Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готови ли са във Видинско за предстоящия вот

Снимка: Радио ВИДИН

239 ще са секционните избирателни комисии /СИК/ в област Видин. Броят на избирателите е определен на база предварителните списъци и за област Видин е 86 206. Най-много са избирателите в община Видин - 59 520, а най- малко са в община Бойница - 702. В цялата област ще има 129 машини за гласуване, които ще бъдат в 128 СИК. В една от секциите в село Арчар в община Димово ще има 2 машини, тъй като там на предходните избори са гласували над 500 човека. Единствено в общините Бойница и Чупрене няма да има машини. Там секциите са с по-малко избиратели и ще се гласува само с хартиена бюлетина.

"Моят съвет е към хората да не се притесняват. Няма нищо сложно в машинното гласуване. Ще има указания как да се гласува с машина, така че да не се притесняват, да отидат, става бързо. Съответно, ако нещо се притесняват, секционните избирателни комисии са обучени да им обяснят как преминава самият процес", каза председателят на Районната избирателна комисия във Видин Павел Петков.

При повреда на машината, която не позволява да продължи машинното гласуване, е предвидено гласуването да продължи с хартиени бюлетини. В област Видин ще има 14 подвижни СИК: Видин - 6, Брегово - 3, Ружинци - 2 и общините Ново село, Димово и Макреш по едва. По една избирателна секция ще има в: МБАЛ "Света Петка" във Видин; в Дома за стари хора в село Дреновец, община Ружинци; Дома за стари хора в село Орешец, община Димово и Центъра за настаняване от семеен тип в село Извор, община Димово. Лицата под карантина ще могат да гласуват ако в срок 10 дни до самия изборен ден са подали заявление, с което желаят да гласуват на изборите.

"В случай, че до 3 дни преди изборния ден на територията на дадена община се съберат поне 10 такива заявления, то тогава ще бъде образувана подвижна секционна избирателна комисия, която да проведе гласуването на тези лица. Самите заявления могат да бъдат подавани както на електронните страници на съответните общини, така и на сайта на  ЦИК."

Днес и утре продължават обученията на членовете на СИК по общини, като във Видин ще се проведе и двата дни в Спортната зала.

В Кула са готови за изборите. Днес там гражданите ще могат да направят и пробно гласуване с машината за вота. Около 3100 човека са избирателите. СИК-овете са 13, като в селата има по една избирателна секция, в град Кула има 5 секции. И петте секции в града отговарят на изискванията за машинното гласуване, докато в селата ще се гласува с хартиена бюлетина, тъй като в нито едно село няма над 300 души избиратели по списък.

"Нормално е хората, както навсякъде, когато се въвежда нещо ново да бъдат притеснени. То е непознато, не са гласували досега", каза кметът Владимир Владимиров.

В Кула не е подадено нито едно заявление за гласуване с подвижна секция, затова и няма да има такава. Обучението на СИК е днес, в града ще бъде и една от трите демонстрационни машини. Ще бъде разположена пред Общината. 

И в община Белоградчик върви подготовката за изборите. Няма да има подвижна СИК, няма да има и в местната болница. Избирателите са 5400. Те ще гласуват в 19 СИК-а, от които 8 са в града. 

"Тук трябва да има една машина, да стои 3-4 дена в читалището или пред Общината, да сложим един служител да показва на всички. А така идва за един час и половина с една машина. Ако това е демонстрация и обучение... отбиване на номер. Очаквам много ниска активност. Хората са притеснени от машината. Не че толкова не могат да се справят, колкото им е неудобно да не се изложат. Не вярвам повече от 30% активност да има", заяви кметът Борис Николов.

Във видинското село Капитановци ще има 2 секции. И в двете секции са над 300 избирателите, затова и в двете ще има машинно гласуване. Кметът Десислава Венелинова смята, че то ще е проблем за по-възрастните хора.

"В Капитановци по списък гласуват близо 800 човека иначе селото е с 975 по население, но имаме под 18- годишна възраст, които нямат право на глас. Имаме също около близо 30 заявления, подадени за гласуване по настоящ адрес. Срокът за подаване на заявления беше 26-и, той изтече... И двете секции ще бъдат с машинно гласуване. Тази година нямаме подвижна секция, винаги сме имали преди това. За да се сформира трябва да има минимум 10 заявления, подадени в населеното място. Много хора починаха от тези, които участваха в подвижната секция и не успяхме да сформираме подвижна секция. При нас, по селата, в които ще се гласува машинно ще бъде проблем за по-възрастните хора. Според мен ще бъде по-ниска активността."

Двете секции се намират в сградата на читалището и са една до друга, достъпни са и за хора с увреждания.

В село Ивановци в община Видин секцията ще е една и няма да има машина за гласуване, защото избирателите са под 300.

"Затова и хората не се притесняват. По настоящ адрес са около 25 човека и 55-56 по постоянен адрес. Но сега дали 100 процента ще гласуват не се знае. Горе-долу е висока избирателната активност тук. Почти всички си гласуват. Просто това е събитие и затова, нямаме много разнообразие", каза кметският наместник Миляна Велкова.

Помещението за гласуване ще бъде в салона на кметството.

По общини разпределението на СИК-овете е следното: в Белоградчик са 19, в Бойница - 5, Брегово - 12, Видин - 121, Грамада - 9, Димово - 26, Кула - 13, Макреш - и Ново село - по 7 СИК, Ружинци и Чупрене - по 10 СИК. Предсрочните парламентарни избори са тази неделя - 11 юли, а следващия понеделник ще бъде ясен и изборът на българите. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30