Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска работна група ще търси решение на проблемите с трафика на Дунав мост 2

5
Снимка: Радио Видин


Работна група от експерти ще търси решение на проблема с опашките от товарни автомобили на Дунав мост 2. Това стана ясно след среща на българския министър на транспорта Георги Тодоров и държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Адриан Ковасниану днес във Видин. 

"На първо място ще създадем работна група между двете министерства, която ще включва експерти от различните служби, отговарящи за различните видове контрол, за да можем да стесним времето за изчакване от двете страни на моста. Защото наблюдаваме увеличен трафик, който се дължи на външни фактори, не толкова, че работниците и служителите на двете страни бездействат или работят бавно, по-скоро имаме увеличение на трафика. Имаме новопоявил се албански трафик, имаме пренасочен трафик, който се дължи на увеличаване в двоен размер на магистралните такси в Република Сърбия. Имаме наблюдение за същия период на 2019 година, 15% е увеличен трафикът. В рамките на едно денонощие се работят между 1000 -1200 камиона в посока", каза българският министър.

Решение на проблема с нарасналия трафик ще бъде намерено по най-бързия начин, увери Адриан Ковасниану:

"Имахме много полезна и много конкретна дискусия. В този смисъл се разбрахме да създадем работна техническа група, която ще заработи оперативно в най-скоро време.  Запознахме се с проблемите, които представи българската страна, и ви уверявам, че в най-скоро време ще обсъдим и везем решение как да решим проблемите, които се появяват. Ясно е, че трафикът е нараснал, обаче интересът ни е общ и ще намерим заедно по най-бързия начин решение."
 
Адриан Ковасниану /вляво/ и министър Георги Тодоров разговарят с превозвачи. Снимка: Радио Видин
В момента Дунав мост 2 е най-натовареният граничен пункт по отношение на тежкотоварния трафик. Опашката обаче постепенно намалява, като това е в резултат на съвместните усилия, стана ясно още след срещата. 

От своя страна превозвачите очертаха три проблема, които трябва да бъдат решени. Представиха ги изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров:

"Първите два проблема са свързани с измерването. Когато има проблем с измерването, тоест превозните средства, които са над определеното  тегло, те спират, биват обработвани, налагани са глоби и зад тях опашката не есе движи. Нашето предложение е, когато след измерването бъдат констатирани такива случаи, във вътрешността да бъде обособено място, където тези превозни средства да бъдат отбивани и да заплащат съответните такси. Второто ни предложение е за разделяне на потоците на ЕС и трети страни, тъй като подлежат на различни проверки, на различен контрол. Не на последно място, преснимане на товарителници, на различен вид документи, не сме разбрали необходимостта от това преснимане..."

Въпреки че опашката от товарни автомобили днес се стопи до 3 км, чакащите да преминат шофьори споделиха, че не очакват скоро проблемът да бъде окончателно решен:

"Много време стоим, тук съм от обяд. Кога ще минем, не знаем. Да се махнат тази опашка, да вземат да работят. Последния курс тук стоях два дни... На излизане не минавам оттук, минавам през Сърбия, защото тук няма излизане, по два дни бутане. Проблемът незнайно къде е - дали не работят, никой нищо не казва. Сами виждате, то днес даже няма трафик, това не е никаква опашка. Тук просто трябва да има някакви институции, които да обърнат внимание на тези опашки. За съжаление нямаме такива. По-интересното е, че понякога опашка оттатък от 5 км за няма час време я дърпат. Работата е там, че може, но защо не го правят не знам."

Работната група ще посети и други гранични пунктове между България и Румъния, защото проблемите на всеки от тях са различни, стана ясно още днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00