Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Градският транспорт във Враца става по-зелен


С 13 новопроизведени електробуса ще разполага след по-малко от година Враца, това стана ясно след като представители на "Тролейбусен транспорт" и "Авто Инженеринг Холдинг Груп" подписаха договора за доставка на новите нископодови електрически автобуси. Превозните средства "Golden Dragon" ще са с дължина 12 метра, с две двойни врати и 80 места /седящи и правостоящи/. Електробусите ще са оборудвани с най-модерната климатична и вентилационна система, с информационни табла и достъпност за хора със специални потребности, както и с безжична интернет мрежа и видеонаблюдение. Пробегът на превозно средство с едно зареждане е над 300 км. Успоредно с доставката на 13 електробуса, ще бъдат доставени 13 станции за зареждане и 1 за едновременно бързо зареждане на 2 електрически автобуса.


Кметът Калин Каменов заяви, че благодарение на правилното планиране и вземането на непопулярни решения, не само е запазен градския транспорт, но и той ще бъде надграден. 


"Преди повече от 2 години, с подкрепата на правителството, ни беше дадена възможност да защитим проекта ни за модернизиране на градския транспорт и той да получи финансиране. Доставката на новите 13 електробуса не само ще разшири обхвата на обществения транспорт, но и ще превърне Враца в първия областен град в страната с изцяло електрически транспорт." - каза още Каменов. 


Управителят на "Тролейбусен транспорт" Виктория Начева коментира, че 13-те електрически автобуса ще позволят създаването на нови маршрутни линии, по-чести курсове до всички села и отделните квартали на Враца:


"По този начин ще обхванем кварталите "Сениче", "Младост", "Бистрец", "Кулата", както и населени места като Згориград, Косталево, Нефела и други."


Управителят на фирмата-доставчик инж. Юлиан Димов бе категоричен, че това са едни от най-модерните и екологични превозни средства:


"С моя екип ще направим всичко възможно да доставим новия подвижен състав в кратки срокове" - допълни още инж. Димов.


Успоредно с модернизацията на градския транспорт, започва и брандирането на новите спирки в града, като на всяка от тях ще има природни забележителности от Враца и региона.


Вижте още

Снимката на 11 декември 2023 година

Пространство, "обитавано" от различни  коледни персонажи , отвари врати днес във Видин.  Коледната инсталация е подредена във фоайето на видинската Симфониета.  Закупуване на 80 нови автомобила и 10 нови лаборатории за инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), изравняване и увеличаване на заплатите, както и ново..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

Деца в неравностойно положение подредиха изложба-базар в Монтана

Коледна изложба-базар „Дари надежда“ , на ръчно изработени изделия от потребители на социални услуги бе открита в Монтана . Момичета и момчета, посещаващи социалните заведения в Монтана, подредиха експонати, изработени от тях, свързани с предстоящите светли празници. Изложбата е благотворителна и събраните средства ще останат за децата..

публикувано на 11.12.23 в 17:45

Административният съд касира изборите за кмет на село Лиляче

Административен съд - Враца отмени решението на Общинската избирателна комисия за избиране на кмет на Кметство с. Лиляче , общ. Враца и обяви изборния резултат за недействителен. Делото е образувано по жалба на Красимир Илиев Богданов, представляващ ВМРО и Красимир Петров, регистриран кандидат за кмет на Кметство с. Лиляче. След подробен и задълбочен..

публикувано на 11.12.23 в 17:23

Недоволните от "Автомобилна администрация" получиха уверения за по-високи заплати

Засега работещите в структурите на "Автомобилна администрация" няма да излизат на протест . На проведена днес среща в Министерството на транспорта и съобщенията, представители на синдикалните секции на КТ "Подкрепа" получиха уверения от министър Георги Гвоздейков за повишение на трудовите възнаграждения на служителите в агенцията, което е залегнало..

публикувано на 11.12.23 в 17:00

Социални работници от Видин и Монтана излизат на протест

Служители на Дирекция "Социално подпомагане" във Видин излизат утре на протест . Те ще се съберат във фоайето на дирекцията от 10:00 до 11:00 часа, за да заявят подкрепата си към националния протест на работещите в системата на социалното подпомагане. Какви са исканията им обясни Данислав Емилов , социален работник във видинската дирекция:..

публикувано на 11.12.23 в 16:35

Оставиха в ареста жена за грабеж на възрастен мъж в село Градешница

Районният съд във Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 69-годишна жена. Тя е привлечена в качеството на обвиняема от Районна прокуратура – Враца за извършен грабеж на възрастен човек в с. Градешница на 6 декември т. г. При постановяването на най-тежката мярка за процесуална..

публикувано на 11.12.23 в 15:15

"Бяла приказка" посреща видинчани

Пространство, "обитавано" от различни коледни персонажи , отваря врати днес във Видин. Коледната инсталация е подредена във фоайето на видинската Симфониета . Идеята е и малки, и големи да се потопят в един свят на коледна магия, разказа актрисата Ирина Флорова-Капелова , която е създател на магичното празнично пространство, носещо името "Бяла..

публикувано на 11.12.23 в 15:12