Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мартен Калеев е победител в конкурса "Дядо Йоцо гледа"

Снимка: Мартен Калеев, Личен архив

Наградите на отличените в юбилейния Десети национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" бяха връчени на Туристически комплекс "Дядо Йоцо". Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов и председателят на журито Трендафил Василев, в присъствието и на председателя на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов връчиха наградите на отличените в конкурса. Първа награда спечели писателят от Монтана Мартен Калеев.

"За първи път участвам в конкурса, най- много затова, че тематиката на конкурса е такава, че в нея не можеш да шикалкавиш. Когато става въпрос за род, родина, за вечните ценности на България, човек трябва да провери себе си доколко ги носи и доколко може до ги изрази в слово. Разказът ми се казва "Шедьовър и истини за 2 лева", като още в самото заглавие е заложена една провокация."- каза носителят на първа награда от Десетия национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" Мартен Калеев.
Вижте още

Снимката на 27 януари 2022 година

Основно училище  "Отец Паисий"  във  Видин  ще бъде закрито, а учениците- преместени в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий". Учебното заведение изпитва сериозен недостиг на средства заради малкия брой ученици. Законопроект за старите столици в Република България е внесен от парламентарната група на "Има такъв народ" за разглеждане в..

публикувано на 27.01.22 в 18:10

Повече слънце прогнозират синоптиците през следващите дни

В следващите дни максималните температури ще се повишат значително. На места дори очакваме до 18 градуса, валежи няма да има, каза Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Повишават се температурите, над нулата вече тръгват и минималните, а максималните към петък се очаква да бъдат типично пролетни - 13,..

публикувано на 27.01.22 в 17:00

Нови пейки и кошчета са поставени в Крайдунавския парк

Над 20 нови пейки са монтирани в пространството от БиблиоПощата до Розариума. П оставени са и 10 нови кошчета за битови отпадъци, съобщават от пресслужбата на Община Видин.  Общинското ръководство отново призовава гражданите да пазят придобивките и да сигнализират за прояви на вандализъм.

публикувано на 27.01.22 в 15:10

До 4 февруари събират заявления от търговци на мартеници в Монтана

Търговците, които желаят да продават мартеници, вече могат да подават заявление в община Монтана, стая 102. Те ще трябва да представят лична карта и да внесат нужната такса за ползване на място. Заявления се подават до 4 февруари. Продажбата на мартеници в Монтана ще започне от 15 февруари и ще продължи до 1 март включително, уточняват от..

публикувано на 27.01.22 в 14:50

Близо 1 500 000 за "Баба Вида" и Градския плаж ще осигури правителството

Депутати от парламентарната група на ИТН са внесли за разглеждане и гласуване  в Народното събрание з аконопроект за старите столици в Република България. Приемането на такъв закон е част от Коалиционното споразумение, подписано от "Продължаваме промяната", ИТН, БСП  и "Демократична България". В края на седмицата областният управител на Област..

публикувано на 27.01.22 в 14:37

Закриват видинското ОУ "Отец Паисий"

Основно училище "Отец Паисий" във Видин ще бъде закрито, а учениците- преместени в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" . Учебното заведение изпитва сериозен недостиг на средства заради малкия брой ученици. "Мотивите за предлаганото преобразуване са свързани преди всичко с интереса на учениците, сградния фонд, финансовата издръжка и загрижеността..

публикувано на 27.01.22 в 13:20

Повече са малолетните под надзор в Кула

Увеличен е броят на малолетните и непълнолетните поставени под надзор в Кула. Причината- онлайн обучението и липсата на социални контакти.  Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, представи отчета си за 2021 година на заседание на Общински съвет. През 2021г...

публикувано на 27.01.22 в 13:13
Подкасти от БНР