власт, тази власт, която е най-близо до хората. Търсим пътища и начини тези проблеми да бъдат разбираеми и да има не само добро разбиране и добър диалог между местната и централната власт. Търсим и начини как да подобрим, освен диалога и реалните действия. Търсим начина да бъдем полезни, като ситуация като тази. Виждате състоянието на улицата зад мен, до мен е кмета на град Лом. На предната улица, на която бяхме, всъщност тя не е улица, а е част от републиканската пътна мрежа, така наречения път за евакуация в посока град Козлодуй и Атомната централа. Оказа се, че тази пътна настилка е полагана през 1938 година. От тогава не е имало сериозна рехабилитация или сериозен ремонт и всъщност при последната буря водата, която се е събрала е изровила почти цялата пътна настилка в тази част, която е по-стръмна и където водата е имала необходимата сила и необходимият фокус да направи това. Разбира се говорим за различни случаи. В случая тази улица е отговорност на кмета, защото тя е част от градската среда. За пътя, за който стана въпрос - той е част от републиканската пътна мрежа. Различни и министерства и ведомства имат отговорности, както и Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, която също ще направим опит със своите възможности да окаже съдействие на бедстващите хора и последиците от бедствията в инфраструктурата да бъдат решени и оправени.

Щетите от пороя все още се изчисляват, до вечерта се очаква да има яснота, каза кметa на Лом Георги Гаврилов. 

"Ние смятаме отделно разрушените асфалтови настилки, разрушените пътища, извършените дейности, които са за разчистване на пътя от паднали дървета. За мен е абсолютна надежда, когато се търси решение на какъвто и да е въпрос. Ако аз трябва да благодаря на Министър-председателя за това, първото нещо, което е, за бързата реакция и второто нещо, е за отношението."

Във връзката с липсата на пречиствателна станция в Лом премиерът определи ситуацията като патова:

"Имало е възможност, имало е проект преди години за пречиствателна станция, преди близо 20 години, който проект така и не се е случил. От там нататък в момента дори и кмета да има пари да прави канализация той не може да я прави, защото няма пречиствателна станция и тук кръгът става омагьосан и се получава така, че град на брега на Дунава без пречиствателна станция всъщност вкарва държавата в една наказателна процедура. Въпросите наистина са много и да се излезе от този "омагьосан кръг" е необходимо усилието на всички държавни институции, което вече съм поставил задача и работим по тази тема, включително дискутирахме и с Националното сдружение на общините в България, днес преди обяд. Търсим решение. Не мога да ви кажа, че това решение ще го имам и утре, но ангажиментът на държавата го има. Търсим решение, което в случая няма да е само национално, а по-скоро национално решение, което е в съзвучие с редица европейски регламенти по отношение на целия този воден цикъл."

В Лом хора дойдоха при премиера, за да попитат кога ще бъде асфалтирана улицата, на която живеят:

"Погледнете това е направено миналата година, есента, е положен някакъв вид асфалт, който той се руши. Това не е нормално в 21 век живеем, а нашата улица изглежда по-зле от тази."

 

Уверението от местната власт и премиера е, че до два месеца улицата им ще бъде ремонтирана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00