Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екостикери показват колко замърсява автомобилът ни

Снимка: Радио ВИДИН

От 12 юли автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери. Промяната цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части, засега само в големите градове. Пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания. 

"Тези екостикери се лепят не в долния ляв ъгъл, както досега, лепят се в средата точно зад огледалото на леките автомобили. В тях компютърът определя и екокатегорията на превозното средство... Кметовете трябва да определят по кои улици, в кои населени места имат или нямат право съответните категории... Това ще стане в следващите 12 месеца. Тъй като автомобили, които са минали на 10 юли те нямат такава екокатегория и трябва да минат всичките, които са преминали преди 10 юли", каза Фидан Ангелов- собственик на пункт за технически прегледи на фирма "Воф инс".

Все още не е ясно и как трябва да се процедира с хората от чужбина, които влизат в страната. Има и някои странни особености в наредбата, например същият стикер се поставя и на ремаркетата, въпреки, че те не замърсяват околната среда.

Консумативите за прегледите са се увеличили, допълни Фидан Ангелов:

"Консумативите значително се увеличиха - от 792 лева на 1250 лева за 120 бройки. Като времето за прегледа значително се увеличи, тъй като има и нови замервания на автомобили, които са с газови уредби. Увеличението е сравнително ниско."

Най-незамърсяващи са колите от най-високата категория - това са електрическите автомобили. Най-ниската категория (първа) е за най-силно замърсяващите автомобили. След прегледа на лекия автомобил на Георги Петров, компютърът отчете, че е втора категория:

"Не съм знаел, че е отскоро започнало, но съм чул, че е щяло да има такива категории. Моят автомобил е втора екологична група, ниска група. Не е добре."

Вижте още

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05