Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи реакции в Северозапада след вота

Снимка: Радио Видин

Предсрочните парламентарни избори преминаха в спокойна обстановка в Северозапада. При обработени малко над 80% от протоколите в РИК-Монтана "БСП за България" е четвърта политическа сила. Партията ще анализира сериозно резултата, каза водачът на листата Атанас Костадинов.

"Промяната категорично трябва да продължи и това е волята на по- голямата част от хората. Не много хора припознават като носител на промяната БСП. Това за нас е ясно. Вместо да се отчайваме или да даваме негативни оценки, според мен това е фактор, който да ни накара да работим още по-усилено. Но, в какви условия се получи този вот? Имайте предвид, че това, което казвам до голяма степен е характерно за Северозапада като цяло. На първо място бяха положени изключително сериозни усилия за недопускането на платен вот. Което прави чест на органите на реда. Но, пак казвам, това е само началото. Резултатите могат да са още по-добри. Второ, имайте предвид, че във втората половина на кампанията, яснотата затова, че няма да се допусне контролиран вот в голяма степен беше заменено от управляващите от ГЕРБ с т.нар. контролиран вот. Безпрецедентно упражняване на натиск по линия на администрация, на фирми, на служби. Което, пак не ни отчайва или обезверява, а по- скоро ни кара промяната да я въведем и в този план."

БСП регистрира с около 20% спад в сравнение с предишните избори. Половината от тези 20% се дължат на притеснението в групата над 60-годишна възраст от машините:

"И второ, включително за нашите членове и симпатизанти беше по-важно не БСП да спечели, а ГЕРБ да загуби", допълни Атанас Костадинов.

"Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" при обработени 100% протоколи събират 2,28%. Димитър Чукарски - водач на листата на "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" благодари на всички, които се включиха в кампанията.

"Надявам се, че рано или късно ситуацията ще се получи така, че нещата да тръгнат напред. Просто не губя оптимизма си или поне не би трябва да го правя." 

Ниската избирателна активност се дължи на некупуването на гласове, коментира още Димитър Чукарски:

"Миналият път бяха купени не по-малко от 25% от гласовете във Видински окръг. Сега са гласували хората, които гласуват по съвест, по убеждение. И вие ще го видите. Това са т.нар. уязвими секции, където е ниска избирателната активност, изключително ниска и то се дължи на това, че просто правителството сега взе съответните мерки и не допусна безразборното купуване на гласове така, както стана миналия път."

1 734 гласоподаватели са подкрепили коалицията "Изправи се! Мутри вън!". 

"Резултатът е добър. Повече от добър. Почти 100% надграждаме от предишните избори. Което е един не лош резултат. Хората ни се довериха. Предпочетоха "Изправи се! Мутри вън!". Разбраха, че ние сме алтернативата на статуквото, разбраха, че ние сме в защита на обикновените хора и сме хората, които може да решим техните проблеми.", каза Стефан Стефанов - водач на листата на изборен район - Видин.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Видин гласува за промяна. Това заяви Росица Кирова в изборния ден:

"За Видин и региона, както и за цяла България, тези избори са важни. Важни са, на първо място затова, защото ще дадат представа на българското общество какво искаме и как искаме да се развиваме. В края на краищата ние сме една голяма общност от хора и ще живеем така, както решат по- голямата част от хората... Държавата ни е поставена в ситуация, в която трябва да избере пътя, по който да се развива. Предстоят сериозна икономическа криза, здравната криза може отново да се завърне. На тези хора тук, които живеят им трябва стабилност, трябва им предвидимост в утрешния ден. Трябва им управление, което да е в името на хората."

От новоизбраните народни представители хората, които отидоха до избирателните секции, очакват:

"Надявам се да гласуват повече хора и се надявам да гласуват за по- добро бъдеще на децата ни, за по- достойни старини на родителите ни... Аз съм на 80 години. Живяла съм в различни периоди. Искам да е спокойно, да има работа, да се мисли малко повече за този, нашия край. И децата ми да имат работа и да си останат тук... Да се промени състоянието на хората, да си останат тук... Пенсиите да се увеличат... Не знам, честно казано. Вече не вярвам на никой, но поне да не са старите... Гласувам за промяна. Искам децата ни от чужбина да се върнат тук.."

При обработени малко над 95% от протоколите разликата между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" е около 6 000 гласа. Гласовете от чужбина вече е нанесен, което означава, че не бива да очакваме големи размествания, заяви Първан Симеонов - директор на агенция "Галъп интернешънъл":

"В чужбина по всичко личи, че ГЕРБ изостава доста, нещо като едно към три спрямо  "Има такъв народ", така че оставащите гласове могат и да бърнат с малко случващото се... Това ще има много важна символна роля."

Тепърва предстоят анализи, за да се види кои групи не са гласували:

"На първо четене, като че ли не са излезли в такава степен незаети, хора с по- нисък социален статус, което ме кара да мисля, че една голяма част от потенциално зависимите вотове, да го наречем така, не са излезли... Другата причина за ниската активност най- вероятна е свързана със сезона и третата причина - генерално някои хора не видяха смисъл от тези нови избори."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00