Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Вършец се обучават в Център по роботика

Снимка: Петя Генова

Центърът по роботика е част от учебното пространство на СУ "Иван Вазов" във Вършец. Училището е иновативно от 2017 година и се опитва постоянно да търси път към учениците, за да осмислят те престоя си в училище и да са подготвени за бъдещето. А то е свързано с технологиите. Технологичният център разполага с 15 комплекта LEGO® Education SPIKE™ Prime, а учениците от двата пети класа са преминали успешно обучение през два модула – "На пазара" и "Отговорност към природата". С тях работят интердисциплинарен екип от преподаватели – по български език и литература, математика, информационни технологии и по технологии и предприемачество. Самата идея за обособяването на творческото пространство е на директора Ани Ангелова. Преподавателите минават през специално обучение в Центъра за творческо обучение. Преподавателите залагат на естествения стремеж на децата да играят, а точно това се случва в практическата работа с роботизираните комплекти LEGO. Това мотивира децата да участват активно в учебния процес, да работят в екип и увеличава интереса им към поставените задачи.

През цялата учебна година петокласниците от училището са работили по модула Стандарт+. С негова помощ се надгражда учебното  съдържание по български език и литература, математика, технологии и предприемачество и информационни технологии. Заниманията с LEGO® Education комплектите се провеждат в часовете по роботика и програмиране и включват изработване и презентиране на краен продукт. Постигнатите за една година резултати са впечатляващи. За по-малко от година, петокласниците вече преминават към по-сложни задачи и предизвикват децата да мислят критично, да програмират и да решават проблеми, като вече са изработили четири проекта за решение на житейски проблеми. 

Част от интересните LEGO® Education решения са изработените от всеки ученически екип: робот за разделно изхвърляне на отпадъци, робо пазарска количка и диспенсер за дезинфектант, който е програмиран да издава специфични звуци, така че да бъде чут от незрящи хора. На 25-ти и 26-ти юни училището бе домакин по националната програма "Иновации в действие", по време на която бе направена демонстрации на работата през годината пред учители от Карнобат и Монтана. 

Вижте още

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05

Слаб интерес към ваксините в домове за стари хора във Видинско

В домове за стари хора в страната започна проучване сред потребителите и персонала за интереса им към поставяне на трета доза на ваксината срещу Covid-19. Във Видинско процесът все още не е стартирал, показа проверка на Радио Видин.  В дома за стари хора в Кула, който през миналата година бе един от първите засегнати от епидемията, са преболедували..

публикувано на 20.10.21 в 15:07

Младите хора в диалога за бъдещето на Европа

По време на "Европейската седмица на регионите и градовете" в  Брюксел, в средата на октомври тази година, президентът на Европейския младежки форум Селия Маркула даде ясен сигнал, че очакванията на младата общност са за реални действия, след големи форуми и конференции: "Аз наистина искам да видя местните управляващи и тези, които..

публикувано на 20.10.21 в 11:35

Проф. Николай Овчаров: "Възхитен съм от това, което се случва на Рациария" /ВИДЕО/

Професор Николай Овчаров посети разкопките на термите в антична Рациария. Той е научен координатор на шестте приоритетни археологически обекта в страната, между които е и Рациария. Другите обекти са Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия, Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км. от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония...

публикувано на 19.10.21 в 15:43
5А клас от ОУ

Петокласници станаха "Клас на годината" в Берковица

23-ма ученици от V "А" клас на трето ОУ "Иван Вазов" Берковица бяха отличени за "Клас на годината".  Те събраха 590 точки, с които се класираха пред останалите участници.  Състезанието е дълъг процес, който обхваща една учебна година (2020/21" и включва отличен успех, участия в конкурси, олимпиади,  спортни и литературни състезания, изложби,..

публикувано на 19.10.21 в 15:30