Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Главановци - сгушено в зеленина и пазещо спомени за майстори килимари и многоброен добитък

17
Снимка: Радио Видин

Селото ни е много малко, обяснява кметският наместник Цветанка Маркова. Тя е на този пост от 2010 година и добре познава живота в селото и причините за западането му:

"Имало е период, когато сме били до 800 човека, но сеgа сме едва 50. Един по един си отиват, почти никой не идва, няма работа, няма работни места. От година на година селото обезлюдява и все по-малко оставаме. Улиците са пусти, но това през последните дни е и заради горещината. Иначе летните месеци идват внуците и е пълно с деца. Направихме детска площадка, за да могат да се събират. Направихме и пенсионерски клуб. Откакто е Нина Петкова общински кмет, доста неща се направиха по селата. Гробищният парк не беше заграден, оправихме го. Направихме ремонт и на църквата, като издействахме помощ и от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет. Подменихме и част от ВиК инсталацията. Имаме и три чешми, които са с постоянно течаща вода на улиците- направи се ремонт и на тях, сега постоянно имаме студена планинска вода. Асфалтираха се и две улици... Проблем имаме с тока - постоянно спира, пускат го, пак спира. Преди няколко дни пък гръмотевица изгори моя компютър и в 4 къщи телевизорите. Но това не зависи от никой, то си е природно бедствие. Лошото е, че тук никой не е застраховал уредите си. Повечето хора при нас са възрастни и се надяват тези проблеми да ги отминат. Интересното пък е, че са все вдовици - нямаме нито един вдовец... Имаме патронаж и който желае получава безплатно или срещу заплащане храна. 50 лева струва на месец, Общината доплаща разликата, което е около 2 лева на ден, но и това е добре за възрастните хора в селото. За дървата за огрев също имаме голяма помощ от Общината. Желаещите, които живеят тук постоянно, могат да си купят 5 кубика дърва на цена по 45 лева. Това е добра цена в сравнение с тази, на която се предлагат дървата в други населени места. Например 100 лева за кубик дърва стига в Монтана... В селото имахме и  по-млади жители, но те заминаха на работа в чужбина. Най-много са в Англия, в Германия също...
Селото обезлюдява и това е жалко, тъжно, трагично, просто нямам думи, с които да изкажа чувствата си, но тук няма поминък. Преди демокрацията,
тук хората са се издържали с килимарство. Във всяка къща е имало стан, тъкали са, предавали са килимите, но вече от десетина години занаятът замря. Останаха само възрастните, които вече не могат, а младите така и не усвоиха този занаят... Както казах, няма поминък. Навремето тук във всяка къща се гледаха кози, овце, магарета, дори крави. Стопанство също имаше, а и хората бяха по-задружни. Името Главановци идва от многобройните стада с глави добитък, а днес са останали само котките и по някое куче... Двама души от селото се разболяха от коронавирус. Имахме такива от чужбина, които се завърнаха и бяха под карантина. Но проблемът е, че и при нас хората не желаят да се ваксинират. Може би 10-12 човека да са ваксинирани. Наскоро пак обикалях и ги убеждавах, но успях само с 6 човека. Не желаят. Просто не вярват. Може би защото при нас не е имало тежък случай..."   


Целите интервюта с кметския наместник Цветанка Маркова, Ивана Василева, бивш ръководител на колектив от тъкачки на килими и други жители на селото - в звуковия файл.
Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30