Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомъдрието е Боголюбие

Днес, Христовата Църква отбелязва Трета неделя след слизането на Светия Дух над апостолите – след Петдесетница.

"Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината?" (Мат. 6: 22-23)

"За какво става дума тук? Става дума, разбира се, за душата. Човек е съгрешил пред Бога, неговата природа се е повредила, и резултат на повредата възникнало такова "заболяване": душевният, духовният и телесният живот на човека влезли в противоречие. И това противоречие се отразява на всичко, най-вече – на ума. Понеже човек, за съжаление, живее и действа така, сякаш няма ум.

Господ ни предлага да се замислим над това: "И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината?" (Мат. 6:23) Ако душата, която се намира в твоето тяло е тъмна, то какъв е смисълът въобще в твоя живот, в твоето битие, ако твоята душа е тъмна?

Какво още ни трябва? Нужна ни е още вяра. Без вяра е невъзможно да угодим на Бога. Не е нужно да изискваме от себе си нещо, нещо да изобретяваме в нашия вътрешен живот, да се разсейваме с някакви глупости. Господ ни призовава да Му вярваме, повече да се грижим за своята душа, за това тя да бъде светла, а не тъмна и да оставим това многогрижие за бързопреходното, а всички усилия на нашата душа да насочим към нейното спасение от греха. Амин."

Протойерей Димитрий Смирнов

В рубриката "Съвременна Библия" - жътвено време е! Днес жътвата е мерене на добиви, пласиране на борси и броене на пари. За древните хора тя в била песен, свят ритуал, мистерия. Дали защото са били по-глупави от нас? Мисля, че е точно обратното! Нашите бащи са размишлявали за тайнството, което се случва в живота на едно житно зрънце. Усетили са, че там работи нещо повече от материя. Има промисъл, послание. Жътвата е проява на Божествена грижа, изява на Божествено намерение и цел, но не само за живота на едно житно семенце, а за живота и на Негово Величество Човека. 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39