Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петото издание на "Кулско мяшано“ ще се проведе утре

Снимка: Христела Александрова

Майсторителница "Убавило"  кани малки и големи на 5-ия юбилеен Фестивал на "Кулското мяшано" утре, 24 юни, от 11.00 часа на зелената морава пред късноантичната крепост "Кастра Мартис" в Кула. Петото, юбилейно издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано ще бъде прекрасен празник, създаден с много любов, грижа и ентусиазъм от шепа местни творци и патриоти. Това, което ни радва, че събитието стана вече едно от традиционните и се радва на интерес и подкрепа от местната общност. Има над 40 участници, приготвили "мяшано"- микс от подправки и билки, приготвени по прастари семейни рецепти. Наградите са гарантирани за всички участници, а най-добрите ще получат специални отличия! По повод петата годишнина организаторите разшириха организирания конкурс  с още два подконкурса-  История на моята семейна рецепта за "мяшано", разказ в размер на до една стандартна страница, в която участниците трябва да опишат откъде са научили рецептата за приготвянето на техния специалитет и откога съществува тя, както и Конкурс за ритуален хляб- "Моята пита- най-хубава". Награди ще има във всяка категория.


Конкурсът се организира от Майсторителница "Убавило", Община Кула и НЧ "Просвета- 1882". Празникът носи името на вкусното "кулско мяшано“, което е дало начало на популярния идеоматичен израз в Кула- "нящо мяшано", което значи смесица, микс от различни вкусове, качества, аромати и цветове, които символизират сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина.


"Мяшаното" е смесица от различни подправки - сол, билки и други подправки, които всеки кулски майстор или домакиня смесват по своя стара семейна и тайна рецепта, за да се получи уникален букет от миризми. Освен задължителните съставки– сол, стрити червени чушки и чубрица, се добавят и специални  добавки– сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална. Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите рецепти. Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, народни хора, представяне на автентичен фолклорен артефакт от Кула- "Приказка за един вампирин", с извор- Гена Нанкова от гр. Кула. Логото на фестивала тази година е "С трън и глог"- намигване към тъмните, сакрални и загадъчни пластове на българския фолклор, на прага между света на живите и отвъдния. Най- смелите гости ще могат да си направят и селфи с вампира от приказката.


Очакваме много наши съграждани и гости да присъстват на фестивала, където ще могат да опитат знаменитото кулско мяшано с домашен, прясно изпечен хляб и да се забавляват от сърце. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00