Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Видин се запознаха с НАТУРА 2000 чрез образователни игри

4
Снимка: Радио ВИДИН

Информационна кампания за ученици от 11. клас от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин се проведе в Туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000. Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински - секретар на Общината и ръководител на проекта:

"Вие сте ученици от средно училище "Цар Симеон Велики" и сте тук благодарение на един проект, който се нарича "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните в област с административен център Видин". Проектът се изпълнява от Община Чупрене... НАТУРА 2000 е една европейска мрежа от защитени територии, която има за цел да опази биологичното разнообразие в тези защитени зони."

Учениците бяха разделени на две групи, след което започнаха образователните игри, водени от експерти на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан".

Първата образователна игра - еко бинго, имаше за цел да се опознаят участниците. Колко важно е биоразнообразието учениците видяха чрез друга игра - чрез хранителната верига показва колко важни са видовете. С една от групите работи Даниела Борисова. 

"Ще направим връзките в природата, които са свързани с хранителните предпочитания на организмите."

Даниела Борисова- експерт в дирекцията на Природния парк във Враца представи на учениците и презентация за мрежата НАТУРА 2000:

"Идеята на нашата среща е вие да разберете малко повече за НАТУРА 2000... И за да може да свържем тази информация с някакви неща, които са ви познати, ще се насочим към НАТУРА 2000 на територията на област Видин."

Експерти от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" взеха участие в образователните инициативи в информационния център на село Долни Лом в община Чупрене. 

"Идеята е да покажем на децата природата, която те виждат всеки ден близо до тях. Да научат малко повече, че това е една защитена зона, за видовете и местообитанията, които полагаме усилия ние и Европейският съюз да бъдат опазени. За тази цел сме подготвили интерактивни игри", обясни Оля Генова - експерт в Дирекцията на парка.

За Цветина Денкинска - ученичка от 11. в клас на Средно училище "Цар Симеон Велики"- Видин заниманията са интересни:

"Аз и моите съученици сме много щастливи, че училището ни предостави възможността да дойдем и да видим всичко това, което проектът представя... Заниманията бяха по-развлекателни, отколкото образователни, особено за мен и съучениците от моя клас. Нашият профил е биологичен и имаме избираем профил "Екология". Заниманията, които имахме днес много ни харесаха."

Играта през мобилните телефони с въпроси за НАТУРА 2000 спечели Ана, Емилиян е на второ място, а Ели е на трето място. Първите двама получиха външни батерии, а всички ученици- награди, осигурени със средства по проекта. Въпросите не бяха трудни, каза Ана Ангелова:

"Просто човек трябва да се замисли. Бих казала, че е забавно, полезно. НАТУРА 2000 опазва местообитанията и това е добра инициатива." 

Галерия

Вижте още
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38

До 5 декември се подават на кандидатури за конкурса "Дърво с корен"

Тази година се провежда 12-ото издание на конкурса "Дърво с корен". До момента са получени 10 номинации за дървета от цялата страна, повечето от които са за вековни дървета. Сред тях отново има претендент от Северозапада- вековният чинар в гр. Лом, засаден от първия окръжен началник на града- руският офицер дворянин Павел Дмитриевич Нечаев...

публикувано на 02.12.21 в 15:35

Еколози провеждат обучения в Северозапада

Във Видин беше организирано обучение "Застъпници за природата" от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и насочено към активни граждани, които обичат природата и искат да научат как могат да допринасят за живот в чиста и запазена околна среда. Двете организации от години правят кампании в най- различни посоки,..

публикувано на 02.12.21 в 14:50

Предизвикателството "онлайн обучение" за децата със специални потребности

В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности...

публикувано на 02.12.21 в 14:10

Монтана- един модерен град на 130 години

Сборникът "Монтана: един модерен град на 130 години" бе представен днес като акцент в програмата по повод честванията на 130 години от обявяването на градския статут на Монтана. През последните 130 години градът променя облика си, населението, статута си, административната система и ние в подготовка на една бъдеща история на град Монтана и на..

публикувано на 02.12.21 в 14:05
Подкасти от БНР