Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как ще се отрази преходът от лев към евро

Снимка: iStock/Getty Images

България планира да въведе еврото като официална своя валута на първи януари 2024 година. Това стана ясно след заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев. На заседанието е приет проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България. Ангажиментът на България за приемане на единната европейска валута е препотвърден в Договора за присъединяването на Република България и Румъния към Европейския съюз, след като първоначално е заявен при започване на преговорите на страната ни за членство в ЕС.


Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Прогнозната дата е след по-малко от две години и половина. 


Министърът на финансите Асен Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Той уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока.


"Според плана 5 месеца преди въвеждане на еврото, чисто технически, ще има цени в двете валути. 12 месеца след въвеждане на еврото пак ще има цени в двете валути, за да не се позволи да се вдигат цените при закръгляне. Те ще бъдат, мисля че, до 3 или до 4 знака са сложени. Самото двойно обръщение в търговските вериги е 1 месец. Причината за това е, че ако го направим 6 месеца ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички... Планът е готов, дали датата ще е 1 януари или друга дата, това зависи вече от редовно правителство, редовен парламент, степен на готовност, промяна в законодателство и т.н.", заяви министърът на финансите Асен Василев.


"По-скоро против въвеждането на еврото съм. Смятам че неизбежно ще се получи увеличение в цените при трансферирането на лева в евро. Поне в началото възрастните хора, а и не само възрастните хора, ще им бъде трудно да боравят с новата валута. Ще се получи хаос в спестяванията на хората, в цените на услугите и стоките, в заплатите дори. Но, като член на Европейския съюз, това е неизбежно да се случи... Щом сме тръгнали към Европа, нека вървим натам, към Еврова... Да остане лева... Щом вървим към Европа, трябва... Няма да е зле. Ето, от колко години вече другите държави го практикуват... Да се надяваме, че заплатите ще бъдат адекватни на цените в магазините...", споделиха мнения видинчани за въвеждането на еврото като основна валута у нас.


Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на страната ни за членство в еврозоната. Проектът на Националния план за въвеждането на еврото в Република България вече е публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. В Националния план за въвеждане на еврото в България са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото - частният, публичният сектор и гражданите - следва да извършват като част от процеса по въвеждането на еврото. Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.


Румен ГълъбиновКонкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие. 


"В 3-годишен период напред, до 2024 година трябва да извършим необходимите действия, така че от началото на 2024 година да се присъединим пълноправно към еврозоната. Като, разбира се, трябва да спазваме количествените показатели. Към момента ние отговаряме на повечето от тях. По- голямо внимание трябва да обръщаме на инфлацията, тъй като започна от началото на тази година едно постепенно увеличение на цените, което всеки чувства в България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.


Правителството предвижда България да замени лева с евро на 1 януари 2024 г. Според експертите, тъй като сме във валутен борд, ние “де факто” сме приели еврото. Цените на стоките и услугите в страната ще бъдат обявявани в левове и евро за срок около 12 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. През първия месец от влизането ни в еврозоната левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат законно платежно средство. През първите шест месеца от въвеждане на еврото банките и "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро. Сред най-разпространените опасения за негативни последствия след въвеждането на еврото е, че доходите ще намалеят, а цените ще се повишат. 


"Добре е да се огледаме около нас, други държави, които са въвели еврото. Ето, например, Гърция, която въведе доста отдавна еврото и да видим там какви са цените и доходите и съответно да си направим изводите и при нас какво трябва да направим. Т.е., ако цените достигат нивата на държавите в еврозоната, то следва за този период, до 2024 година ние да вдигнем значително и доходите", допълни икономистът Румен Гълъбинов.


Снимка: проф. Андрей ЗахариевАко влезе в еврозоната, България влиза в клуба на богатите държави, обясняват икономисти. Еврото предполага по-бързо икономическо развитие. Създава възможност за по-добра интеграция, за подобряване условията на търговия, за конкуренция. За да сме по-добре подготвени за влизането в еврозоната и процесът да премине по-леко и безпроблемно обаче е необходима поредица от реформи, с които икономиката ни да стане по-конкурентоспособна. При всички положения влизането в еврозоната е положителен ход за България, смята проф. Андрей Захариев, преподавател по финанси в Свищовската стопанска академия "Димитър Ценов":


"В този валутен борд ние сме квази-членки на еврозоната, защото обвързвайки нашия лев с, преди това с германската марка, а след това с еврото, ние понасяме всички позитиви и много малкото негативи от факта, че блокът на Европейския съюз, в случая европейската валутна зона, имитира като колективна валута втората най- популярна валута в световен мащаб след тази, която най- голямата икономика на Съединените американски щати поддържат вече толкова столетия."


доц. Григор СарийскиЗамяната на лева с еврото ще унищожи част от нашия суверенитет. Така смята доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания - БАН:


"Точният израз е унищожаване на националната ни валута, загуба на част от нашия суверенитет. Това е истината за 1 януари 2024 година. Това е нещо, което ще бъде в ущърб на българската икономика и въобще на страната като цяло."


50% от българите са против приемането на еврото, всеки пети е съгласен. Останалите 31% не знаят или не могат да преценят. Това показа социологическо изследване, поръчано и проведено от "Тренд" миналата година. Най-голяма подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите - с 64%. В същото време учащите са и най-неориентирани - 61% отговорят с "не знам" и "не мога да преценя". 54% от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум за премахването на българския лев като национална валута. Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от искащите смяна на лева с евро. Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред. Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни. Според анализатори сериозните проценти на незнаещи и неможещи да преценят, трябва да покаже, че допълнителен дебат по темата е повече от нужен. 


Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30