Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчан изработва еко кошери с грижа за пчелите

С идеята да щади пчелите и да се грижи най-добре за тях Асен Найденов от Видин от години си прави сам кошерите, които нарича еко и е разположил в двора си, в близост до центъра на града. За изработката на кошерите обяснява:

"Аз съм тръгнал по акъла на пчелата, а не тя по моя акъл. Повече зимното кълбо от 25 сантиметра на най-голямото семейство не може да съществува. А ние сме му направили 48 сантиметра дъска. Това пространство на него му е ненужно. Затова съм направил толкова, колкото е максималното развитие и той тръгна. Заселил съм го на 2 юни миналата година и през август месец, към края на август, съм изкарал 8 килограма мед от него. Като този мед е медът за този период, който е донесла пчелата- юни, юли и малко от август. Мога да ви покажа питите от акация... Малък, мобилен, достоен да си върши работата. Той не обича излишното пространство... Еко е защото може без да го прехранваш, да го подхранваш, спекулативно подхранване, той да си вземе това, което му е необходимо."

Пчеларят не подхранва пчелите със захар, а в хранилката слага вода с малко сол и йод.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00

Образованието във фокуса на Конференцията за бъдещето на Европа

Вече 6 месеца продължава работа Конференцията за бъдещето на Европ а- събитието, което ще даде отговор на въпроса какъв Европейски съюз искаме и дали искаме нещо да се промени. Четири граждански панела, в които участват по 200 граждани от всички държави-членки и представляват разнообразието в европейското общество, ще представят своето виждане, ще..

публикувано на 26.11.21 в 10:50

"Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" вече е в интернет

Трета регионална краеведска конференция организира Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана. Мотото на конференцията е "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" - то е заимствано от химна на града. Конференцията бе днес и се проведе онлайн, за да е достъпна за абсолютно всеки. Чрез видеозаписи, авторите представят резюме на докладите..

публикувано на 25.11.21 в 17:05