Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Горно Пещене ще си имат свое пространство за игри

Снимка: Доля Иванова

Бившата фурна в село Горно Пещене ще се превърне в младежко пространство. Идеята е пустеещата сграда във врачанското село да се използва от деца и младежи, а инициативата е на Младежки център Враца и кмета на селото Доля Иванова. В момента Младежки център Враца изпълнява 15 инициативи на територията на цялата област, като тази в Горно Пещене е една от тях. Михаела Мицева от центъра. 


"Бяхме обявили миналата година "15 младежки инициативи" - конкурс за 15 младежки инициативи. Като събирахме от цялата област Враца предложения по всякакви населени места от областта, къде какво искат да се случи? И точно такъв е случаят с Горно Пещене, изпратиха предложения, че искат да си направят младежко пространство. Свързахме се с кметицата Доля Иванова и тя каза, че ще предостави на младежите бивша хлебопекарна, мисля че ние сме я виждали 1 път. Една сграда, която е била ползвана преди доста време явно като хлебопекарна. Доста е широка, доста е просторно има място за всякакви дейности. Сега предстои реновиране, ремонтиране на сградата, тъй като всяка една сграда, която не е била ползвана известно време тя се руши. Плюс това има неща, които трябва да се изхвърлят от вътре. Предстои външно саниране на сградата и смяна на дограмата. Инициатива с, която е одобрена към Младежкия център е на стойност 1000 лв. и е да се реконструира една от стаите... Идеята е младежите от село Горно Пещене, надяваме се и от съседните села да се събират там и да си прекарват пълноценно време, като играят настолни игри, четат книги, предполагам, че ще има и други дейности..." 


Освен облагородяване на една от стаите, благодарение на Младежки център Враца, на сградата предстои и цялостен ремонт, който ще е възможен със средства отпуснати от община Враца в размер на 38 000 лв. В селото има много млади хора и младежкото пространство ще е за тях, сподели за Радио ВИДИН Доля Иванова кмет на Горно Пещене.


"Идеята, имаме много млади хора, които си идват само събота и неделя през седмицата ги няма. Но са толкова много, че запълват цялото пространство на селото и няма къде да останат да поиграят нещо, да имат някакво тяхно пространство. Като започнах работа така ми дойде идеята и подкрепиха ме в нашата община с идеята ми и отпуснаха средства, които да почнем малко да ремонтираме покрива защото много тече, има доста неща, които трябва да се направят. Дейностите първо ще бъде покрива, след това смяна на дограма, след това впоследствие някакъв проект ако дойде, като този сега с младежкия център във Враца и сега очакваме финансирането то е малко, но малко по-малко ще станат нещата. Много е хубаво намира се в един парк, който е точно в центъра на селото. Паркът е с много хубава гора отпред пред него, може децата и отпред да ползват сянката през лятото. Сградата е страхотна просто, доста голяма е. Може много стаи да има вътре с най-различни такива, примерно може да има компютърна зала, може да има примерно фитнес, може да има зала като читалня да бъде, много неща с различни дейности..."


За ремонтиране на сградата ще бъде използван и доброволен труд, допълни Доля Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02