Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С необятния свят на героите от гората се срещат децата от Монтана


"В гората необятна" е озаглавил книгата си за деца до 8-годишна възраст писателят Пламен Петков, който днес ще се срещне с публиката в монтанската библиотека "Гео Милев".

"2017 година записах магистратура предучилищна и начална училища педагогика, която завърших миналата. През 2018 година беше първата практика, която имах от университета. Отивайки в детската градина, бях силно впечатлен от дечицата. Това беше намерението ми - да бъда детски учител. Бях зареден, положителна енергия е меко казано. Беше върховен миг на щастие. Наричам ги малки слънца. Когато се прибрах вкъщи, в резултат от моите впечатления се появи стихотворение. Така започнах да пиша за деца. Правих селекция, за да избера най-доброто, няма как да вкарам всичко в книгата".

Темите за приятелството и за помощта един към друг са водещи в книгата. Петков, чиито псевдоним е Пламък Искрен, повежда малкия читател сред преживелиците, лудориите, радостите и страховете на героите от гората.

"Книгата има пет главни персонажи, които съм илюстрирал на кориците. Това са катеричката Нели, мечката Стойка, заекът Слушко, сойката Ива и Ежко, без него няма как да има гора. Всички споменати са приятели, помагат си, но не само на себе си, а и на всички обитатели в гората. Всички заедно спасяват гората, участват в горско представления, в какви ли не други приключения. Който желае да се сдобие с книгата, аз ще я нося с мен, може да я поръча и от страницата ми във фейсбук. Децата са най-важни, техните усмивки са най-важни. Всяка една среща с тях е зареждаща, приятна ми е, даже повече от приятно. Просто се чувствам така, както не бих могъл сред възрастни. Призовавам всеки да запази детското в себе си. Освен да ги обичаме децата, друго няма какво".

Авторът, който е родом от Русе, за първи път гостува в Монтана. Подготвил е и специално стихотворение, което не е включено в книгата.

"Това са горски животни, но гората можеше да не бъде необятна. Тя обаче е такава, каквато е детското сърце: има място за всички, пълна е с любов. Всички срещи с деца в детската градина, в началния курс, дори когато се разхождам в моя град, са пълни с настроение, позитивни, зареден съм от медените им гласчета. Всичко, което децата са направили за мен, аз исках да им се отблагодаря. Затова издадох книгата. Тя е начин да покажа признателност за всички позитивни емоции, за миговете на щастие".

Представянето на "В гората необятна" ще започне от 16 часа.

Вижте още

Снимката на 23 юли 2021 година

Фестивал на общностите се провежда във Видин днес на сцената при Художествена галерия "Никола Петров". Събитието е част от проекта на община Видин "Заедно за по-добър живот". Тлеещите въглища , натоварени в двата чуждестранни кораба, закотвени на видинското пристанище "Север", са изгасени.  В началото на юли започна приемането на..

публикувано на 23.07.21 в 17:56

Представиха "Златният век на цар Симеон" в мездренската библиотека

Петъчното занимание по история в мездренската читалищна библиотека беше посветено на "Златният век на цар Симеон" с гост- лектор Светла Дамяновска -гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра, творец и доброволец на библиотеката.  Акцентът в заниманието беше поставен върху развитието на книжовността, книжовните школи и..

публикувано на 23.07.21 в 17:55

Общинският съвет във Видин заседава извънредно

Извънредно заседание на Общинския съвет във Видин ще се проведе на 26 юли в понеделник. В дневния ред са заложени 10 точки, каза за Радио ВИДИН  Генади Велков, председател на местния парламент: "Най-важното, което ще се обсъжда, това са маломерните паралелки в училищата и средищните училища. Те са 8 или 10 точки, еднотипни са, но не можем..

публикувано на 23.07.21 в 16:52
жътва комбаин

Високи са добивите от пшеница в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана. 94% от масивите с пшеница в областта са прибрани. Ожънати са 430 000 декара, съобщават от областна дирекция “Земеделие”. Средният добив от декар за втора поредна година е висок – 649 кг.  По показатели земеделците от област Монтана изпреварват тези от област Добрич, където средният добив е 606 кг.  Заради..

публикувано на 23.07.21 в 15:05
художествена галерия видин

Фестивал на общностите във Видин

Фестивал на общностите ще се проведе във Видин тази вечер, от 17 часа на сцената при Художествена галерия "Никола Петров". Събитието е част от  проекта на община Видин "Заедно за по-добър живот", каза за  за Радио ВИДИН Силвана Сюлейман ,  главен експерт "Култура и изкуство": "Фестивалът има за цел да покаже многообразието, което съществува и в..

публикувано на 23.07.21 в 13:45

Актуални възможности за финансиране представиха в Монтана

Информационни срещи в общините от областта проведе Областен информационен – Монтана, в рамките на първия си цикъл от срещи за настоящата година. От 2 юни до 22 юли, пред представители на териториалните администрации, бизнеса и неправителствените организации, както и пред земеделски стопани и заинтересовани граждани, експертите представиха актуални..

публикувано на 23.07.21 в 13:17
видин дирекция социално подпомагане

Продължава приемът на заявления за помощ за отопление

В началото на юли започна приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2021/2022 г. Необходимите документи за кандидатстване могат да се изтеглят от сайта на агенция "Социално подпомагане", както и на място, обясни Маргарита Маркова, директор дирекция "Социално подпомагане" със седалище Видин и..

публикувано на 23.07.21 в 12:57