Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еко забавления във Врачанския Балкан

Снимка: Радио ВИДИН

На 3 юли, от 10:00 часа на поляната пред пещера "Леденика" Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" предлага еко образователни игри. Събитието е част от Фестивала на приключенията, който започна днес. 

"Тук ще имаме доста интересни занимания с деца на различна възраст, в програмата си сме обявили деца от 3 до 99-годишна възраст. Всеки е добре дошъл. Игрите са свързани със защитени видове, които се срещат на територията на парка. Ще си поговорим за лешоядите, за прилепите. Ще има игри, свързани с това децата да разпознават миризмите на отделните растения", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". 

Не е необходимо предварително записване. В програмата са включени образователни ателиета: "В света на билковите аромати", "Еко сувенирче", "В света на лешоядите", "Звуците на планината" и др. Посетителите ще могат да си направят селфи с лешояд, оригами на прилеп и прилепна коронка! 

На 3 юли /събота/ пред пещера Леденика са предвидени и две посещения на еко пътека "Карст и биоразнообразие" с начален час в 11.00 и в 16.00 часа. Времето за преминаване на маршрута е около 2 часа. Инициативата е част от Фестивала на приключенията във Врачански Балкан, 1-4 юли. 

Вижте още

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел , където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказв а Мариана..

публикувано на 17.10.21 в 14:08

Доброто и лошото семе

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. "Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/..

публикувано на 17.10.21 в 08:00

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Новият европейски Баухаус: съвременното лице на модернизма

Създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот: новият европейски Баухаус е творческа и междудисциплинарна инициатива за създаване на пространство за срещи с цел проектиране на бъдещи начини на живот , разположени на кръстопътя между изкуството, социалното приобщаване, науката и технологиите.  Инициативата довежда..

публикувано на 15.10.21 в 10:30

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35