Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Българите ще похарчат над 70% от месечният си доход за лятната почивка

| обновено на 05.07.21 в 15:23
Автор:
Снимка: Радио Варна

Българите, румънците и латвийците ще харчат най-много това лято. Това показва официално проучване за потребителските разходи и нагласи на финансова институция, направено сред 12 държави от цял свят, в което са участвали почти 10 хиляди димакинства. Според него българите са склонни да похарчат 74% от месечните си доходи за почивка това лято, като това ни отрежда първо място в класацията. След нас са Румъния и Латвия, съответно със 58 и 53 процента, а най-малко пари ще похарчат хората от Швеция и Дания, които са последни в класацията, съответно с 33 и 32 процента. 

Къде и как почиват хората от Северозапада, това попитахме Красимира Асенова, собственик на туристическа агенция, която оперира в областите Враца, Монтана и Видин:

"На този етап, нали, като вземем предвид, положението, в което сме, от втора година започнали - предпочитат родното черноморие, българското. Или пък само с такива клиенти се сблъсквам в последно време, може би, поради рекламите, които правим за нашето родно черноморие. Миналата година го правихме, много доволни клиентите бяха, дори казаха, че в никакъв случай няма да пътуват 15-20 часа до Турско, Гръцко и така нататък морета. Партньорите, с които работя са ми отпреди 20 години, вече много добре са се утвърдили на пазара - това са едни големи вериги, да не ги рекламирам - като обслужването е на ниво, досега са работили с немски туристи, немски и западен контингент най-вече. От миналата година възобнових нещата, в смисъл, не бяхме работили десетина години, защото бяхме в Гърция, разбира се - Турция, Гърция, Албания. Тази година, миналата нали, започнахме. Много са доволни - настаняванията са според бюджета, разбира се. Като започнем от южната част - това са Несебър, Поморие, Слънчев бряг и до Златни пясъци. Имаме за всякакви бюджети, с две думи, за  3-звездни, за 4- звездни, за 5-звездни. Предлагаме доста хотели, които са на този етап работещи, обслужване и качество на ниво, морето си е хубаво... Специално за нашето черноморие All Inclusive е предпочитан, защото цените извън комплексите са малко по-високи".

Попитахме видинчани каква част от месечния си бюджет биха отделили за лятната си почивка и къде предпочитат да почиват:

"30 процента, да речем. В България... Може и 100, зависи къде отиваме и да ни харесва. Тази година, специално, в България ще почиваме, но по принцип и в чужбина ходим... В проценти 10 до 15, може би... 50 процента, то иначе няма как. В чужбина, разбира се". 

Обръща се спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година - 48% от хората планират да похарчат същото като миналата година, докато 14% обмислят да харчат повече от миналото лято, показва още проучването. Средните планирани разходи са се увеличили - миналата година са били 802 евро, а тази ще бъдат 958 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47