Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдем с милостиви сърца, като стотника

Снимка: budiveren.com

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница – на светите Отци от шестте Вселенски събора. В нея си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие.

"А стотникът отговори и рече: Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее… Като чу това, Иисус се почуди и рече…: истина ви казвам, нито в Израиля намерих толкова голяма вяра" /Мат.8:8,10/.

"Господ е казал: "Аз съм вратата: който влезе през Мене, ще се спаси, и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери" /Иоан 10:9/. Но малко са хората, които желаят да влязат през тази врата. Повечето хора идват в храма при нужда: някого да кръстят, някой да се венчае, някой да бъде опят, за някого да бъде направен помен, за някого да бъде записана литургия за здраве, някой да получи облекчение от болест – всички искат от Бога нещо да получат, но малко искат да се съединят с Бога. Даже, пристъпвайки към светата Чаша, рядко човек се замисля за това, че причастието – това е съединение с Бога и телом, и духом. Човек все търси полза за себе си, все иска да придобие нещо за себе си, да вземе от Бога, някак си да използва Бога.

А Господ не отхвърля никого. Възкресното Евангелие, което днес чухме разказва как някой си човек получил от Бога това, което искал. И ако проследим внимателно този евангелски епизод, ще видим какви условия трябва да спазваме, за да получим просимото от Бога.

И за нас е много важно да разберем това. Защо в храмовете се чете Евангелието? Защо апостол Матей ни е изложил този епизод? Нали той се отнася за съвършено други хора. Всичко това е за наша поука. Затова, когато четем Евангелието, трябва не просто да следим за събитията, а да се стараем да се замислим: какво означава това? Защо именно този епизод е влязъл в евангелската история? Иисус Христос сътворил маса чудеса, маса изцеления, но Дух Свети е повелил на апостолите да записват само най-нравоучителните, защото ние трябва задължително да осъзнаем всичко това и да му подражаваме.

Затова, когато у нас възникне някаква нужда към Бога, когато искаме да изпросим нещо от Него, трябва да си припомним стотника, да си спомним за неговото милостиво сърце, за неговото дълбоко смирение, за неговата духовна нищета и за неговата твърда вяра и упование в словото Христово. Амин."

Автор: Прот. Димитрий Смирнов

В рубриката "Съвременна Библия" - лято е! Хубаво време за почивка на море. По този повод ще разкажа за битка, описана в Библията - битката между яростните морски вълни и непоклатимия морски бряг! Надявам се всеки един слушател, който отиде на море това лято да си спомни думите от това издание на "Съвременна Библия"! Все пак ще има щастието да наблюдава лично битката, за която става дума тук. Но дори и да не посетите морето, посланието остава!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39