Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Видин направиха метеостанция

Снимка: Радио ВИДИН

Стефан Славчев и Кристиан Ангелов, които са ученици в специалност "Компютърна техника и технологии" в Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин, са изработили метеостанция, която измерва температура, влажност, атмосферно налягане и отчита в реално време данните. Станцията е създадена по време на производствената им практика.

"Представлява една пластмасова конструкция и кабели, платки, свински опашки, с които може да се свърже. Конструкцията се сглобява и се поставя на високо място. Отделните елементи се слагат вътре в нея и така работи", разказа Стефан Славчев.

"Разделихме се - един прави конструкцията, другият замисля софтуера, като накрая и двамата работим, но всеки прави това, в което е най-добър. За софтуера специално, за метеостанцията, той идва готов, но има нещо наречено фърмуер. Това е целият софтуер на платката и той просто трябва да се качи на самата платка", допълни Кристиан Ангелов.

Метеостанция - снимка на Стефан и КристианСтанцията има няколко сензора- за температура, за влажност, за фините прахови частици. Те се прикрепят към главната платка. Метеостанцията е поставена в района на училището, на над 2 метра от земята и на сенчесто място. Устройството работи, а стойностите показват, че данните са в норма. Учениците работят с желание по време на практиката:

"Това запали в нас интерес за бъдещето, защото всичко започва да става все по-автоматизирано, възможността да се пипне от нас и да се направи от собствените ни ръце и да видим как работи е много хубаво чувство. Помага ни да бъдем много по-мотивирани, да пазим природата..."

Целия разговор може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05

Слаб интерес към ваксините в домове за стари хора във Видинско

В домове за стари хора в страната започна проучване сред потребителите и персонала за интереса им към поставяне на трета доза на ваксината срещу Covid-19. Във Видинско процесът все още не е стартирал, показа проверка на Радио Видин.  В дома за стари хора в Кула, който през миналата година бе един от първите засегнати от епидемията, са преболедували..

публикувано на 20.10.21 в 15:07

Младите хора в диалога за бъдещето на Европа

По време на "Европейската седмица на регионите и градовете" в  Брюксел, в средата на октомври тази година, президентът на Европейския младежки форум Селия Маркула даде ясен сигнал, че очакванията на младата общност са за реални действия, след големи форуми и конференции: "Аз наистина искам да видя местните управляващи и тези, които..

публикувано на 20.10.21 в 11:35

Проф. Николай Овчаров: "Възхитен съм от това, което се случва на Рациария" /ВИДЕО/

Професор Николай Овчаров посети разкопките на термите в антична Рациария. Той е научен координатор на шестте приоритетни археологически обекта в страната, между които е и Рациария. Другите обекти са Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия, Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км. от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония...

публикувано на 19.10.21 в 15:43
5А клас от ОУ

Петокласници станаха "Клас на годината" в Берковица

23-ма ученици от V "А" клас на трето ОУ "Иван Вазов" Берковица бяха отличени за "Клас на годината".  Те събраха 590 точки, с които се класираха пред останалите участници.  Състезанието е дълъг процес, който обхваща една учебна година (2020/21" и включва отличен успех, участия в конкурси, олимпиади,  спортни и литературни състезания, изложби,..

публикувано на 19.10.21 в 15:30