Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стара традиция на жители на мездренско село е част от програма на ЮНЕСКО

Снимка: Ани Петрова

Варенето на домашен сапун ще бъде вписано в Националната система "Живи човешки съкровища - България". Кандидатурата е подадена от Народно читалище "Просвета-1928“ - село Царевец, община Мездра. Традиционната дейност ще бъде вписана в раздел "Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци". Групов носител на умението са местните жители Здравка Петрова, Венета Коцева и Бойка Цолова. Кандидатурата на читалището на село Царевец е сред одобрените 5 от общо 15 областни кандидатури.


"Живи човешки съкровища - България" е национална система за съхраняване на традиционни културни дейности и умения. Тя е част от пилотната програма на ЮНЕСКО "Living Human Treasures". Поддържането на системата цели съхраняване на дейности и умения, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България. От изключително значение е да се насърчават носителите на нематериално културно наследство да практикуват и да предават тези знания и умения на следващите поколения. В системата има две основни листи - национална и регионална. Националната листа обобщава дейностите и уменията, считани за най-представителни за България, запазването на които е най-сериозна грижа на държавата. Регионалните листи следват административното деление на страната и включват дейности и умения, характерни за конкретните региони.

За да бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, дейностите и уменията, на първо място, трябва да са автентични, т. е. да са изпълнявани или практикувани в естествената им среда и предадени на следващите поколения от живия човешки опит в рамките на процесите на практикуване и изпълнение. Това означава, че те не трябва да бъдат част от сферите на професионалното и специализираното изкуство. На второ място те трябва да са представителни за общността и да притежават художествени качества, предопределящи тяхната уникалност и тяхната стойност като културни дейности. Важно условие за включването на определена дейност или умение в листата е тяхната жизненост, т. е. трябва да се практикуват в днешно време и да бъдат успешно предавани на следващите поколения.


Вижте още

Снимката на 4 август 2021 година

Два гранични пункта, през които се допускат пътници в България - Дунав мост 2 и Връшка чука, са обособени на територията на област Видин в изпълнение на последната заповед на министъра на здравеопазването за временни противоепидемични мерки. Това каза за Радио Видин д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Видин. Карантината за..

публикувано на 04.08.21 в 18:10

Обсъдиха пожарната обстановка във Видинско

172 пожара  са гасили екипите  на Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) - Видин п рез месеците юни и юли. Повече от половината от тях - 95 са без  преки материални загуби (към които се причисляват пожарите в земеделските земи) .  Най-голям брой пожари без материални загуби са регистрирани в община Видин - 62..

публикувано на 04.08.21 в 17:47

Белгийски и чипровски изпълнители с общ концерт

Концерт с класически изпълнения и стара градска музика ще има тази вечер в Чипровци. От 20 часа на централния площад ще има изпълнение на Брюксел Балкански оркестър от Белгия, Групата на мистър Диагонал, Фолк Бенд Лира от България, със специалното участие на Борислав Гълъбов-гъдулка и Диана Василева-вокал. В музикалното събитие ще участва и групата..

публикувано на 04.08.21 в 17:33

Задържаха мъж за разпространение на порнографски материали с непълнолетни

Мъж от област Враца, разпространявал порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни лица е задържан за 72 часа , съобщават от  прокуратурата. 21-годишният мъж с инициали Е.З. е привлечен към наказателна отговорност за това, че през м. юли 2021 г. разпространил порнографски материал с участието на лице, ненавършило 16-годишна възраст...

публикувано на 04.08.21 в 16:03

Читалня на открито в Долна Кремена

Започна лятната работа с деца в   НЧ "Просвета 1897" Долна Кремена. Инициативата се нарича  "Читалня на открито", обясни библиотекарят Милка Милева : "И миналата година, и тази поради опасността от COVID провеждаме заниманията пред читалището. Тази година започваме с приказката, но първо новите деца, които са при нас, им..

публикувано на 04.08.21 в 15:30

Засилва се интересът към имунизиране срещу COVID-19 във Видинско

Малко над 10 процента са ваксинираните срещу COVID-19 в Област Видин . Актуална информация даде д-р Пепа Цветанова , от Регионалната здравна инспекция: "Към днешна дата с пълен ваксинационен курс са над 8400 души, което е малко над 10 процента от населението на областта. Нисък резултат разбира се. С общо постаевените дози са над 17 000...

публикувано на 04.08.21 в 14:42

Пешеходец почина след катастрофа в Монтана

61-годишен пешеходец от с. Помеждин, община Георги Дамяново, е починал в болницата в Монтана, след като е бил блъснат от лек автомобил в областния град. Инцидентът е станал вчера към 10:35 ч. на ул. "Индустриална". Пристигналите на място полицаи установили, че 70-годишен водач от с. Горна Лука, община Чипровци, опитвайки се да заобиколи паркиран лек..

публикувано на 04.08.21 в 11:30