Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава почистването на незаконните сметища в Кула

Снимка: Фейсбук: Северозапазване

Сигнал за образували се незаконни сметища подаде движение "Северозапазване" в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана /РИОСВ/, която отговаря и за област Видин. В едномесечен срок Общината трябваше да почисти сметищата. 

"След предписанието беше почистено част от едното сметище, останалите две въобще не бяха пипани. Сметището, което е до т.нар. долни гробища до град Кула от ремонта на улиците, които се правят, целият строителен отпадък се засипва в това нерегламентирано сметище... Сигнализирахме отново РИОСВ- Монтана, като пуснахме и сигнала до областния управител на Видин. Областният управител се задейства, изпратиха инспекция и проверка направиха в град Кула... След проверката, която беше на 10 юни, областният управител сигнализираха и те РИОСВ- Монтана, като чакаме да направят и те една нова инспекция и това нерегламентирано сметище от строителни отпадъци да бъде изчистено изцяло. Община Кула започнаха да почистват това сметище, но все още там има огромно количество строителни отпадъци, които трябва да бъдат премахнати и оттам сметище от битови отпадъци под него също да бъде изчистено", обясни докъде стигна почистването Наско Цанов от движение "Северозапазване". 

От отдел "Екология" на Общината съобщиха, че е направена проверка от РИОСВ по първата жалба, дадено е предписание и е изпълнено предписанието за две от местата, което е констатирано при последващата проверка. За третото място до т.нар. долни гробища в Кула има издадено ново предписание от РИОСВ, което е със срок 10 юли. В този срок Общината ще почисти и този терен, който е замърсен с отпадъци.

Вижте още

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50

"Неделник" от 24 октомври 2021 година

Златна есен. Приятен сезон е тя. Още по приятно е да слушате "Неделник". Много интересни гости имах днес в предаването. Пъстри и шарени като от снимката.  "Зашит"/3ashit/ е името на проекта, създаден от видинчанката Тереза Иванова и нейната съдружничка Василена Гидикова . Момичетата създават собствена марка тениски от 100-процентов..

публикувано на 24.10.21 в 15:27

Странната молба към Господа

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия,..

публикувано на 24.10.21 в 08:00

Гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие

Национална гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие. Услу гата се предоставя от екип на фондация "Анимус" и е денонощна. Най-разпознаваема остава линията от хора, които са жертви на домашно насилие. Повече от 2/3 от обажданията, които постъпват са именно такива, обяснява Атанас Киров, асистент координатор на..

публикувано на 22.10.21 в 16:00