Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалното пчеларство стои на здрави основи и всяка трудност ражда нови решения

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 юли - Свети Прокопий пчеларите в България  празнуват своя празник. Пчеларите  имат още един празник, той е  през месец февруари и е посветен на Свети Харалампий, който  се смята за защитник на пчелите и пчеларите. Пчеларите имат защита от двама светии - казва Петър Младенов, председател на Видинското пчеларско дружество "Димитър Балев":

"...В момента е най-усиленият пчеларски период и аз се надявам, че всички колеги са по работните си места. Проблемите ни не са един и два... Първото нещо - драстичните промени в климата. Това, което е като климат не отговаря на това, което беше дори преди 10 години, все по-трудно пчелите се адаптират към тези екстремни ситуации. На следващо място, изключително  интензивното земеделие съпроводено с брутално отношение към въпроса за агротехническите мероприятия..."


Всички - и арендаторите, и пчеларите и потребителите на пчелни  продукти са част от една верига, където са взаимно заинтересовани да  предлагат качествен продукт на адекватна цена. Важно значение оказват периодичните срещи на пчеларите с арендаторите и това има положителна тенденция - казва Петър Младенов:

"Никой няма интерес от това  да вреди на другия... Може би влияние оказа и това, че зад пчеларството застана една благотворителна кампания... Има едно раздвижване в сектора, хората разбраха, че медът и пчелните продукти играят важна роля в превенцията и укрепване на имунната  система и това увеличи потреблението. Акациевият мед изключително  рядко се добива и се движи изкупната цена,  на едро, е около 10 лв, на полифлорния мед - около 6 лв... Професионалното пчеларство стои на здрави основи и всяка трудност ражда нови решения.."


Попитахме видинчани дали използват меда в своето ежедневие и в хранителния си режим:


"За козметични цели, от здравословна гледна точка го ползваме... Харесва ми меда, че е направен от пчели и от цветя, хапвам си на филийка и за закуска хапвам меденка... Хапваме си, децата повече... Консумирам, купувам си от мастни производители, на 8 лв, предпочитам с лимонче, водичка и мед на гладно, полезен е... Хубаво е мед да се ползва, оня ден ме заболя стомаха и си взех мед и вода и след половин час ми се успокои стомаха и аз се оправих."


Пчелният мед е лечебно средство, профилактично вещество и пълноценна храна. Свойствата му са доста разнообразни.  Най-важното -  повишава имунната система.  Спомага за обновяването на клетките и кръвообразуването, като се препоръчва за прием от анемични хора. Помага за често срещани заболявания – на стомашно-чревния тракт, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми, нервни разстройства. Мед се използва също така и при заболявания на дихателните пътища от алергично или възпалително естество. Благодарение на ценните си съставки, получени от цветния прашец, медът спомага за растежа, жизнеността и активността на организма. Възстановява увредените клетки, разширява артериите, укрепване капилярите.


Някога на днешния ден е съществувала  традиция жените на пчеларите да изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед. Преди да е изгряло слънцето, те занасят хлябовете при пчелните кошери, прекадяват ги с тамян и ги намазват с мед. После всички отиват на тържествена църковна служба, като носят и паничка с мед, която на следващия ден се прибира вкъщи. Смята се, че този мед е много лековит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30