Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо забраниха къпането в Дунав и ще има ли плаж на реката във Видин?

2
Снимка: Радио ВИДИН


След извършен микробиологичен анализ на водата в река Дунав край Видин, къпането отново е забранено (както всяка година напоследък). Изследването е проведено от Регионалната здравна инспекция и сочи, че ползването на водите в реката не са безопасни, като могат до доведат до неблагоприятни за здравето последици, обясни д-р Венцислав Владински, директор на санитарната инспекция във Видин:


"Всяка година пролетта ние правим, областната администрация ни иска нали, микробиологичен анализ, ние го правим това нещо. Вземат се проби, става въпрос за микробиология, това са пробите, вземаме ги при крепостта "Баба Вида" и долу на плажа "120". Нали в начало и края на града, съответно анализа, който го изготвяме го изпращаме на областния управител, съответно със становището от наша страна и той вече въз основа на нашето становище издава заповед нали, да забрани или да не забранява къпането. Сега по принцип показателите са много над нормата и на двете места, така че нашето становище е - ползването на водите на река Дунав не е безопасно. Въз основа на което, областният управител е издал заповед, с която забранява къпането във водите на река Дунав в границата на нашата област. Завишени са нивата, говорим за ешерихия коли и за чревните ентерококи. Нещо, което води да речем чревни инфекции, може да причини там стомашно-чревния тракт, диарични проблеми, това от една страна. От друга страна са кожните инфекции, това е, да речем, някакви обриви, екземи и т.н..."


За видиначни забраната за къпане в Дунава е чувствителна тема. Някои от тях споделят, че нищо не може да ги спре да се разхладят в реката, други пък казват, че водата е мръсна и я избягват:


"Аз няма да се къпя, защото може да ми стане нещо и ние сега говорим с него да ходим някъде на басейн. Не че ме е страх, просто нашите ми казаха, че може да се заразя от нещо примерно като гълтам водата. Предишни години съм се къпал, нищо не ми е ставало... Не знам, то ако си седиш в началото, няма какво да стане. Не е редно да спират хората да се не къпят, всеки си носи отговорност в края на краищата, от къде на къде ще забраняват хората да се не къпят, кога да се къпят, зимата? Тая дивотия само при нас съществува. Е идете в Румъния, да видите какъв плаж имат хората и как са нагласили и за какво става на въпрос. Тук при нас е пропаднало, та пропаднало, нищо не става... Ами не съм много заинтересован, за това да се къпя в Дунава. Просто не ми е интересно, де да знам. Малко е неприятно като има водорасли. Къпал съм се в Дунав като бях по-малък. В летните жеги ще се разхлаждам на климатик в стаята ми... А на плажа в Калафат, там не е мръсно?... Не може да се къпем в Дунава, а може да се къпем в басейните... Ние си се къпем в Дунав, никой не може да ни спре и се чувстваме перфектно. Дезинфекцирани перфектно... Мръсно е сега, трябва да се измисли нещо да се изчисти, вместо да се забрани... По Дунав съм ходил, но по селата. Тук е много, много е мизерно. Направо, то като видиш водата, като видиш какво има, ти става гнус..."

Не това не е плажът във Видин, а отсреща - в Калафат, Румъния.


Тук трябва да внесем уточнение, забраната за къпане в Дунав не означава, че нямаме право да ползваме бреговете на реката за плаж и събиране на тен. В тази връзка попитахме Областна администрация Видин, която отговаря за градския плаж край Баба Вида, ще бъдат ли създадени условия за посетителите на крайбрежната ивица? Ето и отговора без редакторска намеса.

"Областна администрация Видин е предприела действия, за да осигури възможност на гражданите и гостите на град Видин за плажуване и рекреационни дейности на плажната ивицa в района на крепостта Баба Вида. Както знаете, Областна администрация разполага с налични плажни чадъри, които са поставяни в минали периоди, но към настоящия момент, поради липса на ресурси и техника е потърсено съдействие от Община Видин за поставянето им. Както и в предходни години, за гражданите и гостите на града ще бъдат осигурени необходимите условия за плажуване. 


А някой вече нямат търпение да чакат облагородването на плажната ивица във Видин и плажуват, все пак лятото вече е тук... 

Кога ли ще ги стигнем румънците?






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05