Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минералните извори във Видин, Сланотрън и Градец ще бъдат отдадени на концесия

Снимка: Радио ВИДИН

Ценно богатство на Видинския регион са минералните извори. Използвани до средата 80-е години наминалия век, след това забравени и изоставени. Община Видин е подготвила всички необходими документи за отдаване на концесия на минералните извори във Видин, Сланотрън и Градец. Започва активна работа с Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма, за да може да се ползват лечебните свойства на трите минерални извора. Община Видин вече има балнеологични оценки, предоставени от Министерството на здравеопазването каза Светла Ангелова - началник на отдел "Екология" в Община Видин:

"Нещо, което не беше свършено досега е тези три извора да им бъдат оправени документите за собственост, т.е. т.нар. процес на актуване, да бъдат вписани в Агенцията по вписванията като общинска собственост, като в тези актове да фигурира и информация за минералните извори... Другото, което трябваше да бъде направено и вече е направено, от края на месец май разполагаме с първоначалните балнеологични оценки. Това са документи, които ни ги предоставя Министерство на здравеопазването и това са най- важните документи, всъщност, за концесията. Без тях не можем да предприемем никакви стъпки. Дълги години не са издавани, но направихме необходимата координация, комуникация и вече са факт, вече са при нас като документ... На нас ни е ясно, че не само от чисто туристическа гледна точка много хора ще бъдат доволни, а и самите населени места малко или много ще се развиват. Защото, знаем всички за демографския, за социалния проблем. Това са нови работни, места, хора, които наистина ще оживят малките населени места"

Предстои да бъде сформирана работна група, след което през сайта на Общината ще бъде отправена покана към инвеститори, които съвместно с Общината да направят сондажни кладенци и тези извори да бъдат отдадени на концесия. В балнеологичните оценки пише, че и трите извора са подходящи за лечение на опорно - двигателни, гинекологични и дерматологични заболявания.


Порталът към минералната баня във ВидинМинералната баня във Видин с две отделения, за мъже и жени, е работила във Видин до 1986 година. Години, след като е закрита Красимир Михайлов издирва документи за извора и ползите от него, ако отново бъде използвано това богатство на града. 

"1959 година се правило проучване за нефт и природен газ. При сондажите се открива минералната вода в Сланотрън и във Видин. Това, което знам, че става дума за едно корито, което е изпълнено с тази вода, като имало известна разлика в химическия състав на водата в Сланотрън и тази във Видин, което се е дължало на скалния състав отдолу. Аз съм израсъл точно до минералната баня във Видин и съм свидетел как там имаше стълкновение от хора, включително и от чужбина", обясни Красимир Михайлов.

Би било по- добре, ако Общината намери средства да направи сондажите предварително, но все пак, ако има инвеститор, който би бил готов да го направи, би било страхотно, допълни Красимир Михайлов:

"Аз съм си представял един санаториум на мястото на бившето поделение до "Баба Вида", което може да се развива нататък към ферибота. Може да има яхтено пристанище и атракциони. Според мен, ако трябва да се мисли стратегически, за да възстанови бившата слава на Видин, би трябвало да се започне именно от минералните води."

Мястото, на което се е намирала минералната баня в СланотрънВидинското село Сланотрън плаща данъци като за курортно селище. Причината е, до 1986 година там е функционирала минерална баня. Местните хора още помнят онези времена и се надяват водата да потече отново. 

"При нас реално би трябвало да се направят два сондажа, защото тази вода е много агресивна. Тук в близост са питейните кладенци и причината да се затапи този извор е смесването на минералната с питейната вода... То, ние имаме и проект готов, който е правен преди години, трябваше да се финансира. Идеята е два сондажа на отстояние един от друг, единият - нагнетателен, другият - смукателен. Използваната вода се връща обратно в басейна долу на 700 дълбочина. За да не влияе на новата вода. 41 градуса е температурата на повърхността, когато излиза. Тази вода рекламира се, според мен, само като извор на здравеопазване. Като съм разговарял със специалисти, те обясняват, че 10% от количеството, капацитетът на тази вода е достатъчна за здравеопазване, за баните, където да работят и да се лекуват хората. Другите 90% могат да се използват за други неща", каза кметът на Сланотрън Венелин Павлов.

Изворът в село ГрадецВодата от минералния извор във видинското село Градец би могла да се използва за лечебни цели, би могла и да се бутилира. Минералната вода е на 561 метра, а изворната река е на 50 метра под земята. Отдаването на концесия, според кмета Илия Томов, е добра идея. 

"Тази идея трябва да се осъществи, защото това е от значение за нашето село Градец, както и за община Видин, защото това ще донесе допълнителни приходи на Общината... Може да се направи един балнеосанаториум. Моята идея е, а и с други хора съм разговарял - специалисти, че балнеосанаториумът не може да бъде там до самия завод за минерална вода, той трябва да бъде тук - в центъра и по-точно до стадиона. Там имаме един басейн, в който навремето е имало селски спартакиади с коридори и този басейн може да бъде използван към балнеосанаториума. Навремето е имало минерална баня тук. Плащало се е, хората са ходели да се къпят и е и била прекарана вода точно от този извор. Един път ще се бутилира минерална вода, след това - трапезна и ще се направи балнеосанаториум от този извор. Затова този извор е много важен за нашето село", смята кметът на Градец Илия Томов.

След като се направи новия сондаж и се сложат нови тръби, водата би могла да се прекара и на чешмата, за да я ползват хората от Градец. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15